Dienas ziņas

Madonā mūzikas pedagogam atklāj piemiņas vietu

Dienas ziņas

Apbalvo invalīdu atbalstošās organizācijas

Uzņēmēja par budžetu: sadārdzināsies ražošana

Uzņēmēja: Budžeta veidošanā kļūdas ir sistemātiskas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kamera apsver iespēju vērsties Satversmes tiesā, lai apstrīdētu jaunieviesto solidaritātes nodokli un lēmumu nemazināt iedzīvotāju ienākumu nodokli. Pieņemtais valsts budžets esot atkāpšanās no solījumiem un uzņēmējiem sola tikai jaunas izmaksas. “Ja mēs uzņēmuma budžetu veidotu tāpat kā politiķi valsts budžetu, bankrots iestātos agri vai vēlu.” Tā kāda uzņēmēja izsakās par pieeju nākamā gada valsts budžeta veidošanai. Valdība joprojām problēmas cenšas risināt, ceļot nodokļus, nevis efektīvāk izmantojot jau iekasēto naudu. Ja tā turpināsies, nākamā gada budžetā prognozētās 3% izaugsmes sasniegšanai nāksies pamatīgi pasvīst.

Lauksaimniecības tehnikas tirdzniecības un servisa uzņēmums “Silja” Latvijā darbojas kopš 1995 gada. Kompānijas īpašniece un vadītāja Silva Jeromanova-Maura saka – parasti jāgatavojas sliktākajam. Ja paļautos tikai uz valdības solīto, sen būtu zem ūdens. Arī nākamā gada budžetā atkal redzamas citu gadu  pieļautās kļūdas:

„Man patika, kā Brigmaņa kungs teica – tas nav ne labs, ne slikts, tas ir kā vienmēr. Godīgi sakot, tas ir vissliktākais, jo ir jāmainās uz augšu. Nav nekas sliktāks par veciem ieradumiem bagātu budžetu.”

Ja līdz šim daudzas uzņēmēju organizācijas skaļākos iebildumus cēla par solidaritātes nodokļa ieviešanu un nesamazināto iedzīvotāju ienākumu nodokli, tad “Silja” vissāpīgāk izjutīs  akcīzes nodokļa kāpumu degvielai. Uzņēmums ik dienas ved tehniku pie klientiem, gādā rezerves daļas un pat vajadzības gadījumā remontē traktorus uz  lauka. Akcīze degvielai izmaksas palielinās vismaz par 10%. Tādējādi peļņa sarukšot par 5%. Līdzīgs izmaksu kāpums draud arī citām nozarēm. Tāpēc budžetā prognozētā 3% ekonomikas izaugsme var nepiepildīties.

„Pietrūkst ilgtermiņa redzējuma gadījumos – kas notiek, ja kaut ko iekustina. Piemēram, ja ir pieņemts likumprojekts, ja kaut ko palielina, kā tas ietekmē pārējo. Kaut vai tas pats automašīnu nodoklis – to palielinot, būs tik un tik lieli budžeta ieņēmumi. Palielinot akcīzi – būs tādi ieņēmumi. Bet kādi būs zaudējumi – tie padsmit miljoni, ko ieņems, tie nekompensēs zaudējumus. Manuprāt tā tas arī būs,” savu viedokli pauž Jermomanova-Maura.

Uzņēmēja uzskata – pastāvīgais budžeta deficīts ir nepieļaujama parādība. Ja tā rīkotos privātbiznesā, agri vai vēlu iestātos maksātnespēja. Tomēr nodokļu celšana arī nav risinājums. Valdībai drīzāk būtu jādomā par esošās naudas lietderīgāku izmantošanu. Tomēr strukturālās reformas, kurām tas bija jānodrošina, politiķiem jau aizmirsušās, uzskata uzņēmēja.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti