Uzņēmēji aizvien bažīgi par eiro ieviešanas procesu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lai arī gadumija un gaidāmā eiro ieviešana Latvijā kļūst arvien tuvāka, uzņēmēji aizvien bažījas par pārejas no lata uz eiro procesu un tā ietekmi uz uzņēmējdarbību.

Valsts iestādes rīko dažādus seminārus, kuros uzņēmējiem cenšas izskaidrot pārejas būtību. Vienā no tādiem var ievērot, ja pirmā stunda pagāja mierīgi un bija redzams, ka vispārīgie jautājumi ir vairāk vai mazāk skaidri, tad katra nākamā tēma nesa arvien jaunus jautājumus un pat diskusijas, no kurām visskaļākā izvērtās par grāmatvedības jautājumiem. „Jo vairāk mēs uzzinām, jo vairāk mēs saprotam, ka mēs nezinām, un es, teiksim, piedalos jau kādā ceturtajā sanāksmē un vienalga man vienmēr rodas jauni jautājumi,” saka SIA „abi3” pārstāvis Gints Uldriķis.

Viņam piebalso SIA „Tilde” grāmatvedības sistēmu analītiķe Anda Ziemele. „Sarežģītāk ir tirdzniecības uzņēmumiem ar visu kases aparātu pārprogrammēšanu un cenu pārveidošanu, un uzņēmumiem, kas izstrādā un uztur grāmatvedības sistēmas, jo viņiem ir jāvar visas šīs izmaiņas ieviest grāmatvedības sistēmās,” norāda Ziemele.

Neizpratni uzņēmumu vidū atzīst Finanšu ministrijas Grāmatvedības jautājumu darba apakšgrupas vadītāja Arta Priede. Savukārt Ziemele norāda, ka daudzi uzņēmumi neizpratnes dēļ gaida pēdējo dienu un tikai tad sāks domāt, kā rīkoties. „Arī mēs esam aptaujājuši daudzus savus klientus, un tur tiešām ir tas, ka vēl jau ir tālu, vēl ir jau tālu: gan jau grāmatvedības sistēma pati visu izrēķinās, visu izdarīs, - bet ir jau arī pašiem kaut kas jādara,” daudzu uzņēmumu attieksmi raksturo Ziemele.

Iespēja pirmās divas janvāra nedēļas veikalos norēķināties ar latiem, atlikumā saņemot eiro, satraukusi tirdzniecības uzņēmumu pārstāvjus. Daudzi uzskata – cilvēki šo iespēju izmantos, lai ērti samainītu latus pret eiro, bet pašiem uzņēmumiem tas rada problēmas prognozēt, cik daudz eiro būs jālaiž apgrozībā jau pirmajās janvāra dienās. Ar šādu problēmu saskarsies arī Uldriķis, prognozē pats uzņēmējs. „Kur, teiksim, iedzīvotāji mēģinās mainīt savus atlikušās skaidrās naudas atlikumus? Vai tās būs bankas vai tie būs veikali? Jo es esmu no firmas, kas atrodas Kandavā. Mums Kandavā nav neviena aktīva bankas filiāle. Līdz ar to jautājums – kur dosies Kandavas iedzīvotāji?” retoriski vaicā Uldriķis.

Arī nozaru eksperti seminārā atturējās prognozēt, cik daudz iedzīvotāju dosies naudu mainīt tuvējā veikaliņā, bet aicina iedzīvotājus saprast – veikali nav maiņas punkti un no latiem nav jācenšas atbrīvoties jau pirmajās divās janvāra nedēļās, jo Latvijas Bankā bez komisijas maksas tos varēs samainīt pret eiro neirobežoti ilgi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti