Panorāma

Kādu ātrumu mērīs fotoradari?

Panorāma

Kā balsos neizlēmušie?

Pieaug saspīlējums nodokļu politikas dēļ

Uzņēmēji nemierā ar ideju nesamazināt IIN likmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Uzņēmēji ir nemierā ar finanšu ministra Andra Vilka (V) pieļāvumu nesamazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi no 24% līdz 22%, kā iepriekš bija solīts. Uzņēmēji aicina nemainīt noteikumus spēles laikā un kritizē nediskutēšanu ar iesaistītajām pusēm.

Trešdien notikušajā Saeimas Tautsaimniecības komisijas ārkārtas sēdē uzņēmēji Vilka ierosmi atzinuši par spēles noteikumu maiņu tās laikā. Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs Mārtiņš Bičevskis uzsvēris divus ļaunumus, ko radījis Vilka ierosinājums. Pirmkārt, uzņēmējiem ir palicis iespaids, ka ar viņiem nerēķinās, jo ierosme nākusi, nerunājot par to ar uzņēmējiem.

„Kā var veidot vidēja termiņa investīciju plānus jau pie pārējiem tik nestabiliem apstākļiem, kādi ir Eiropā no ekonomiskā viedokļa. Latvijā ir pusotra gada laikā trīs vēlēšanas priekšā…” - Bičevskis pēc Tautsaimniecības padomes ārkārtas sēdes pauda, ka priekšnosacījumi vidēja termiņa ieguldījumiem tā jau nav labi, bet, ja nevar paļauties uz likumā rakstīto, tad grauj uzticību valdības lēmumiem.

Otrkārt, uzņēmēji nevar paļauties uz politiķu solījumiem. Bičevskim piebalsoja uzņēmēju kluba „Rīgas marka” vadītājs Normunds Štāls, sakot, ka investoriem tagad jāzīmē jauni biznesa plāni: „Ir uzņēmēji, kuriem interesē Latvijā atvērt ražošanu, bet šāda tipa paziņojumi un komunikācija ar uzņēmējiem, kas faktiski nepastāv, liek aizdomāties par to, vai nevajag to [ražošanas ieviešanu] pārlikt pēc kāda laika.” Uzņēmēji neuzstāj, ka nodokļiem jāpaliek akmenī iecirstiem, bet viņi nav iepazīstināti ar alternatīvu.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras eksperte Lienīte Caune pauda, ka nodokļu nesamazināšana vēl joprojām saglabās augstu ēnu ekonomikas līmeni. Ja ienākuma nodokļa likme netiek mazināta, tad darbaspēka pašizmaksa nekļūst lētāka: „Cilvēks saņem vairāk naudas uz rokas pēc neatliekamā minimuma celšanas, bet biznesam darbaspēka vienas vienības izmaksā lētāka netop. Uz ko būtu jāvirza – lai samazinātos izmaksas uz vienu strādājošo.”

Reformu partijas virzītais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, kurš Vilka izteikumus uzskata par nepieņemamiem, pauž, ka diskusijām par nodokļiem vispirms būtu jānoslēdzas koalīcijas iekšienē, pirms nākt klajā ar kaut kādiem paziņojumiem. Valdība vakar vienojās par to lemt, skatot nākamā gada budžetu.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V) trešdienas rītā LNT raidījumā „900 sekundes”, atsaucoties uz ārzemju ekspertiem, akcentē, ka ir jāmazina nodokļi uz darbaspēku, nevis IIN likme.

Paredzams, ka diskusijas ap IIN likmi vēl turpināsies.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti