Uzņēmējs pieļauj vērienīgā vēja parka ieceres pārcelšanu uz kaimiņvalstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Spēkā esošais normatīvais regulējums vēja elektrostaciju būvniecību Latvijā atļauj tikai dažās vietās, tādēļ, ja Dobeles un Tukuma novada pašvaldības savā teritorijā nevēlēsies vērienīgā vēja parka tapšanu, projekts būs jāīsteno kaimiņvalstīs, intervijā Latvijas Radio teica SIA "Eolus" valdes loceklis Gatis Galviņš.

Tukuma pusē iecerēts veidot vērienīgu vēja parku, kas varētu būt  lielākais Latvijā. Šobrīd par ieceri notiek sabiedriskā apspriešana un protestu izteikuši daudzi vietējie iedzīvotāji, kas ir neapmierināti ar iespējamiem lokāla mēroga negatīviem apstākļiem - mirgošanas efektu, troksni, izmaiņām ainavu kvalitātē un lauksaimniecības zemju samazināšanos. Vides pārraudzības valsts birojam iesniegti jau teju piecu tūkstošu neapmierināto iedzīvotāju paraksti, un sagaidāms, ka to būs vēl vairāk.

"Eolus" valdes loceklis norādīja, ka gadījumā, ja pašvaldības nepiekritīs attīstītāju plāniem, uzņēmums projektu varētu pārcelt uz ārvalstīm. Jautāts, kādēļ to nevarētu izvērst kādā citā, mazāk apdzīvotā Latvijas apgabalā, Galviņš norādīja, ka Ministru kabineta noteikumi nr. 240 šādus projektus ierobežo, jo tur tiek atrunāts attālums no mājām un "Natura 2000" teritorijām. Arī ornitologi kompānijai aizlieguši vairākās vietās veikt projekta attīstīšanu. Savukārt vēja turbīnu celšana jūrā ievērojami sadārdzinātu elektroenerģijas izmaksas gala patērētājam.

Noslēdzas parakstu vākšana pret vēja elektrostaciju parka izbūvi Dobeles un Tukuma novadā
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Uzņēmums piesaistījis ekspertus, kas novērtējuši vēja parka ietekmi uz vidi un secinājuši, ka tā ir maznozīmīga, apgalvoja Galviņš. Viņš pieļāva, ka daļēji tas varētu būt saistīts ar to, ka Latvijā vēja parki nav tik izplatīti kā ārvalstīs. Runājot par pārmetumiem, ka šī vēja parka būvniecības rezultātā nav skaidri ekonomiskie ieguvumi, Galviņš pauda, ka projekts palīdzēs attīstīties visam reģionam un ka viņš jau ir saņēmis zvanus par iespējamu jaunu ražotņu būvēšanu. Tomēr Galviņš arī atzina, ka pēc parka būves pabeigšanas daudz jaunu darbavietu tas neradīšot. "Celtniecības laikā būs daudz darbavietu, pēc tam mazāk. Taču tie būs augsta līmeņa speciālisti," teica uzņēmuma vadītājs.

Vaicāts par to, vai vēja parks pretendēs uz elektroenerģoijas obligāto iepirkuma komponenti (OIK), Galviņš teica, ka uzņēmums pagaidām ar to nerēķinās, jo apzinās, ka tas var tikt atcelts, taču izmantošot šādu iespēju, ja tomēr tas būšot iespējams.

KONTEKSTS:

Vēja parkā paredzēts uzstādīt 51 turbīnu, kuru augstums sasniegs 246 metrus. Tās sākšot strādāt pie vēja stipruma 3m/s, bet pārstāšot, kad tas sasniegs 25m/s. Savukārt optimālais vēja ātrums elektrības ražošanai ir 8 m/s. Pirms vēja parka būvniecības ieceres saskaņošanas ar Vides pārraudzības biroju, kas tiks pabeigta decembrī, uzņēmums vēju šeit mērījis divus gadus.

Vēja enerģijas parks varēs saražot aptuveni 0,7 teravatstundas elektroenerģijas gadā, kas būs aptuveni 10% no Latvijas elektroenerģijas gada patēriņa.

Vēja elektrostaciju parku plānots veidot savienotā teritorijā, kas atrodas divās pašvaldībās - daļa parka atradīsies Dobeles novada Dobeles pagastā, bet daļa - Tukuma novada Džūkstes pagastā.

Pašlaik noris projekta ietekmes uz vidi ziņojuma sabiedriskā apspriešana, ir notikušas vairākas sabiedriskās apspriešanas sanāksmes. Paredzams, ka ietekmes uz vidi atzinuma apstiprināšana varētu notikt līdz gada beigām, kam sekos projekta būvniecības fāze. 

Iecere nav jauna, jo jau 2013.gadā Zviedrijas uzņēmums “Eolus Vind AB” paziņoja par plāniem veidot vairākus vēja parkus, izveidojot Latvijā vairākus šim mērķim paredzētus uzņēmumus, tostarp “Dobele wind” un “Pienava wind”. Pērn tika ziņots, ka notiek sabiedriskā apspriešana, tomēr aizvien ir daudz neskaidru jautājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti