Panorāma

Pasniedz gada balvas zivsaimniecībā

Panorāma

Nedēļa "Panorāmas" videoarhīvos

Daugavpils Universitātē māca akvakultūru

Uzņēmēji stāv rindā pēc jaunajiem, Daugavpilī izskolotajiem akvakultūras speciālistiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pasaules jūras paliek tukšākas, bet pieprasījums pēc zivīm aizvien pieaug. Tāpēc daudz ko audzē mākslīgos apstākļos. Taču uzņēmumiem, kas nodarbojas ar zivkopību, trūkst kvalificētu darbinieku. Līdz šim Latvijā nevarēja iegūt augstāko izglītību akvakultūrā. Reaģējot uz pieprasījumu, Daugavpils Universitāte šoruden ķērusies pie akvakultūru biologu sagatavošanas.

Daugavpils Universitāte (DU) ir vienīgā augstskola Baltijā, kurai ir pašai sava akvakultūras
laboratorija. Tā izvietota jaunajā Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju korpusā, ko atklāja pirms diviem gadiem.  

"Studentiem te ir praktiska iespēja apgūt zināšanas, kā ar viņām apieties un uzzināt visus tos aspektus, kas nepieciešami priekš dzīvotnes," norāda Daugavpils Universitātes doktorants, zinātniskais asistents Artūrs Kārkliņš.

Baseinos izmanto ūdens recirkulācijas sistēmu. Gadu lieto vienu un to pašu ūdeni, ko attīra biofiltrs. Šādu sistēmu aizvien vairāk izmanto zivju audzētavas, un jaunie zinātnieki te veic pētījumus, kas ir svarīgi tieši audzētājiem.

Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis uzsver, ka akvakultūras studijas prasīja uzņēmēji. "Mums jau pāris gadus bija situācijas, ka atbrauc uzņēmēji un pasaka – "vai mēs nevaram sagatavot akvakultūras speciālistus, jo viņiem tādi ir vajadzīgi. Akvakultūras speciālists nav klasisks zivkopis. Tur ir daudz inženierzinātņu. (..) Jau tagad uzņēmēji stāv rindā, lai iegūtu šo darbaspēku," saka Barševskis.

Šogad DU biologos iestājās 28 studenti, no tiem 15 izvēlējās studēt akvakultūru bioloģiju. Tās ir valsts apmaksātas studijas.

Akvakultūra ir viena no bioloģijas nozarēm, kas ļoti strauji attīstās, jo zivju resursi jūrās un ezeros tiek izsmelti. Arī Latvijā akvakultūras uzņēmumu un dīķsaimniecību skaits palielinās. To sekmē arī iespēja saņemt finansiālu atbalstu no Eiropas zivsaimniecības fonda. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati, pērn zivis audzēja 87 uzņēmumi un saimniecības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti