Uzkāpt pašā galotnē. Skats uz bērnu mēbeļu ražotāju «Ette Tete»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Bērniem patīk kāpelēt - vai tas būtu kokos, līdztekās vai trepēs. Lindai Riekstiņai-Šņorei tās bija koka trepes uz sīkas, no koka taisītas lauku mājas bēniņiem laukos pie Alūksnes. 

Viņa stāv pie minētās mājas sniegā virs potītēm, rāda uz jumtu un atceras garās vasaras no savas jaunības, kad no Ogres mājām viņu sūtīja uz laukiem un viņa nedēļām ilgi dzīvoja ar vecmāmiņu tālajā, bet skaistajā valsts stūrītī, kas vārnas lidojumā ir 160 kilometrus tālu, bet viņai prasīja piecas stundas ar vairākiem autobusiem, sazarotiem kā zirnekļtīkls.

Ceļā ar Latvijas eksporta uzņēmumiem

Šis raksts ir daļa no sērijas par vairākiem no Latvijas panākumiem bagātākajiem un inovatīvākajiem eksporta uzņēmumiem. LSM angļu portāla galvenais redaktors Maiks Koljers apmeklē uzņēmumus visā Latvijā, klausoties par vietām, kas šiem uzņēmumiem ir svarīgas. Rakstu sērija top kopā ar "Red Jackets" organizāciju, kas atbalsta Latvijas vadošos eksporta uzņēmumus. 

"Šeit es kāpu augšā un vēroju apkārtni - govis, cūkas, pagalma vistas un tuvējo dīķi. Es apzīmēju sienas un rotaļājos ar vecajām mantām, kuras es tur atradu," viņa stāsta.

Kad esam pāris soļus nostāk, viņa pārlaiž roku pāri kāda koka sasalušajiem, stiegrainajiem zariem. "Vasarā, protams, te ir pilns ar lapām, un te bija arī vairāk zaru. Es te vienkārši tupēju, gluži kā štābiņā, taču štābiņa nebija. Vienkārši tupēju šeit, zaros."

Tagad Lindai pašai ir divi bērni. Viņi ne tikai ir atbildīgi par "Ette Tete" - viņas un viņas vīra Krišjāņa vadītā bērnu mēbeļu uzņēmuma - nosaukuma izvēli, bet arī kopumā iedvesmoja to radīt.

"Kad es biju stāvoklī, mans vīrs meklēja šūpuli, bet visur piedāvāja vai nu ļoti dārgus, vai ļoti neglītus," viņa atceras. Būdams praktisks vīrietis, lai gan bez galdnieka izglītības, Krišjānis pats uztaisīja šūpuli, un tas bija tik iecienīts Lindas draudzeņu, jauno māmiņu, vidū, ka drīz viņam prasīja uztaisīt vēl pāris citus. 

Tad nāca lielais lēmums - vai hobijam lemts kļūt par pilnas slodzes darbu.

Ceļā. Fakti

Datums: 2018. gada 6. marts, 13:51

Uzņēmums: Ette Tete

Koordinātes: 57.418280, 27.190116

Adrese: Jaunalūksnes pagasta "Grāvīši"

Temperatūra: -6 C

Laiks: Apmācies, austrumu vējš

"Sākumā tas bija ļoti grūti. Gan finansiālā, gan laika un ģimenes dzīves organizēšanas ziņā. Tas man lika apjaust investīciju nozīmi, jo ES atbalsts sedza 70% izmaksu. Pārējais bija mūsu pašu nauda. Bija brīži, kad mums vispār nebija naudas un mēs noorganizējām šūpuļu izsoles, lai ātri tiktu pie līdzekļiem."

Ģimene nolēma, ka pienācis īstais brīdis, lielākoties tāpēc, ka viņu jaunais produkts, kāpslītis, šķita esam daudzsološs. Kāpslītis ir kāpnes, kas palīdz bērniem droši uzrāpties augšā, lai, piemēram, palīdzētu saviem vecākiem virtuves darbos. Kāpslīti var pārvērst par krēslu un galdu, pie kura zīmēt un spēlēties. 

Lai gan pastāv konkurenti, kas piedāvā līdzīgus produktus, "Ette Tete" gludā, drošā un pievilcīgā forma padara to visai pievilcīgu. Palīdz arī sūri izcīnītā reputācija par to, ka viņi izmanto kvalitatīvus materiālus. Par ko liecina jau tas vien, ka tik piesātinātā tirgū kā ASV pircēji ir gatavi gaidīt līdz pat diviem mēnešiem, kamēr tiks izpildīts viņu pasūtījums.

(Iedvesma "Ette Tete". Foto: Maiks Koljers.)

"Pats pirmais pasūtījums no ASV bija ļoti svarīgs. Es nezinu, no kurienes pircējai bija drosme pasūtīt šo produktu no Latvijas, lai gan tam nebija atsauksmju un vērtējumu. Bet paldies dievam, ka viņa to izdarīja, jo no tā viss sākās. Pēc nedēļas no pircējas atnāca vēstule, ka viss ir labākajā kārtībā un ka bērnam patīk," Linda saka. 

Kā var noprast, galvenā problēma, ar kuru uzņēmumam nākas tikt galā pašlaik, ir jaudas trūkums. "Ette Tete" ātri vien pārauga savu pirmo ražošanas līniju ģimenes mājas pagrabā. Uzņēmuma tagadējā ražotne darbojas ar pilnu jaudu, un ir gaidāmas lielas investīcijas jaunā ražotnē ar pašu mūsdienīgāko un neizbēgami arī ļoti dārgu aprīkojumu. 

Linda saka, ka uzņēmums nevēlas iet ceļu, kurā, lai izpildītu vairāk pasūtījumu, būtu jākrītas ražošanas kvalitātei vai jāiepērk ārpakalpojumi. Lai gan ir nepatīkami zaudēt iespējamos pasūtījumus, tie, kuri patiešām grib "Ette Tete" produktus, neapstāsies pie gandrīz nekā.

"Ir cilvēki, kuri visu laiku medī mūsu preces, pārbauda katru dienu, pat reizi pāris stundās. Jā, mums traucē tas, ka nevaram padarīt pasūtījumu izpildes laiku īsāku. Taču tad, kad cilvēki beidzot saņem savu pasūtījumu, viņi ļoti priecājas," Linda saka.

"Ette Tete" strādā 13 darbinieki, un firma ir sūtījusi savus produktus uz veselām 42 valstīm, ieskaitot Franču Polinēziju. Uz turieni pasūtītas trīs "Ette Tete" mēbeles - trīs sūtījumi uz 280 tūkstošiem iedzīvotāju, - tātad tas ir visai "karsts" noieta punkts. Grūti iztēloties vidi, kura agrā pavasarī būtu atšķirīgāka, salīdzinot ar Latvijas ziemeļu daļu.  

Kamēr ceļojām uz viņas vecmammas lauku māju un atpakaļ, Linda runāja par to, ka uzņēmumam bijis jāmācās visu tā darbības laiku, kā arī par izdarītajām kļūdām. Taču, tiklīdz iezvanās telefons un viņai jādiskutē ar piegādātāju, kādu cilvēku no ražotnes vai potenciālu klientu, viņa runā ar pilnīgu pārliecību un mērķtiecību. Viņa izklausās pēc nopietna sarunvedēja. 

Tā vien šķiet, ka viņa no savas vecmāmiņas varētu būt mantojusi vairāk, nekā iedomājas. "Viņa piedzima šajā mājā," saka Linda. "Viņa bija ļoti stipra sieviete. Viņu deportēja uz Sibīriju, un viņa agri zaudēja savu vīru, kurš gāja bojā negadījumā. Viņai nācās audzināt manu mammu vienai pašai. Bet, ja var izdzīvot Sibīriju, var izdzīvot visu. Viņa atgriezās un šeit dzīvoja viena pati. Mēs tikai vēlāk noskaidrojām, ka viņa pat īsti nav redzējusi jūru, tik ļoti viņa bija Alūksnes vietējā."

Varbūt tobrīd nešķita, ka kāpšana kokos un spiegošana no bēniņiem ir daļa no kāda biznesa plāna, taču divdesmit gadus vēlāk izskatās, ka tā īstenībā bija agrīna pētniecība un izstrāde. Arī "Ette Tette" turpina kāpt arvien augstāk. Kādu produktu viņu gatavo tagad? Pielāgojamu kāpsli, ar kuru rāpties kokos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti