Dienas ziņas

Cer nosargāt Marsa parku

Dienas ziņas

Gulbenes novadā attīstās lauksaimnieku kooperatīvs

Uzņēmēji diskutē par ekonomikas stabilizāciju

Uzņēmēji Covid-19 krīzes pārvarēšanā vēlas atbalstu jaunu eksporta tirgu iekarošanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ekonomikas atjaunošanu un attīstību pēc Covid-19 paredzēts sākt ar palīdzību jau eksportējošiem uzņēmumiem. Īstenojot ekonomikas atjaunošanas plānu, trīs gadu laikā eksporta pieaugums sasniegtu 4% gadā. Par to ceturtdien uzņēmēji Ādažos diskutēja ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA).

Līdz šim eksporta pieaugums  ik gadu bija apmēram 2%, bet  līdz ar Covid-19 ierobežojošajiem pasākumiem tas sarucis vidēji par 20-30%, tomēr ne visās nozarēs. Bioloģiskās pārtikas ražotājam, uzņēmumam "Lat Eko Food", kas bāzējas Ādažos, visticamāk, izdošoties sasniegt arī nosprausto mērķi.

"Šogad mūsu mērķis bija sasniegt 70% eskporta, un, visticamāk, mēs to arī realizēsim. Mēs jau tuvojamies 70% atzīmei. Mūsu nozare ir salīdzinoši veiksmīgi tikusi cauri šajā Covid-19 laikā bez īpašas negatīvas ietekmes, jo pārtika ir tā  lieta, ko cilvēki tomēr lieto uzturā un bez kuras mēs dzīvot neviens nevaram," pauda SIA "LatEkoFood" valdes priekšsēdētāja Egija Martinsone.

Ar eksportējošiem uzņēmumiem arī tikšot sākta Latvijas ekonomikas stabilizēšana. Šim mērķim tiek izstrādāts speciāls plāns ar vairākiem virzieniem. "Tā pamatideja ir, ka ir jāatjauno Latvijas ekonomika caur uzņēmumiem, kuri šobrīd jau var, jau dara un kuriem nepieciešama papildu palīdzība, lai palielinātu jaudu un investētu inovācijās un pēc tam atgrieztos normālā darba režīmā augstākā līmenī, nekā tas bijis pirms krīzes. Kopējais ekonomikas atjaunošanas plāns ir ap 600 miljoni eiro," norādīja LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

Lai piešķirtais finansējums tiktu izlietots pasākumos, kas uzņēmējiem visvairāk nepieciešami, Ādažos notika diskusija. Uzrunātie  teic, ka  šobrīd visvairāk eksportē uz Skandināvijas valstīm, bet atbalstu vēlētos jaunu tirgu iekarošanā. Jautājumu un neskaidrību par piedāvātajiem atbalsta instrumentiem gan vēl ir daudz.

"Teiksim inovāciju vaučeri, es par viņiem esmu dzirdējis, un varbūt ir arī dažas reizes, kur viņus varētu pielietot, piemēram, produktu sertifikācijai. Mēs tagad izstrādājam jaunu produktu, ko mēs sertificēsim, un tam arī mēģināsim piesaistīt šo inovāciju vaučeri, jo sertifikācijas izmaksas ir diezgan būtiskas," teica SIA "Rotons" direktors Armands Mucenieks.

Visvairāk uzņēmējus interesēja atbalsts starptautiskajā mārketingā. Savukārt, lai novadā ienāktu jauni investori, pašvaldībai visvairāk būtu nepieciešams  finansiāls atbalsts jaudīgāku komunikāciju izveidei. Ekonomikas atjaunošanas plāns paredzēts  trīs gadiem, kuru laikā eksporta pieaugumam būtu jāsasniedz 4% gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti