Uzņēmēji: Politiskā krīze netraucē sadarboties ar Ēģipti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas uzņēmējiem šobrīd ir izdevīgs laiks, lai veidotu kontaktus ar Ēģipti. Tā ceturtdienas rītā intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas vēstniece Ēģiptē Iveta Šulca. Viņas teiktajam piekrīt arī daži no Latvijas uzņēmējiem, kuri jau vairākus gadus strādā ar Ēģipti, sakot, ka armijas nākšana pie varas pat zināmā ir stabilizējusi situāciju. Savukārt citi uzņēmēji jau vairākus gadus raugās uz Ēģipti, bet pašreiz nedaudz nogaida.

„Krīze ir iespēja”. Šo daudziem labi zināmo frāzi, ko Latvijā mēdza bieži atkārtot vēl pavisam nesen, lietoja arī mūsu valsts vēstniece Ēģiptē Iveta Šulca, runājot par biznesa iespējām šajā Āfrikas valstī. „Latvijai ir ļoti būtiski izmantot šo brīdi, kad vilciens stāv, kad ir laiks vadīt sarunas un vairāk stādīt priekšā savu potenciālu. Un šobrīd es esmu Rīgā ar Ēģiptes uzņēmēju delegāciju. Tātad, runa nav par to, ka Latvijas uzņēmēji investēs. Es teiktu kategoriski neinvestēt un arī patlaban neveidot kopuzņēmumus Ēģiptē. Bet noteikti veidot kopuzņēmumus šeit Latvijā. Un noteikti piedāvāt savu produkciju eksportam, jo Ēģipte ir lielākais patērētāju tirgus arābu reģionā un arī Āfrikā. Tie ir 90 miljoni,” saka Šulca.

Viens no uzņēmumiem, kas jau kopš 1990. gadiem eksportē uz Ēģipti, ir kokapstrādes firma „Kurekss”. Viņi pārdod Latvijas kokmateriālus, jo Ēģiptē aktīvi ražo mēbeles, bet mežu būtībā nav. „Kurekss” vadītājs Jānis Apsītis saka, ka gadu garumā uzņēmumam ir izveidojies stabils sadarbības partneru loks. Tādēļ pašreiz par kokmateriāliem samaksa pilnā apmērā tiek veikta, vēl pirms tie atstāj Latviju. Apsītis arī uzsver, ka viņa uzņēmējdarbībai pašreizējā krīze Ēģiptē nav traucējusi. „Redziet, biznesam, varbūt pat taisni otrādi, tas zināmā mērā sekmē, jo ne visi ir spējīgi tur atrast tādus partnerus, kuri ir tik uzticami vai arī maksātspējīgi, ka spēj samaksāt par preci, pirms tā atstāj valsti. Un otrs, preču atlikumi samazinās. Līdz ar to stabilizējas situācija tirgū. Tā kā, ziniet, ir defekts, kurš šobrīd kaut kā pārvēršas par efektu,” saka Apsītis.

„Kurekss” vadītājs saka, ka vairums viņa biznesa partneru Ēģiptē atbalsta armijas nākšanu pie varas, jo iepriekšējās valdības ekonomiskā politika ne pie kā laba neesot novedusi. Apsītis arī aicina neraudzīties uz notikumiem šajā valstī caur Rietumu pasaules prizmu.

Uz Ēģipti aktīvi raugās arī Latvijas augstskolas. Pašreiz, piemērām, biznesa augstskolā „Turība” studē vien trīs jaunieši no Ēģiptes. Tomēr augstskola vēlētos iesākumā palielināt šo studentu skaitu vismaz līdz 10-15, saka „Turības” prorektors Imants Bergs. „Diemžēl, paredzētā izglītības izstāde oktobrī nenotiek. Līdz ar to šobrīd gaidām, kad situācija atrisināsies. Jāsaka, ka tas nav pirmo reizi, jo mēs uz Ēģipti jau skatījāmies arī gadus divus atpakaļ un plānojām doties uz turieni gan izstādēs, gan prezentācijās. Bet tad notika Arābu pavasaris šajā valstī, kas atkal mums tos plānus pamainīja. Un šoreiz atkal teiksim, diemžēl, ir procesi, kas neatkarīgi no mums ietekmē arī mūsu rezultātu,” nosaka Bergs.

„Turības” prorektors saka, ka Latvijas augstskolas ēģiptiešiem ir interesantas, jo atrodas Eiropas kopējās izglītības telpā un arī piedāvātās studiju cenas ir pat zemākas, nekā privāto augstskolu izmaksas Ēģiptē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti