Dienas ziņas

Profesionālajā izglītībā brīvās vietas cer aizpildīt rudenī

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Soda par karteli privātā būvniecības iepirkumā ar ES naudu

Uziet karteli privāta pasūtītāja būvniecības iepirkumā ar ES naudu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Konkurences padome (KP) uzgājusi aizliegto vienošanos jeb karteli privāta pasūtītāja organizētā iepirkumā ražošanas ēkas būvniecībai, kam bija piesaistīti Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļi. Par konkurences tiesību pārkāpumu uzņēmumiem piemērots sods kopumā gandrīz 234 tūkstošu eiro apmērā.

Intervija ar KP Aizliegtu vienošanos departamenta direktori Ievu Šmiti
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Konkurences padomes priekšsēdētājs Juris Gaiķis pastāstīja: "Šī ir pirmā tāda lieta Konkurences padomes praksē, kurā tieši privātajā pasūtījumā ir notikusi aizliegta vienošanās un ir izveidots kartelis." Šādus pārkāpumus līdz šim mēdza konstatēt publiskos, nevis privātos iepirkumos. 

KP Aizliegtu vienošanos departamenta direktore Ieva Šmite intervijā Latvijas Radio pastāstīja par padomes atklāto, ka iepirkumā bija iepriekš sarunāts uzvarētājs, bet divi uzņēmumi bija tikai kā aizsegs, iesniedzot piedāvājumus. Kartelī iesaistīti "PK Serviss", "Koro būve" un "Tavs laikmets".

Pārkāpums izpaudās kā aizliegta vienošanās privātā pasūtītāja SIA "Lyngson" organizētajā projektā, kas bija īstenots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu – vairāk nekā 780 tūkstošiem eiro. "Lyngson" atrodas Olainē, nodarbojas ar radiatoru ražošanu, un, piesaistot Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus, tas sludināja konkursu uz jaunas ražošanas ēkas projektēšanu un būvniecību, taču darījums bija klaji negodīgs.

Kartelī iesaistīto dalībnieku darbību rezultātā iepirkuma pasūtītājs saņēma saskaņotus, nevis patiesas konkurences apstākļos gatavotus piedāvājumus – pretendenti apmainījās ar komerciāli sensitīvu informāciju par vienas vienības izmaksām, tādējādi izslēdzot konkurenci iepirkumā konkurentu starpā, paziņojumā medijiem informēja KP.

KP izpētē secināja, ka pasūtītājs iepirkuma organizēšanu neveica autonomi. Tas sarunāto iepirkuma uzvarētāju "PK Serviss" informēja gan par potenciālajiem pretendentiem, gan piesaistīja iepirkuma nolikuma pielikumā esošās finanšu piedāvājuma formas sagatavošanā. Turklāt "PK Serviss" konsultēja pasūtītāju par to, kā iespējams noraidīt citu pretendentu iesniegtos piedāvājumus.

"Mēs pierādījām ne tikai aizliegto vienošanos, kas ir konkurences tiesību pārkāpums, bet

mēs arī saskatījām negodprātīgu rīcību no paša pasūtītāja. Viņš bija vienojies ar iepriekš sarunāto uzvarētāju par fonda piesaisti un fiktīvo konkursu kā tādu," pastāstīja Šmite.

KP atrada e-pasta saraksti starp pasūtītāju un "PK Serviss", kas atklāja, ka arī pēc iepirkuma noslēgšanās notika aktīva pasūtītāja un pretendenta komunikācija, lai slēptu iespējamās neatbilstības

Eiropas Prokuratūras Eiropas prokurors Gatis Doniks stāstīja: "Kolēģu aizdomas apstiprinājās, tika savlaicīgi iegūti pierādījumi, viņi tika nostiprināti un celtas apsūdzības četrām fiziskām personām par krāpšanu lielā apmērā, kas ir izdarīta organizētā grupā. Un tuvākajā laikā šī lieta tiks virzīta uz tiesu. Izskatīšanai tiesā."

Pēc prokurora teiktā, Eiropas fondu līdzekļi ir atgūti. Konkurences padome noslēgusi izlīgumu ar "PK serviss" un "Tavs laikmets", un tiem piemērots naudassods. Šo darījumu konkurences sargi raksturo kā sevišķi smagu, jo konkurence kropļota no abām pusēm – gan konkursa dalībniekiem, gan pasūtītāja. 

Iepirkums notika 2016. gadā. Aizdomās par iepirkumu sākotnēji bija Eiropas Savienības struktūrfondu auditori, kuri ziņoja KP par iespējamās aizliegtās vienošanās pazīmēm, un 2021. gadā KP sāka lietu.

Tā kā lietā, iespējams, saskatāma arī negodprātīga ES līdzekļu apgūšana, tās materiāli tika nodoti izpētei Eiropas prokuratūrai, kas savukārt uzsāka kriminālprocesu pret uzņēmuma pārstāvjiem. Ņemot vērā šo ierosināto kriminālprocesu, uzņēmējs ir atmaksājis saņemto naudu, kas varot tikt vērtēts kā atbildību mīkstinošs apstāklis.

Tāpat KP pārkāpumā iesaistītajiem uzņēmumiem piemēroja naudas sodus, kas tika aprēķināti procentos no uzņēmuma iepriekšējā finanšu gada neto apgrozījuma. Divi no trim pārkāpumā iesaistītajiem uzņēmumiem sadarbojās ar KP un noslēdza izlīgumus, kā rezultātā tiem piemēroti 50% un 10% sodu samazinājumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti