Dienas ziņas

Arī pēc ugunsnelaimes paliks Usmā

Dienas ziņas

Džonsona valdība nonāk kritikas krustugunīs

No salmiem līdz mājas sienai

Uzņēmējs rada salmu paneļus māju būvniecībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Būvniecības jomā ar vien vairāk tiek meklēti dažādi risinājumi, kā būvēt mājas, kas būtu dabai draudzīgākas. Pamazām par šādām mājām interese rodas arī Latvijā. Tā pirms dažiem gadiem uzņēmējs Jānis Saulītis no Burtnieku novada izveidoja pats savu ražotni, kurā top paneļi no salmiem.

Salmu izmantošana būvniecībā pasaulē nav sveša, bet Latvijā un Eiropā tā vēl ir salīdzinoša jauna tehnoloģija. Tādēļ arī Jānis Saulītis izvēlējās sākt ar to nodarboties un ieviest vienu no videi draudzīgajiem māju celšanas risinājumiem. Lai izgatavotu paneļus, kas kalpo kā māju sienas, viņš izmanto rudzu salmus, kurus sapresē koka rāmī.

"Nebija īsti ko darīt, domāju ar ko sākt nodarboties, un tad meklēju internetā, visur citur, atradu, ka Lietuvā ražo šādas konstrukcijas, un izdomāju – vai tad es sliktāks par lietuviešiem? Es arī varētu mēģināt," teica SIA "STP Seno tehnoloģiju parks" īpašnieks Jānis Saulītis.

Pagāja vairāki gadi, kamēr šāda ekoloģiska būvmateriāla tapšanai sagatavota nepieciešamā prese un iekārta. Tagad ražotnē darbi jau notiek – 3 gadu laikā no Saulīša veidotajiem salmu paneļiem, uzceltas jau 4 mājas un tiek būvētas vēl divas. Arī Laura Žukovska Supe kopā ar vīru lēmuši par labu salmu konstrukcijai, lai celtu vasaras māju Valmierā.

"Tas ir ātri saražojams materiāls, tas ir dabai draudzīgs, cilvēka veselībai draudzīgs – kas ir patīkami, vienas dienas laikā var tikt pie sienām pilnā gatavībā," norāda Laura Žukovska Supe.

Arī Ieva Lagūna mājas būvniecībā izmantoja videi draudzīgus materiālus – tika izmantota presēta zeme, ar vīru apsvēruši ideju sienu celtniecībā izmantot arī kaņepes. Taču savu izvēli izdarīja par labu salmu paneļiem.

"Mēs izvēlējamies ekoloģiskāko, videi draudzīgāko veidu kā būvēt. Mēs sākām domāt par to, ko nodara cementa ražotāji…Tā ir bijusi viena vasara, bet teiksim tas ir tas mājas karkasa būvniecības laiks," saka Lagūna.

Saulītis stāsta, ka vienā dienā iespējams saražot 5 paneļus. Katrs no tiem ir ap trim metriem augsts. Vispirms salmi tiek sapresēti, tad no tiem tiek konstruēta mājas siena. Pēcāk arī tiek veidots apmetums, kas ir sajaukti salmi kopā ar mālu un granti.

"Tur ir proporcijās viena daļa māls, trīs daļas grants un vēl salmi, tur nav samērīti cik, bet nu ļoti daudz salmu sīkumu iekšā. Jo vairāk jo labāk. Un tad tādu kārtu samīca kārtīgi un pa taisno uz to salmu paneli smērē virsū," norāda Saulītis.

Lai arī varētu domāt, ka šāds būvniecības materiāls ir uguns nedrošs, Jānis Saulītis demonstrējot apliecina, ka tā tas nav. Aizdedzinot nelielu tā paraugu, pat vairāku stundu laikā uguns tam netiek cauri. Sapresētie salmi ir tik blīvi, ka materiāls tikai gruzd.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti