Uz Latviju pārcēlušies 15 Baltkrievijas uzņēmumi; Lietuva piesaistījusi teju trīs reizes vairāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Līdz šim uz Latviju pārcēlušies 15 Baltkrievijas uzņēmumi, radot vairākus simtus jaunu darbavietu un piesaistot investīcijas teju 10 miljonu apmērā, informē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA). Konkurētspējīgāka ir Lietuva, kurai izdevies piesaistīt teju trīs reizes vairāk uzņēmumu. 

ĪSUMĀ:

  • Uz Latviju pārcēlušies 15 Baltkrievijas uzņēmumi.
  • Latvija lielākoties piesaistījusi tehnoloģiju uzņēmumus.
  • Lietuvai izdevies piesaistīt teju trīs reizes vairāk uzņēmumu.
  • LIAA norāda, ka problēma ir vīzu iegūšana Latvijā.
  • Saeimas deputāti aicina premjeru risināt problēmu.

Kopš pagājušajā gadā sākās krīze Baltkrievijā, Latvija centās atvieglot baltkrievu uzņēmumu pārcelšanos pie mums. Šajā laikā izvēli par labu Latvijai izdarījuši 15 uzņēmumi, trīs nolēmuši šeit paplašināties, bet vēl septiņi uzņēmumi izskata iespēju pārcelties uz Latviju. Kopumā tie plāno radīt līdz 1000 jaunu darbavietu. Pēc pilnvērtīgas darbības uzsākšanas šie uzņēmumi valsts budžetā ik gadu varētu iemaksāt aptuveni 40 miljonus eiro.

Uz Latviju pārcēlušies 15 Baltkrievijas uzņēmumi; Lietuva piesaistījusi teju trīs reizes vairāk
00:00 / 02:47
Lejuplādēt

"Uzņēmumi ir gan tādi, kuri ir pārcēlušies, gan tādi, kuri jau šeit bija pirms tam. Par to arī ir īpašs prieks. Tur var atsevišķi izdalīt tādu uzņēmumu kā "SNT Baltic", kas ir elektronikas ražotājs Daugavpilī. Tas ir viens no tāda veida uzņēmumiem Daugavpilī. Viņš šobrīd nodarbina 120 darbiniekus un plāno par vairākiem desmitiem darbinieku paplašināt savu darbību," pastāstīja LIAA direktora vietnieks Reinis Āzis.

Savukārt no jauna arī uz Daugavpili no Baltkrievijas pārcēlies uzņēmums "Yukon Advanced Optics Worldwide" – uzņēmums, kas ražo termokameras. Darbību tas uzsāks jūnijā, nodarbinās ap 150 darbinieku un piesaistīs investīcijas aptuveni piecu miljonu eiro apmērā.

Kopumā šie 18 uzņēmumi pārstāv tehnoloģiju nozari.

Turklāt daļa to dibinātāju un darbinieku ir sadarbojušies ar pasaulē zināmiem tehnoloģiju zīmoliem, kā NASA un "Google".

Lai arī Latvijai izdevies paveikt diezgan daudz, panākumos mūs krietni pārspēj Lietuva. Uz kaimiņvalsti pārcēlušies 43 Baltkrievijas uzņēmumi, bet vēl 37 izskata šo iespēju. Zīmīgs rādītājs – pēdējā gada laikā Lietuvas vīzu saņēmuši 12 000 baltkrievu, bet Latvijas vīzu – tikai 250. 

"Viens, protams, ir tehniski ģeogrāfisks tuvums – Viļņa ir tuvāk nekā Rīga. Tur mēs īsti neko izdarīt nevaram. Bet ir pārējie faktori, kas ir vīzas un apliecinājumi, lai saņemtu vīzas un atvieglotu iebraukšanu," stāstīja LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

Viena no galvenajām problēmām ir tā, ka ārvalstu darbinieku ģimenes locekļi nevar saņemt vīzas un iebraukt Latvijā, līdz ar to nav iespējams pārcelties ar ģimenēm. Ar aktuālo situāciju un galvenajiem secinājumiem aģentūra trešdien iepazīstināja Saeimas deputātus. Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas deputāti nolēma rakstīt vēstuli Ministru prezidentam, aicinot iepazīties ar situāciju un domāt par to, kā Latviju ārvalstu uzņēmumiem padarītu pievilcīgāku un pieejamāku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti