Rīta intervija

Intervija ar politologu Māri Andžānu par situāciju Sīrijā

Rīta intervija

Daugavpils mēra amata kandidāts Andrejs Elksniņš par iecerēto pilsētas attīstībai

LTRK padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis par nodokļu reformas aizkavēšanos

Uzņēmēju pārstāvis: Nodokļu reformas laikā jāpaceļas virs šī brīža vēlmēm nākotnes labā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Finanšu ministrijas iecerētā nodokļu reforma īstermiņā var kādai grupai būt neizdevīga, taču, lai reformu veiksmīgi īstenotu un saņemtu tās augļus nākotnē, sabiedrībai jāpanāk vienošanās un jāpaceļas virs šībrīža vēlmēm, lai ieraudzītu nākotnes labumu, intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis.
 

Viņš atgādināja, ka uzņēmēji jau sen norādīja, ka nodokļu reformu rezultātā jāpanāk, lai valstī ir vairāk nodokļu maksātāju, jāpalielina uzņēmumu pelnītspēja un godīgu nodokļu maksātāju motivācija, jārada lētāka un vienkāršāka nodokļu samaksāšanas sistēma.

Līdz šim nodokļu politika bija kā “sega ar kaudzi ielāpu”, valdības mainījušas un dažādi lobiji kaut ko ietekmējuši, un tā veidojās ļoti sarežģīta un grūti pārvaldāma nodokļu politika, norādīja Rostovskis.   

Tagad ir jānonāk pie vienas politikas, kas ir saprotama, viegli administrējama un reģionāli konkurētspējīga, un Finanšu ministrija iet šajā virzienā, vērtēja Rostovskis. 

Taču reformu ieviešanas brīdī daudziem vai kādai daļai “varētu rasties neērtības”, viņš atzina. Bet, lai reformas īstenotu, jāatbild, vai mēs varam kā sabiedrība pacelties virs šī brīža vēlmēm, lai ieraudzītu nākotnes labumu.

Nepopulārie lēmumi būs, lai dabūtu paātrinājumu, kas vēlāk dos labumu visiem, arī tiem, kas pirmajā brīdī varbūt domās, ka viņiem kaut kas nav izdevīgi, pauda  Rostovskis.  

Savukārt sabiedrības līderu uzdevums ir skaidrot, kāpēc nepieciešamas pārmaiņas, piebilda LTRK pārstāvis.

Bet, atliekot nodokļu reformu, Latvija turpinās zaudēt konkurētspēju un var zaudēt laiku, kamēr vajadzības nekur nepazudīs un sekas var būt nepatīkamas, norādīja Rostovskis. 

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija nākusi klajā ar piedāvājumu plašākām nodokļu izmaiņām, slogu pārnesot no darbaspēka uz kapitāla nodokļiem. Iecerēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi samazināt līdz 20% ieņēmumiem līdz 45 000 eiro gadā, bet ieņēmumiem virs 45 000 eiro gadā noteikt IIN likmi 23% apmērā. Savukārt kapitāla nodokļos paredz noteikt IIN likmi 20%, bet 0% likmi reinvestētajai peļņai. Tāpat plānots atteikties no atbrīvojumiem, kas tiks kompensēti ar darba spēka nodokļu samazinājumu.

Ministrija arī piedāvā celt minimālo algu līdz 430 eiro (pašlaik 380 eiro), kā arī atcelt solidaritātes nodokli. Tāpat paredzēts noteikt diferencēto nepaliekamo minimumu.

Eksperti norāda, ka šādas izmaiņas īstermiņā mazinās budžeta ieņēmumus, taču to var segt netiešie ieguvumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti