Aktuāli

Finanšu ministres padomniekam Spiridonovam par nodokļu reformas pieņemšanu nav šaubu

Aktuāli

Mācītājs Mārtiņš Burke-Burkevics mazā Ivana meklēšanā uzsver cilvēka faktoru

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš par OIK finansēšanas modeļa maiņu

Uzņēmēji par EM pieeju jaunai OIK kārtībai: Darīsim, tad skatīsimies, cik traki būs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Iecere diferencēt obligātā iepirkuma komponentes (OIK) slogu jeb visu elektrības patērētāju atbalsta maksājumu “zaļās enerģijas” ražotājiem noveda pie tā, ka 50 000 mazo un vidējo uzņēmēju nākamgad pieaugs elektrības rēķini. Uzņēmēji ir neapmierināti un  politiķu lēmumus raksturo – “darīsim, tad skatīsimies, cik traki būs”.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš intervijā Latvijas Radio norādīja, ka pēc Ekonomikas ministrijas aplēsēm elektrības rēķini pieaugs 50 000 pieslēgumu jeb vairākiem desmitiem tūkstošu uzņēmēju.

Jau šobrīd Latvijā elektrības rēķini nav konkurētspējīgi ar Lietuvas un Igaunijas rādītājiem, un rēķinu pieaugums mazinās konkurenci vēl vairāk, kas nav nekas labs, norādīja Endziņš.

Viņš valdības mēģinājumus risināt situāciju salīdzināja ar “Vinnija Pūka šauro bezizeju” – bija skaidrs, ka ir ļoti slikti un kaut kas jādara, lai elektrības rēķini ir konkurētspējīgi reģionā, taču, samazinot OIK slogu energoietilpīgajiem uzņēmumiem,  mazo uzņēmumu grupā vairākiem desmitiem tūkstošu uzņēmēju palielināt rēķinu, - “neizklausās labi”.

Endziņš arī sacīja, ka pusgada garumā LTRK nevarēja saņemt no Ekonomikas ministrijas pietiekami detalizētus aprēķinus, kā reforma ietekmēs uzņēmumu grupas, un tagad uzņēmējiem ir bailes no nezināmā, kad saņems pirmo rēķinu februārī un būs pārsteigumi.

Pašreizējā ministrijas rīcība virzīt priekšlikumu uz priekšu un tad skatīties, “cik tas traki būs”, nav īsti pareiza pieeja, uzsvēra Endziņš.

“Nezinu, vai kaut ko var mainīt līdz 1. janvārim, bet iespējami ātri būs jāmeklē risinājumi tajās kategorijās, kur pieaugums būs neadekvāts,” sacīja Endziņš.

Savukārt ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”) intervijā LTV “Rīta panorāmai”  sacīja, ka jaunajā modelī mājsaimniecībām maksājumi nemainīsies, lielajiem energoietilpīgajiem uzņēmumiem tie samazināsies, bet vidējiem un maziem uzņēmējiem tiešām pieaugs, bet tas pieaugums nebūšot liels.

Ašeradens sacīja, ka šāds lēmums ir centiens atbalstīt rūpniecību un ļaut tai attīstīties. Maziem un vidējiem uzņēmējiem OIK maksājumi pieaugs par  5%, dažiem, iespējams, par 20%, bet tie būšot daži desmiti eiro, “tā nav milzīga izmaiņa”, sacīja ministrs.

“Visiem visu samazināt nav iespējams, to nevar izdarīt,” uzsvēra ministrs.

Jau pagājušajā nedēļā LTRK pauda kategoriskus iebildumus pret OIK sloga pieaugumu mazajiem un vidējiem uzņēmējiem,  

Ekonomikas ministrija plāno sadalīt elektrības patērētājus grupās - pirmā ir mājsaimniecības, otrā - mazie un vidējie uzņēmēji, bet trešā - lielie un energoietilpīgie komersanti. Problēmas izveidojušās otrajai grupai jeb 53 000 pieslēgumu, kas ir lielākā daļa uzņēmumu, kur maksa par obligāto iepirkumu komponenti pieaugs vairāk nekā par 10%, tādējādi papildus tiktu iekasēti 3,9 miljoni eiro gadā.

Elektroenerģijas rēķini veidojas no elektrības cenas, pārvades un sadales, kā arī obligātās iepirkumu komponentes. LTRK norādīja, ka Latvijā tie jau ir vislielākie, salīdzinot ar kaimiņvalstīm, un Ekonomikas ministrijas piedāvājums ir pilnīgā pretrunā ar normālas konkurētspējas attīstību un drīzāk uzskatāms kā konkurētspēju graujošs faktors.

“Uzņēmēji nav vainīgi pie tā, ka savulaik tika ieviesta ačgārna OIK sistēma, kas kļuvusi par nepamatotas peļņas avotu daļai cilvēku un slogu ikvienam no mums,” iepriekš pauda LTRK.

Lai februārī nerastos pārsteigums par janvāra rēķiniem, LTRK aicina visus uzņēmējus veikt aprēķinus jau laikus, izmantojot īpaši izveidotu kalkulatoru, lai tādējādi sagatavotos paredzamajām pārmaiņām, ja EM tomēr nemainīs regulējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti