Uzņēmēju biedrībai bažas: Valsts atbalsts par malku bez čekiem veicinās ēnu ekonomiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valdības virzītais atbalsts iedzīvotājiem, izmaksājot kompensāciju arī par malkas iegādi bez pirkumu apliecinoša dokumenta, ir apšaubāms un ēnu ekonomiku stimulējošs ierosinājums situācijā, kad ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā 2021. gadā bija 26,6% no iekšzemes kopprodukta (IKP), paziņojumā medijiem norādīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK).

Straujā energoresursu cenu pieauguma dēļ starp atbalsta mehānismiem iedzīvotājiem paredzētas daļējas sadārdzinājuma kompensācijas arī tiem, kuri malku iegādājušies jau iepriekš, bet par to nav saglabājies pirkumu apliecinošs dokuments. 9. augusta valdības sēdē priekšlikums tika apstiprināts, nosakot, ka vienreizējs atbalsts 60 eiro apmērā tiks attiecināts arī malkas iegādei no 2022. gada 1. maija, ja tai nav saglabājies maksājumu apliecinošs dokuments.

LTRK paudusi atbalstu risinājumiem energoresursu cenu pieauguma kompensācijai iedzīvotājiem, vienlaikus uzsverot, ka tie nedrīkst būt ēnu ekonomiku un nereģistrētas biznesa aktivitātes stimulējoši. Biedrība norādījusi uz Latvijā vēl aizvien augsto ēnu ekonomikas īpatsvaru – 2021. gadā 26,6% no IKP.

LTRK norādīja uz aplēsēm, ka Latvijā kopumā ir aptuveni 250 000 apkures objektu, kur kā kurināmo izmanto malku. Tā kā valdība vienojusies par 60 eiro atbalstu katrai šādai mājsaimniecībai, tad kopējās izmaksas esot lēšamas ap 15 miljoniem eiro, no kuriem daļa varot nonākt nodokļu nemaksātāju atbalstam.

“Ir jārod saprātīgi risinājumi resursu sadārdzinājumam, taču valsts budžeta līdzekļus ir jāizmanto efektīvi un lietderīgi, esot drošiem, ka nenotiks valsts budžeta līdzekļu izšķērdēšana. Šobrīd pieejamā informācija neliecina, ka šāda atbalsta administrēšana būtu pārdomāta un bez riskiem sekmēt ēnu ekonomikas aktivitātes no valsts budžeta līdzekļiem,” LTRK paziņojumā komentēja LTRK valdes loceklis Jānis Lielpēteris.

KONTEKSTS:

Valsts plāno segt pusi no siltumapgādes izmaksu sadārdzinājuma mājsaimniecībām. Turklāt atbalsts būs ne tikai par centrālo apkuri, kā arī apkurē izmantotu elektrību, gāzi un granulām, par ko koalīcija vienojās iepriekš, bet arī par malku un koksnes briketēm. Par atbalstu vēl lemj Saeimai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti