Panorāma

Pasta sūtījumus nodos bez paraksta

Panorāma

Dīkstāves pabalstu minimums – 180 eiro

Uzņēmēji netiek pie nomas maksas atlaidēm

Uzņēmēji netiek pie nomas maksas atlaidēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Uzņēmēji ziņo par problēmām ne tikai ar dīkstāves pabalsta, bet arī citu krīzes laikā noteikto atvieglojumu saņemšanu. Nodokļu parāds, ko bāru un viesnīcu īpašnieki skaidro ar biznesa sezonālo raksturu, liedz pretendēt arī uz telpu nomas atlaidēm. Valsts ieņēmumu dienests (VID) gan uzsver – teju visiem, kas vēlējušies vienoties par nodokļu parāda atmaksas termiņa pagarinājumu, tas arī izdevies.

Kā vienu no atbalsta pasākumiem tiem uzņēmumiem, tai skaitā bāriem un kafejnīcām, kas Covid-19 krīzes dēļ palikuši bez klientiem, valdība ieviesa atļauju valstij un pašvaldībām atbrīvot šos uzņēmumus no telpu nomas maksas. Tiesa, līdzīgi kā ar dīkstāves pabalstu, lai kvalificētos šim pabalstam, uzņēmumam ir jāizpilda noteikti kritēriji.

Viens no tiem – uzņēmumam nedrīkst būt par 1000 eiro lielāks nodokļu parāds vai arī jābūt VID apstiprinātam  parāda atmaksas grafikam.  

Kā Latvijas Televīzijas Ziņu dienesta raidījumā "Rīta Panorāma" pauda populārās Vecrīgas atpūtas vietas “Balzambārs” īpašnieks, viņa uzņēmumam atteikts ne tikai dīkstāves pabalsts, bet no “Rīgas namu” puses arī nomas maksas atlaide. Iemesls – gada sākumam raksturīgais nodokļu parāds, kas, pēc bāra īpašnieka teiktā, jau vasarā tiktu atmaksāts.

"Tas ir normāli, mūsu sfērā tas ir normāli. Katru gadu to VID var redzēt un katru gadu tas tiek atmaksāts, vasarai sākoties. Mēs esam 5 gadu laikā nomaksājuši 250 000 nodokļos, un tagad mēs vienkārši esam izmesti no laivas ārā. Cīnīsimies pretī, mēģināsim runāt, bet tur izskatās, ka ir kā pret sienu, un izskatās, ka ''Balzambāra'' durvis būs jāver pavisam ciet," teica Reizenbergs.

"Rīgas nami", kas apsaimnieko tieši kultūrvēsturiskās ēkas, stāsta – no 23 pieteikumiem par nomas maksas samazināšanu pagaidām izskatīti 16, no kuriem atteikumu saņēmuši trīs. "Balzambāra" gadījums gan vēl nemaz neesot vērtēts, bet iespējams, konsultējoties ar uzņēmumu, izteikts pieļāvums par atteikumu nodokļu parāda dēļ.

"Nomniekiem mēs pašlaik piemērojam šo nomas maksas samazinājumu vai atbrīvojumu saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem. Mēs gribam nākt nomniekiem pretī, bet ir kaut kādi apsvērumi, kurus mēs nedrīkstam pārkāpt, tas nav tikai Rīgā, tas ir visā Latvijā, ka nomnieki saskaras ar līdzīgiem jautājumiem," norādīja SIA “Rīgas nami” pārstāve Laura Jansone.

To apstiprina arī Valkas mērs Vents Armands Kraukis, aicinot valdību piešķirt pašvaldībām pilnvaras krīzes laikā pašām brīvi lemt par atlaižu piemērošanu.

"Valkas novada domē vērsās astoņi komersanti un diemžēl šo MK noteikumu dēļ mēs varējām šo atbalstu piešķirt tikai vienam komersantam, kaut gan ir pilnīgi skaidrs, ka viņiem visiem vajadzētu šo atbalstu piešķirt, savādāk ir risks, ka beigsies šī krīze un vienkārši nebūs vairāk šo komersantu. Tur ir ēdinātāji, tur ir zobārsti, tur ir puķu veikals, tur ir drēbju veikals, dažādi. Protams, viņi arī vaino pašvaldību, viņi saka – nu kā, kā jūs nesaprotat, ka ir krīze; bet mums ir stingri jāievēro MK noteikumi, jo tie ir pieņemti tieši šai krīzes situācijai. Manā skatījumā šie noteikumi steidzami būtu jāmaina," uzskata Krauklis.

Finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") saka, ka šādos gadījumos ir jāpalīdz. "Ja ir problēmas, viennozīmīgi mainīsim, jo šeit jau nav tik daudz visādu variantu ar deviņiem darba režīmiem, ar samazināto, šeit ir ļoti skaidrs sistēma, ka ir jāpalīdz, jā," pauž Reirs.

VID gan uzsver – tiem uzņēmējiem, kas mēģina vienoties par nodokļu parāda atmaksas grafiku, lielākoties tas arī izdodas. Kopš ārkārtējās situācijas sākuma dienests saņēmis vairāk nekā 3000 pieteikumu un 98% gadījumu nodokļu atmaksas termiņa pagarinājums piešķirts.

"No brīža, kad uzņēmējs ir iesniedzis nepieciešamos dokumentus, tās faktiski ir piecas dienas, ne vairāk. Un, ja kaut kā pietrūkst, mēs paši zvanām, paši mudinām, lai tikai ātrāk varētu izskatīt. Daudzi uzņēmēji vēlas vasarā šos maksājumus neieplānot vai ieplānot salīdzinoši niecīgus, un mēs to arī akceptējam," pauda VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Santa Garanča.

Dienests gan aicina pēc iespējas neizmantot variantu nodokļu atmaksas termiņu pagarināt uz maksimālajiem trīs gadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti