Uzņēmēji topošajai valdībai rosina pieturēties pie jēdziena «ekonomiskais izrāviens»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jaunajai valdībai arī ir jāturpina pedagogu un medicīnas darbinieku reformas, kā arī jāizstrādā nodokļu politikas stratēģija, norāda valdības sadarbības un sociālie partneri, trešdien pavēstīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera.

Topošās valdības deklarācijā tās sadarbības un sociālie partneri iezīmē trīs prioritātes, kas jaunajai valdībai būtu steidzami jārisina. Priekšlikumi galvenokārt skar jautājumus par nodokļu politiku un uzņēmējdarbību, kā arī par pedagogu un medicīnas darbinieku algu palielināšanu. Dažādu sabiedrības grupu pārstāvji uzskata, ka aizejošā valdība nav spējusi pildīt solīto un ir gatavi aizstāvēt savas intereses jaunajā Ministru kabinetā.

"Pašvaldības pamatā ir finansiāli ieinteresētas savai teritorijai piesaistīt iedzīvotājus, nevis biznesu. Gribētos nonākt pie situācijas, ka daļa no uzņēmuma ienākuma nodokļa tiek novirzīta pašvaldībai, kuras teritorijā notiek bizness, savukārt iedzīvotāju ienākumu daļa, kas jau šobrīd nonāk pašvaldībām, tiktu sadalīta pēc iedzīvotāju darbavietas un dzīvesvietas," saka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Savukārt otrs steidzami darāmais darbs esot nodokļu politikas stratēģijas izstrāde un tās apstiprināšana, darbs esot iesākts un jaunajā valdībā to nedrīkstētu atlikt. "Nevar būt tā, ka bizness dažus mēnešus pirms nākamā gada uzzina, ka būs jauns nodoklis, ka būs lielākas izmaksas darbaspēkam un tā tālāk. Nevar būt tā, ka mēs vienu dienu sakām, ka mēs vēlamies šeit, Latvijā, redzēt holdingus un pēc gada mēs sakām, ka viņus nevēlamies redzēt," pauž kameras valdes priekšsēdētājs.

Tāpat būtiski esot atjaunot dialogu, kas pēdējo divu gadu laikā neesot bijis konstruktīvs. Sadarbību ar aizejošo valdību kritizē arī citi partneri. Pēc nedēļas savas ieceres formulēs Latvijas Brīvo Arodbiedrību Savienība. Prioritātes gan jau esot skaidras un tās saistītas ar izglītības darbinieku un mediķu algu reformām, atklāj Arodbiedrību Savienības priekšsēdis Pēteris Krīgers.

Darba samaksa jā. Veselībā arī pakalpojumu pieejamība, pacientu intereses. Tā kā mums jādomā par visiem. Pagājušās valdības deklarācija bija tukšs papīrs. Tas tur bija ierakstīts šajā deklarācijā, bet tajā kontekstā, kā mēs prasījām, tieši par darba samaksas jautājumiem, tas nav izpildīts, un arī daudzas citas lietas tur nav izpildītas.

Jau ziņots, ka jaunās valdības veidošana uzticēta Zaļo un zemnieku savienības pārstāvim, Saeimas deputātam Mārim Kučinskim. Viņš licis noprast, ka jaunās valdības sastāvs būtiski neatšķirsies no pašreizējās valdības sastāva.

Kučinskim izdevies vienoties ar Nacionālo apvienību par atbalstu jaunajai valdībai. Vēlāk "Vienotība" un Kučinskis apliecināja abpusēju vēlmi strādāt jaunajā valdībā. "Vienotība" arī atklāja, ka vēlas uzņemties sešu ministriju vadību.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti