Uzbekistānas prezidenta Karimova meita «atmazgājusi» naudu caur Latviju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

ASV sākušas izmeklēšanu pret bijušā Uzbekistānas prezidenta Islama Karimova vecāko meitu Guļnaru Karimovu saistībā ar apsūdzībām korupcijā. Apsūdzībā minēts, ka Karimova izmantojusi kādu vārdā nenosauktu Latvijas banku naudas atmazgāšanai, vēsta eng.lsm.lv.

Karimova un otrs lietā apsūdzētais – Bekžods Ahmedovs (Bekhzod Akhmedov) – laikposmā no 2001. līdz 2012. gadam bija izveidojuši pamatīgu koruptīvu shēmu, kas balstījās telekomunikāciju licenču izsniegšanā darbam Uzbekistānā, teikts ASV Federālajā apgabaltiesā iesniegtajā pieteikumā.

Apsūdzētie izmantoja čaulas kompānijas un dažādu ofšoru starpniecību. Naudas pārskaitīšana uz ofšoriem notika ar dažādu banku, tostarp arī Latvijā esošas, starpniecību. Kopumā Karimova un viņas līdzgaitnieks kukuļu veidā saņēma 866 miljonus ASV dolāru.

Saskaņā ar apsūdzību, 2004. gada augustā apmēram 100 miljonu eiro liels kukulis tika pārskaitīts uz kādu Karimovai piederošu čaulas kompāniju, kuras konts atradās kādā Latvijas bankā. Līdzīgs maksājums – tikai 5 miljonu eiro apmērā – tika veikts 2008. gadā.

Naudas plūsma nenotika tikai vienā virzienā – 2007. gada jūnijā čaulas kompānija ar kontu Latvijas bankā veica 20 miljonu ASV dolāru vērtu kapitāldaļu iegādes darījumu. Savukārt 2007. gada novembrī no Nīderlandes uz Latvijas čaulas uzņēmumu tika pārskaitīti 10 miljoni ASV dolāru, kas pieteikumā tiesai tiek dēvēti kā “kukulis Karimovai”. Nākamā gada augustā šis pats kanāls tika izmantos, lai pārskaitītu 2 miljonus ASV dolāru. Vēl kāds 9,2 miljonus ASV dolāru maksājums, izmantojot čaulas kompāniju, noticis 2008. gada septembrī.

Karimovu bankas konti atradušies galvenokārt Ņujorkā, Šveicē un Honkongā esošās finanšu iestādēs. ASV prokuratūra izteikusi arī pateicību Austrijas, Beļģijas, Kipras, Francijas, Īrijas, Menas salas, Latvijas, Luksemburgas, Norvēģijas, Nīderlandes, Šveices, Zviedrijas un Lielbritānijas varasiestādēm par palīdzēšanu lietā.

KONTEKSTS:

Karimova tiek apsūdzēta par naudas krāpšanu un atmazgāšanu lielos apmēros un Uzbekistānā tika arestēta un vēlāk aizturēta.

Uzbekistānas Ģenerālprokuratūra norāda, ka “Guļnara Karimova ir apsūdzēta noziegumos”, kas saistīti ar krāpšanu, naudas atmazgāšanu un nelikumīgām operācijām ar ārvalstu valūtu un tāpēc “šobrīd viņa tiek turēta aiz restēm”. Agrāk Karimova bija zināma ne tikai kā Karimova meita, bet arī modes dizainere, dziedātāja un sabiedrības dāma.

Ģenerālprokuratūras paziņojumā teikts, ka Karimova bija “organizētas kriminālgrupas” locekle, un šī grupa kontrolēja īpašumus 12 valstīs vairāk nekā 1,3 miljardu ASV dolāru apmērā (aptuveni 1,11 miljardi eiro). To vidū ir īpašumi Londonā, viesnīcas Dubaijā, villa Maskavas piepilsētā Rubļovkā un rezidenču komplekss Honkongā.

AFP atgādina, ka ziņas par to, ka Karimova atrodas mājas arestā Uzbekistānā, ir nākušas kopš 2014. gada. Septembrī viņa neapmeklēja sava tēva – Islama Karimova – bēres. Iepriekš Karimova ir strādājusi arī Uzbekistānas diplomātiskajā dienestā. Piemēram, viņa ir bijusi vēstniece Spānijā un Uzbekistānas pastāvīgā pārstāve ANO pārstāvniecībā Ženēvā.

Krievu žurnālists un Centrālāzijas eksperts Arkādijs Dubnovs radiostacijā “Eho Moskvi” piektdien, komentējot notikumus ap Karimovu, sacīja, ka viņa ieslodzīta, jo jaunajiem Uzbekistānas vadītājiem ir nepieciešams parādīt izmeklēšanas rezultātus par Guļnaras Karimovas darbību, gaidot Islama Karimova pirmo nāves gadadienu. Turklāt Karimovas ieslodzīšanai ir jāparāda valsts pūliņi atgūt ārzemēs esošos un Karimovai piederošos noguldījumus.

Par iespējamajiem finanšu noziegumiem Karimovu savulaik izprašņāja arī izmeklētāji no Šveices, un viņas lomu dažādās epizodēs izskata arī citu Eiropas valstu, kā arī ASV izmeklētāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti