Pusdiena

Pusdiena 09.03.2016

Pusdiena

Polijas premjers spriedumu saistībā ar konstitucionālo tiesu sauc par likumiski nesaistošu

Uz pārtikas produktiem būs jānorāda arī sastāvdaļu izcelsmes valsts vai vieta

Uz pārtikas produktiem būs jānorāda arī galveno izejvielu izcelsmes vieta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau pēc pāris gadiem mūsu veikalos uz pārtikas produktiem varētu sākt norādīt ne tikai izcelsmes valsti, bet arī gadījumos, ja tā atšķiras, valsti vai vietu, no kuras nāk produkta galvenā sastāvdaļa.

Tas nozīmētu lielāku skaidrību patērētājiem par pārtikas izcelsmi un papildu apgrūtinājumus uzņēmumiem, kas strādā Eiropas Savienības tirgū. Eiropas komisija tikai nesen izsūtījusi dalībvalstīm regulas projektu, kas paredz šādas izmaiņas. Un šonedēļ Zemkopības ministrija (ZM) iepazīstināja ar projektu iesaistītās puses.

Norādīt valsti, no kuras nāk produkts un tā galvenā sastāvdaļa, ir būtiski, lai cilvēki saņemtu par produktu pilnvērtīgu informāciju, saka Zemkopības ministrijas (ZM) Pārtikas drošuma un higiēnas nodaļas vadītāja vietniece Gunta Evardsone.

"Ja produktam tiek norādīta izcelsmes valsts, bet galvenās sastāvdaļas izcelsmes valsts ir atšķirīga, tā var būt no divām valstīm, trijām un vairāk, tad šai galvenajai sastāvdaļai izcelsmes valsts arī būs jānorāda. Pieņemsim, Igaunija būs minēta kā produkta ražošanas izcelsmes valsts un sastāvdaļas būs no Latvijas, tad atsevišķos gadījumos var parādīties arī konkrētās valsts nosaukums, šajā gadījumā Latvijas," skaidro Evardsone. 

ZM atzīmē, ka ražotāju un patērētāju viedoklis visbiežāk atšķiras. Lai iepazīstinātu nevalstiskās organizācijas, ražotājus un patērētājus ar regulas projektu, šonedēļ ministrijā notika sanāksme. Šobrīd iesaistītajām pusēm ir dots laiks iesūtīt savus komentārus un neskaidros jautājumus attiecībā uz regulu. Taču jau ir skaidrs, ka šis regulas projekts ir gana sarežģīts, norāda Evardsone.

"Tur ir gan produktu izcelsmes valsts, gan galvenās sastāvdaļas izcelsmes valsts, produktu ir ļoti daudz un katrs gadījums noteikti jāizskata ir atsevišķi. Un līdz ar to es domāju, ka tas process būs sarežģīts, jo tiks pieprasīti arī Eiropas komisijai dažādi piemēri. Un arī tikai tad, kad mēs saņemsim sīkākus skaidrojumus no Eiropas Komisijas, tad mēs varam teikt par kaut kādiem jautājumiem, kas ir iezīmējušies, kas šķiet vēl neskaidri. Šobrīd ir pats, pats sākums," piebilst ZM pārstāve.

Šobrīd diskusijas sākušās visās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Mēneša laikā tām ir jāformulē un jāiesūta sava nostāja, iekļaujot neskaidros jautājumus un komentārus attiecībā uz regulas projektu. Latvijas nostāju ministrijā pagaidām atturas komentēt, jo vēl esot par agru. Prognozē, ka par šo jautājumu diskutēs nākamajā darba grupas sanāksmē, tomēr pagaidām tās datums nav noteikts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti