Rīta Panorāma

"Nekas nemainās. Politiskās dzīves hronika 1999-2003" mākslinieks Ivars Poikāns

Rīta Panorāma

Intervija ar Zemessardzes komandieri, brigādes ģenerāli Egilu Leščinski

Intervija ar LTRK valdes priekšsēdētāju Jāni Endziņu

Uzņēmēji tomēr cer pārliecināt politiķus atlikt minimālās sociālās iemaksas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ja 1. jūlijā, kā iecerēts, stāsies spēkā minimālās sociālās iemaksas, “bezdarbnieku rindas kļūs plašākas” – darbu varētu zaudēt tie, kuri strādā nepilnu slodzi, jo par viņiem tāpat būs jāmaksā sociālais nodoklis no minimālās algas. Tāpēc Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) cer pārliecināt politiķus un neieviest šīs minimālās iemaksas tagad, LTV “Rīta panorāmai” pastāstīja valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Viņš skaidroja, ka sociālais nodoklis no minimālās algas vismaz 170 eiro apmērā būtu jāmaksā arī, ja cilvēks strādā tikai vienu vai divas stundas, tāpēc no 1. jūlija tie aptuveni 260 000 cilvēku, kas strādā nepilnu slodzi, nopietni varētu sākt uztraukties par savām darbavietām.

Endziņš nevēlējās nosaukt konkrētus uzņēmumus vai skaitļus, bet daži individuālās sarunās atzina, ka atlaidīs šādus darbiniekus.

Viņš atzina, ka ir jāiet uz nopietnāku valsts sociālo apdrošināšanu, tas ir pareizs solis, taču ne krīzes laikā. Turklāt darba devējam vajadzētu nodrošināt prognozējamību, jo pašreizējā iecere nozīmē, ka par cilvēkiem, kuri strādā vairākās darbavietās nepilnu slodzi, darba devējs uzzinās, cik jāmaksā sociālais nodoklis, tikai pēc trīs mēnešiem, kad Valsts ieņēmumu dienests apkopos šos datus.

 “Iedomājieties, jūs ielejat degvielu, bet tikai pēc 3 mēnešiem uzzināsiet, cik par to jāmaksā,” salīdzināja Endziņš.

LTRK pārstāvis klāstīja, ka uzņēmēji pirmkārt vēlas prognozējamību, tāpēc par savu minimālo sociālo iemaksu varētu atbildēt pats darbinieks un viņam būtu pienākums to samaksāt. Turklāt uz šādu minimālo iemaksu no vismaz 500 eiro būtu jāiet pakāpeniski, nevis šādā vienā lēcienā, un tas nav jādara krīzes epicentrā.

Tāpēc LTRK  turpina tikties ar koalīcijas partijām cerībā pārliecināt politiķus atlikt minimālo sociālo iemaksu ieviešanu. Endziņš pastāstīja, ka Jaunā konservatīva partija uzklausīja uzņēmējus un rosina koalīcijas partneriem atlikt šīs iemaksas, bet LTRK turpina tikšanās arī ar citiem politiskajiem spēkiem.   

 KONTEKSTS:

Saeimas rudenī pieņemtās izmaiņas likumos paredz, ka no 1. jūlija būs jāmaksā obligātās minimālās sociālās iemaksas. Visiem vispārējā režīmā nodarbinātajiem sociālajās iemaksās jāmaksā vismaz 170 eiro mēnesī. Ar 2021. gada 1. jūliju pašnodarbinātajām personām ir jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātā iemaksa (VSAOI) pensiju apdrošināšanai 10% apmērā (līdzšinējo 5% vietā).

Minimālās iemaksas nosaka par ceturksni, un tās jāmaksā no 3 minimālajām algām – 1500 eiro ceturksnī. Ja persona ir nodarbināta pie vairākiem darba devējiem vai arī vienlaikus ir darba ņēmējs un pašnodarbinātais, tad ienākumus summēs, lai noteiktu, vai tie sasniedz minimālo obligāto iemaksu objektu.

Ja darba ņēmējam vai darba ņēmējam, kurš vienlaikus ir pašnodarbinātais, summētais ienākums, no kura nomaksāts sociālais nodoklis, ir mazāks par 1500 eiro, obligātās iemaksas no saviem līdzekļiem piemaksās darba devējs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti