Dienas ziņas

Vidzemē zemeņu ražai nelabvēlīgi laika apstākļi

Dienas ziņas

Atklāj Rēzeknes Augstskolas Inženieru fakultātes ēku

Cūkgaļas eksports uz Krieviju -- slēgts

Uz Krieviju slēgtā cūkgaļas eksporta dēļ var ciest pierobežas uzņēmēji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Āfrikas cūku mēra dēļ Krievija liegusi eksportēt jebkādus gaļas produktus, taču gaļas ražotājiem pierobežā šis kaimiņu tirgus vienmēr bijusi nozīmīga daļa no uzņēmumu apgrozījuma. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir noskaņots pārrunām ar atbildīgajām Krievijas amatpersonām, tiklīdz epidēmija būs mitējusies.

Papildus jau esošajiem ierobežojumiem saistībā ar Āfrikas cūku mēri, kas tika uzlikti Polijai un Lietuvai, tagad arī Latvija uz Krieviju nedrīkst eksportēt gaļas produktus. Šis aizliegums izriet no jau iepriekš noslēgtā saskaņotā veterinārā sertifikāta, kas noslēgts starp Eiropas Komisiju (EK) un Krieviju.

„Diemžēl šie sertifikāti tika saskaņoti jau pirms vairākiem gadiem. Un laikam EK tai brīdī nedomāja, ka līdz Eiropai varētu nonākt šī slimība, jo klasiskā cūku mēra gadījumā ierobežojumi tiek uzlikti konkrētai zonai, tātad reģionam, nevis visai valstij. Āfrikas cūku mēra gadījumā ierobežojumi skar visu valsti,” skaidroja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Lai arī gaļas pārstrādātāji jau laicīgi bija gatavojušies, ka agri vai vēlu Āfrikas cūku mēris tiks konstatēts arī Latvijā, tomēr tas ir izjaucis uzņēmumu nākotnes plānus. Gaļas pārstrādātājiem, īpaši pierobežas teritorijā, Krievijas tirgus ir viens no ienesīgākajiem.

Uz to norāda arī AS “Rēzeknes gaļas kombināts” padomes priekšsēdētājs Guntis Piteronoks: „Tā ir nozīmīga daļa mūsu uzņēmuma apgrozījumā, īstenībā tas ir 500 000 eiro. Bet, ja mēs skatāmies gada griezumā, tas ir 6 miljoni un reāli miljons eiro valsts nodokļu, kā arī 50 darbavietas, ko mēs nodrošinām Rēzeknē. Īstenībā, šī situācija ir smaga. Godīgi sakot, mēs nezinām, kā rīkoties, bet mobilizējamies un skatāmies, cilvēkus laidīsim atvaļinājumos šobrīd.”

Uzņēmuma ražošanas tehnologs norāda, ka iepirktās gaļas kvalitāte tiek pārbaudīta tāpat kā līdz šim. „Uz doto brīdi neietekmē mūs nekādi, un es ceru, ka mūs arī neietekmēs. Jo redzot, kā strādā PVD, ka viņi tiešām gandrīz diennakti atrodas un visu pārbauda - gan fermas un novietnes, un visu pārējo... Mums arī nav bijuši nekādi signāli, ka no tām fermām, kur mēs pērkam dzīvsvarā cūkas, tur nav nekādu problēmu,” saka kombināta ražošanas tehnologs Mairis Trupavnieks.

Cīņa ar slimību turpinās, šobrīd jau apsekotas vairāk nekā 1 500 novietnes un noņemti vairāk nekā 700 asins paraugi. Lai arī mājas cūkām mēris netiek konstatēts, Robežnieku apkārtnē tiek atrasti arvien jauni krituši meža dzīvnieki. Eiropas Komisijas un Krievijas saskaņotais veterinārais sertifikāts paredz –

lai valsts drīkstētu eksportēt gaļas izstrādājumus uz Krieviju, valstij no šīs sērgas jābūt brīvai vismaz trīs gadus.

„Kad infekcija būs samazinājusies, vairāk nebūs jauni infekcijas perēkļi mežacūkās, sāksim sarunas ar Krievijas dienestiem par iespējamajām papildu pārbaudēm Latvijā, izvērtējot gan biodrošības pasākumus fermām, kas piegādā produkciju produktu ražošanai Krievijā, gan pārbaudes uzņēmumos,” norāda PVD direktors.

Šobrīd gan ir grūti prognozēt, kad varētu notikt sarunas starp Latvijas un Krievijas pārtikas un veterinārajiem dienestiem, tomēr pastāv iespēja, ka tiks veiktas izmaiņas dokumentā, lai gaļas produkcijas eksports tiktu atjaunots.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti