Uzņēmēju noskaņojums jūnijā uzlabojies pakalpojumu sektorā, mazumtirdzniecībā un rūpniecībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijā uzņēmējdarbības noskaņojuma rādītāji 2021. gada jūnijā nedaudz uzlabojušies pakalpojumu sektorā, mazumtirdzniecībā un rūpniecībā, taču būvniecībā uzņēmēju noskaņojums nedaudz pasliktinājies un joprojām ir negatīvs, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) veikto konjunktūras apsekojumu dati.

Mazumtirdzniecībā noskaņojums turpina uzlaboties

Pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem jūnijā noskaņojuma rādītājs mazumtirdzniecībā bija 8,5. Salīdzinot ar maiju, šis rādītājs pieaudzis par 0,9 procentpunktiem. Jau otro mēnesi pēc kārtas noskaņojuma rādītājs ir pozitīvs gan pārtikas, gan nepārtikas preču, gan degvielas mazumtirdzniecībā. Uzņēmumu noskaņojums ir pozitīvs arī automobiļu pārdošanā. Visās nosauktajās nozarēs, salīdzinot ar maiju, noskaņojums ir pieaudzis. Visoptimistiskākie, tāpat kā tas bija aprīlī un maijā, ir degvielas mazumtirgotāji (36,2). Vislielākais noskaņojuma pieaugums, salīdzinot ar maiju, bija nepārtikas preču mazumtirdzniecībā – par 8,9 procentpunktiem.

Kopš februāra ik mēnesi pieaug aptaujāto mazumtirgotāju īpatsvars, kuri atzīmējuši, ka neizjūt nekādus ierobežojošus faktorus savai saimnieciskajai darbībai. Jūnijā  tādu bija 21%. Uzlabojoties uzņēmēju noskaņojumam mazumtirdzniecības nozarē, turpina pieaugt tādu ierobežojošo faktoru nozīmīgums, kā darbaspēka trūkums (11%) un konkurence savā tirdzniecības sektorā (39%), bet samazinās nepietiekama pieprasījuma ierobežojošā ietekme (18%). Maijā 39% aptaujāto mazumtirgotāju atzīmējuši, ka viņu saimniecisko darbību būtiski ierobežo Covid-19 ietekme, taču pirms mēneša tādu bija 44%.

Lielākajā daļā pakalpojumu nozaru noskaņojums uzlabojas

Pakalpojumu sektorā 2021. gada jūnijā pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem noskaņojums bija 6,4. Salīdzinot ar maiju, šis rādītājs pieaudzis par 1,7 procentpunktiem. Uzņēmumu noskaņojums uzlabojies lielākajā daļā pakalpojumu nozaru, lai arī apmēram trešdaļā apakšnozaru tas joprojām ir negatīvs. Ēdināšanas nozarē pirmo reizi kopš 2020. gada septembra noskaņojums sasniedzi pozitīvu vērtību (16,2). Visstraujāk noskaņojums jūnijā, salīdzinot ar maiju, uzlabojies ceļojumu biroju un tūrisma operatoru nozarē, kur rādītājs pieaudzis par 43,4 procentpunktiem. Pieaugot uzņēmēju optimismam mazumtirdzniecībā, par 17 procentpunktiem samazinājies noskaņojums pasta un kurjeru pakalpojumu nozarē. Vispesimistiskākais noskaņojums jūnijā bija ūdens transporta pakalpojumu sniedzējiem (-7,8).

32% pakalpojumu sektora respondentu jūnijā nav izjutuši nekādus saimniecisko darbību ierobežojošus faktorus, bet 28% respondentu norādīja, ka Covid-19 izraisītās sekas ir būtisks ierobežojošs faktors to veiksmīgai saimnieciskajai darbībai. Kā būtiski ierobežojoši faktori pakalpojumu sektorā bijuši arī nepietiekams pieprasījums un finansiālas grūtības, ko atzīmējuši attiecīgi 27% un 14% aptaujāto pakalpojumu sektora uzņēmumu. Šie rādītāji, salīdzinot ar maiju, nav būtiski mainījušies.

Būvniecībā noskaņojuma rādītājs nedaudz pasliktinās

Noskaņojuma rādītājs būvniecībā šī gada jūnijā pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem bija – 13,5, kas, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, samazinājies par 3 procentpunktiem. Samazinājumu jūnijā ietekmēja uzņēmumu vadītāju negatīvāka prognoze gaidāmās nodarbinātības attīstībai nākamajos trīs mēnešos, kā arī pesimistiskāks būvdarbu pasūtījumu līmeņa novērtējums. Noskaņojuma rādītājs samazinājās ēku būvniecībā un inženierbūvniecībā, bet pieauga specializētajos būvdarbos. 

Jūnijā būvniecības nozari visvairāk ietekmēja nepietiekams pieprasījums – to kā savas saimnieciskās darbības ierobežojošu faktoru norādījuši 32% aptaujāto uzņēmēju. Otrs būtiskākais faktors bija darbaspēka trūkums, ko atzīmējuši 18% respondentu. Covid-19 negatīvo ietekmi norādījuši 8% uzņēmumu. Salīdzinot ar šī gada maiju, 2,7 reizes pieaudzis to respondentu skaits, kas kā ierobežojošo faktoru norādījuši materiālu vai iekārtu trūkumu (10% apsekoto uzņēmēju), savukārt par 9% samazinājies respondentu skaits, kuru saimniecisko darbību ierobežojuši slikti laika apstākļi (11% uzņēmumu).  Salīdzinot ar pagājušā gada jūniju, ievērojami pieaudzis respondentu skaits, kas atzīmējuši materiālu vai iekārtu trūkumu (pieaugums 3,1 reizi), sliktus laikapstākļus un darbaspēka trūkumu (attiecīgi par 5% un 3%). 28% apsekoto uzņēmumu šī gada jūnijā neizjuta nekādus ierobežojošos faktorus savai saimnieciskajai darbībai.

Apstrādes rūpniecībā konfidences rādītājs joprojām stabils

Savukārt apstrādes rūpniecībā noskaņojuma rādītājs jūnijā bija 3,9 (salīdzinājumā ar maiju, pieaugums par 0,5 procentpunktiem), ko ietekmēja uzņēmēju pozitīvāks šī brīža pasūtījumu līmeņa novērtējums un uzņēmumu vadītāju optimistiskas prognozes sava uzņēmuma gaidāmās ražošanas aktivitātei nākamajos trīs mēnešos. 

Vislielākais rādītāja pieaugums, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, bija tādās apstrādes rūpniecības nozarēs kā farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošana, automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošana, koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošana, iekārtu un ierīču remonts un uzstādīšana, kā arī gatavo metālizstrādājumu ražošana, izņemot mašīnas un iekārtas. Savukārt samazinājums bija poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā, elektrisko iekārtu ražošanā, gumijas un plastmasas izstrādājumu ražošanā, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā un ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā. Salīdzinot ar maiju, uzlabojies arī uzņēmēju noskaņojums par gaidāmo preču realizācijas cenu un nodarbinātības attīstību nākamajos trīs mēnešos. 

Salīdzinot ar šī gada maiju, nedaudz samazinājies uzņēmumu skaits, kas no visiem ražošanu ierobežojošiem faktoriem norādījuši nepietiekamu pieprasījumu un materiālu vai iekārtu trūkumu (atzīmējuši attiecīgi 27% un 20% respondentu), bet pieaudzis to uzņēmēju īpatsvars, kas atzīmējuši darbaspēka trūkumu (23% apsekoto uzņēmumu). Covid-19 ietekmi jūnijā norādījuši 12% respondentu. Salīdzinot ar pagājušā gada jūniju, ievērojami pieaudzis respondentu skaits, kas atzīmējuši darbaspēka trūkumu un materiālu vai iekārtu trūkumu (attiecīgi pieaugums 3,3 un 2,6 reizes). 30% apstrādes rūpniecības uzņēmumu saimniecisko darbību šī gada jūnijā nav ietekmējuši nekādi ierobežojošie faktori.

 

Uzņēmējdarbības noskaņojuma rādītāji raksturo vispārējo situāciju nozarē un tiek iegūti, veicot rūpniecības, būvniecības, mazumtirdzniecības un pakalpojumu nozaru konjunktūras apsekojumus. Ja rādītājs ir virs nulles, ir pozitīva uzņēmējdarbības vide, ja zem nulles – negatīvs uzņēmēju noskaņojums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti