Eiro fokusā

Investīciju piesaiste Latvijā: daudzi projekti īstenojas reģionos

Eiro fokusā

Latvijas pierobežas zemnieku viena no lielākajām problēmām – slikti ceļi

Šī gada laikā plāno izveidot uzņēmēju ombudu sadarbībai ar VID

Uzņēmēju sadarbībai ar VID šā gada laikā plāno izveidot ombudu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai veicinātu uzņēmēju sadarbību ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID), finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") rosina Latvijā veidot ombudu jeb konsultatīvo padomi. To plānots izveidot šā gada laikā, un tās pienākums būs skaidrot dažādus lēmumus un būt starpniekam starp VID un uzņēmējiem.

Finanšu ministra padomnieks Kaspars Čerņeckis skaidroja, ka šobrīd tiek pētīta citu valstu pieredze. Līdzīgi ombudi daudzus gadus darbojas citās valstīs. Par ombuda nepieciešamību liecina sūdzības, kas tiek saņemtas par VID darbu un nereti ir visai līdzīgas.

"Sūdzības no nodokļu maksātājiem ir par kaut kādām jaunām normām un to piemērošanu, par fizisko personu datu apstrādi un aizsardzību. Šīs lietas risinās ombuds. Galvenā doma ir saprotamā valodā, īsā dokumentā izstāstīt nodokļu maksātāja tiesības. Ja viņš uzskata, ka ir aizskartas viņa tiesības, viņš vēršas pie ombuda jeb konsultatīvās padomes. Ombuds neskatīs strīdus administratīvajā lietā vai auditu pārsūdzības, tas vērtēs lietas kopsakarībā," skaidroja Čerņeckis.

Mediācijas platformu sadarbībai ar VID jau izveidojusi Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK). Kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš skaidroja, ka gadā saņem vairākus desmitus uzņēmēju sūdzību.

"Tie kameras biedri, kuriem šķiet, ka Valsts ieņēmumu dienests viņus nepamatoti apbižo, vēršas Latvijas Tirdzniecības rūpniecības kamerā. Ja arī mums šķiet, ka ir problēma, tad tiekas konkrētais uzņēmums, Valsts ieņēmumu dienesta vadība un es personīgi. Ļoti bieži kāds kaut ko līdz galam nav sapratis.

Ir bijušas reizes, ka uzņēmējs kaut ko varbūt līdz galam nav pateicis, ir bijušas reizes, kad VID vadība konstatē, ka tiešām kaut kas nav bijis pareizi un jāmaina, jāprecizē normatīvie akti.

Tā kā šis process strādā pietiekami efektīvi, bet tas attiecas tikai uz Latvijas Tirdzniecības rūpniecības kameras biedriem," sacīja Endziņš.

VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme skaidroja, ka VID izskata visas saņemtās sūdzības atbilstoši likumdošanai – administratīvā un kriminālprocesa ietvaros. Sūdzības līdz tiesai nonāk reti, parasti izdodas vienoties par kompromisu.

"Visbiežāk ir gadījumi, ka fiziska persona, kurai ir parādi un ir zvērināta tiesu izpildītāja lēmums, nepiekrīt šādam lēmumam. Bet tur nav strīda, VID nemaz nav citu tiesību, kā pārskaitīt šo naudiņu, bet cilvēki vienalga pārsūdz lēmumu. Nākošais gadījums ir audits. Pārbaudē konstatē, ka uzņēmumam ir bijuši fiktīvi darījumi un viņš ir deklarējis PVN priekšnodoklī darījumus, kas nav notikuši. (..) Šobrīd viņš savu sūdzību pārsūta ģenerāldirektoram, bet tiesā galvenais, lai konkrētais uzņēmums nenokavētu termiņus un izmantotu tiesiskos līdzekļus sevis aizstāvēšanai. Mediācija, ko iedibinājis LTRK, ir labs process, bet es nekādā gadījumā neapšaubu ministra vēlmi un tiesības rosināt jaunas iniciatīvas. Ļoti apsveicama ideja, galvenais ir izpildījums," teica Jaunzeme.

LTRK valdes priekšsēdētājs vērtēja, ka uzņēmēju ombudā varētu izskatīt ne tikai jautājumus par sadarbību ar VID, bet arī citām uzņēmējus kontrolējošām iestādēm.

"Uzņēmējus kontrolē 20 dažādas iestādes. Pārtikas veterinārais dienests un Valsts darba inspekcija, vides dienests, ugunsdrošības jautājumi un tā joprojām. Cilvēki arī diezgan kūtri runā par savām problēmām, bet bieži vien problēma, kas ir vienam uzņēmumam, ir arī citiem.  Ja ir kāds motoriņš, kas šādas problēmas akumulē un vienu pēc otras pašķetina, tas biznesa vidi tikai uzlabos," uzskata Endziņš.

Uzņēmēju ombudu jeb konsultatīvo padomi plānots izveidot šī gada laikā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti