Uzņēmēji Jūrmalai pārmet konkurences kropļošanu sabiedrisko tualešu biznesā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kārtējie iepirkumu pārkāpumi Jūrmalā - šoreiz Iepirkumu uzraudzības birojs aizliedzis Jūrmalas domei bez prasību mīkstināšanas turpināt iepirkumu par sabiedrisko tualešu izvietošanu gar jūru nākamos četrus gadus. Divas firmas Jūrmalas domei pārmet konkurences kropļošanu, jo divu miljonu eiro vērtais konkurss izveidots tā, ka tajā var uzvarēt tikai pašreizējais tualešu apsaimniekotājs.

 

Ar Jūrmalas domes gādību 25 kilometru garajā pludmales joslā izvietotas 23 konteinera tipa tualetes, kurās ierīkota ūdensapgāde un apkure ziemā. Turklāt par pašvaldības naudu jūras krastā izliktas arī pārvietojamas biotualetes.

Jūrmalnieki un pilsētas viesi tādu servisu naski izmanto, jo, kā liecina statistika, tualešu apmeklētāju skaits no nepilniem 15 000 pirms trim gadiem nu kļuvis daudzkārt lielāks. To apstiprina Jūrmalas domes Pilsētsaimniecības nodaļas vadītāja Zanda Sapronova.

"Augusta mēnesi ieskaitot, tualetes ir apmeklējuši 115 640 apmeklētāji. Tas nozīmē, ka šīs sabiedriskās tualetes ir vajadzīgas Jūrmalas pilsētā. Un, ja būs iespējams, tad arī mēs palielināsim šo skaitu, jo tas ir vajadzīgs pilsētas viesiem, tāpat arī iedzīvotājiem," teica Sapronova.

Tomēr tualetes vajadzīgas ne tikai tiem vidēji 500 cilvēkiem, kas ik dienu mazmājiņās atvieglojas. Tas ir ienesīgs bizness uzņēmumam, kas ar tualetēm piekrasti apgādā.

Kopš 2013. gada Jūrmalas domes, tāpat kā citu lielo pilsētu sabiedrotā, ir Lietuvas kompānijas «Toi-Toi Sanitarines sistemos» meitasuzņēmums «Toi Toi Latvija», ko vada Lietuvas pilsone Anastasija Kargina. Saskaņā ar «Lursoft» ziņām firma pērn apgrozījusi gandrīz 1,6 miljonus eiro, ar tualešu biznesu nopelnot 73 000 eiro. Ceturto daļu jeb teju 400 000 eiro «Toi Toi Latvija» saņem no Jūrmalas domes par tualetēm.

Vasarā Jūrmala izsludināja jaunu iepirkumu, kurā meklē tualešu izvietotāju un kopēju nākamajiem četriem gadiem. Dome prognozē, ka līgumcena varētu pārsniegt divus miljonus eiro. 

"Tātad iepirkums paredz sabiedrisko tualešu izvietošanu un apsaimniekošanu Jūrmalas pilsētā. Pilsētā ir nepieciešams tāds pats daudzums tualešu konteineru kā ir līdz šim - 23. Tās plānots izvietot gan pludmalē, gan izejās uz jūru, gan citās pilsētas sabiedriskās vietās, kur apgrozās daudzi pilsētas viesi, tāpat arī pilsētas iedzīvotāji," teica Sapronova.

Taču nolikumu dome uzrakstījusi tā, ka uzvarēt var tikai pašreizējais Jūrmalas sabiedrotais. Tā uzskata divi uzņēmēji, kas ar sūdzībām devās pie iepirkumu uzraugiem.

Firma "PM Baltic" iebildes publiski komentēt negrib, bet sūdzībā raksta: "Prasības rada nepamatotus ierobežojumus konkurencei, jo nepieciešamā pieredze tieši šāda līguma realizēšanā iepriekšējos trīs gados ir tikai vienam pretendentam. Nav arī saprotams, kāpēc vēl pirms līguma noslēgšanas pretendentiem tiek izvirzīta prasība nodrošināt ne mazāk kā 23 sabiedrisko tualešu konteinerus."

Savukārt firmas "Jakubini" pārstāve Irina Thoruka Jūrmalas domei pārmet, ka tā pirms konkursa noslēguma prasījusi saskaņot, kā izskatīsies tualešu fasādes.

"Tas ir ļoti sarežģīts process, pat būvvaldē nesaprata, kāpēc tas ir jādara, jo tas principā nav iespējams. Teiksim firmai, kas tur pirms tam strādāja, tai jau bija tas saskaņotais projekts. Tāpēc var teikt, ka tas punkts bija - nezinu, vai apzināti vai nē - vērsts uz to, lai varētu to konkursa dokumentāciju sagatavot tikai tai firmai, kas tur jau pirms tam strādāja," teica Thoruka.

Iepirkumu uzraudzības birojs uzņēmēju sūdzībām daļēji piekritis, tāpēc aizliedzis Jūrmalai turpināt tualešu iepirkumu pirms konkursa nolikuma labošanas. Jūrmala iebildes sakās ņēmusi vērā.

"Šobrīd iepirkuma nolikums ir grozīts, šī informācija arī ir pieejama mājaslapā," atzina Sapronova, norādot, ka Jūrmalas pilsētas dome nepiekrīt pārmetumiem par konkurences kropļošanu.

Jūrmalas dome pieteikšanos tualešu biznesam no 18. septembra pagarinājusi līdz 6. novembrim. Ap to laiku ik gadu kūrortpilsēta izsludina arī otru konkursu, kurā meklē pārvietojamo tualešu piedāvātāju ap 50 tūkstošu eiro līgumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti