Uzņēmēji un darba meklētāji aktīvi iesaistās NVA rīkotajās Karjeras dienās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Uzņēmēji un darba meklētāji aktīvi iesaistās Nodarbinātības valsts aģentūras rīkotajās Karjeras dienās. Pasākums sācies pirmdien un turpināsies visu šo nedēļu. Tajā iedzīvotāji visā Latvijā var saņemt atbalstu darba meklēšanā un karjeras veidošanā, piemēram, var iesaistās darba interviju treniņos. Tāpat visi darba meklētāji, ne tikai bezdarbnieki, var apmeklēt darba devēju prezentācijas un uzzināt par piedāvātajām vakancēm.

Uzņēmēji un darba meklētāji aktīvi iesaistās NVA rīkotajās Karjeras dienās
00:00 / 05:16
Lejuplādēt

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) filiālē Rīgā norit Nacionālo bruņoto spēku (NBS) prezentācija par iespējām tur strādāt. Zālē ap 20 cilvēku. Klausās NBS pārstāvī, uzdod jautājumus. Piemēram, par atalgojumu, kas būtu 900 eiro „uz rokas” un par saistībām. Rekrutēšanas un atlases centru pārstāv seržants Jānis Iesalnieks.

„Galvenās prasības ir veselības pārbaude, fiziskā sagatavotība un psiholoģiskais tests. Prasības ir vienkāršotas, un tās var nokārtot praktiski jebkurš. Galvenais ir aizpildīt pieteikuma anketu, pie ģimenes ārsta saņemt izziņu un tad jau doties arī pie mums. Vēl pāris dokumentu, kas jāiesniedz ir, to var visu sakārtot apmēram mēneša laikā un tad jau tuvākajā iesaukumā veiksmīgi sākt militāro karjeru," stāsta Iesalnieks.

Pēc prezentācijas pārdomās par savām karjeras iespējām palicis Aleksandrs. Arī Jurģis ir darba meklējumos.

„Es tikko arī privāti aprunājos ar kungu, kas vadīja šo lekciju, prezentāciju. Šobrīd es studēju maģistros. Pēc pārrunas ar viņu izlēmām, ka būtu labāk pabeigt maģistra studijas un tad attiecīgi jau domāt tālāk. Es esmu absolvējis Rīgas Tehnisko universitāti, Aviācijas institūtu, esmu pēc profesijas aviācijas transporta inženieris ar mehāniķa kvalifikāciju un uz doto brīdi es turpinu studijas maģistrantūrā," klāsta Jurģis.

„Man liekas, ka tas būs grūti. Tas viss izskatās ļoti labi, interesanti, bet es nezinu par savu veselību. Tas ir diezgan interesanti, tā ir liela iespēja izmainīt savu dzīvi. Man vajag pie ģimenes ārsta aiziet un tad paskatīties," saka Aleksandrs.

Savukārt kāda sieviete pēc prezentācijas stāsta, ka otro dienu ir bezdarbniece un pirmo reizi piedalās šādā pasākumā.

„Mani interesē nevis tieši pats dienests, bet es pēc izglītības esmu klīniskais psihologs un mani interesē tieši atbalsta sniegšana un konsultēšana tiem, kas ir dienestā. Līdz ar to varbūt ikdienā un tādos sludinājumu portālos mēs mazāk redzam tieši tādas vakances, kas saistītas ar psiholoģiskā atbalsta sniegšanu kareivjiem, bet šeit man izstāstīja, kādā nodaļā man vajadzētu vērsties un ar ko vajadzētu runāt, lai es varētu uzzināt vairāk par šīm iespējām," stāsta sieviete.

Lekcijas dienā pieteikuma anketu cilvēki nebija aizpildījuši, saka Iesalnieks no NBS. Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem pērn pēc karjeras dienām bijuši cilvēki, kas nākuši un interesējušies par darbu tālāk.

„Redziet, šeit viņi bija ap 20, vienu kareivju vadu, kā mēs runājam, mēs varētu nodibināt. Pāris cilvēki atnāca. Tāpēc arī mēs esam ieinteresēti aizbraukt un pastāstīt, vai tā būtu kāda skola, vai tas ir kāds pasākums, kur ir vairāki cilvēki. Un it sevišķi jau šīs Karjeras dienas, kas viņiem tiek taisītas," tā Iesalnieks.

Karjeras dienās ir arī individuālās konsultācijas. Cilvēkus sagatavot darba intervijām palīdz arī karjeras konsultante Inese Markēviča.

„Salīdzinoši ar pagājušo gadu šis gads tieši individuālajiem, kas nāk uz karjeras konsultācijām, neredzēti ātri un daudz bija vēlmes rezervēt vietu. Šodien arī pēcpusdienā pat gaidu draudzenes ar saviem mazajiem bebīšiem. Tātad, es saprotu, jaunās māmiņas. Arī būs kaut kādi noteikti jautājumi, kā meklēt darbu un intervijā kā būt," norāda Markēviča.

Ar klientiem izmēģina lomu spēli par iespējamiem darba intervijas scenārijiem. Tā var noskaidrot, piemēram, par zināšanām un prasmēm, ko vajadzētu uzlabot.

„Īstenībā jau šis viss process nebija nekas tāds, ko mēs sākām pagājušajā gadā vai šogad. Tas ir bijis visu laiku, bet kaut kāda tāda sajūta, ka tā informācija līdz cilvēkiem nenonāk tā, ka viņi zina – ja man ir vēlme, strādājot paralēli, jau skatīt citu darba vietu vai apgūt citu profesiju, lai nav tāds šāviens miglā, parunāšos ar speciālistu, vai es eju pareizajā virzienā, vai man ir visa informācija, vai es visu esmu ņēmis vērā, pieņemot lēmumu. Tas jau ir bijis tik ilgi, cik, es saprotu, eksistē karjeras konsultanta profesija šeit, Latvijā," pauž Markēviča.

Rīgas reģionālajā filiālē uz individuālajām konsultācijām visas vietas jau aizpildītas. Pieteikties konsultācijām pie speciālistiem var arī ārpus Karjeras dienām. Piemēram, Markēviča norāda - šobrīd pēdējais brīdis pieteikties uz konsultācijām maijā. Darba devēju lekcijas Nodarbinātības valsts aģentūras filiālēs šonedēļ turpinās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti