Rīta Panorāma

Intervija ar Andu Čakšu

Rīta Panorāma

Lielbritānijā pret Covid-19 vakcinēti 137 tūkstoši cilvēku

Zoom intervija ar Ievu Jaunzemi

Uz Covid-19 dīkstāves pabalstiem saņemts vairāk nekā 8000 pieteikumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) saņēmis vairāk nekā 8000 pieteikumu dīkstāves pabalstiem par novembri, LTV “Rīta panorāmā” informēja VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Pārsvarā pieteikumus snieguši darbadevēji (5000 pieteikumu) par saviem darbiniekiem, kā arī pašnodarbinātie un patentmaksu maksātāji.

Lielākā daļa – vairāk nekā 1000 – no pieteikumiem ir no ēdināšanas un izmitināšanas pakalpojumu nozaru uzņēmumiem, tāpat ir daudz pieteikumu no vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības nozaru uzņēmumiem.

Lielākā daļa dīkstāves pabalstu - 85% - bija 430 eiro, tikai 2,6% bija no 700 līdz 1000 eiro, bet un 12,5% - no 430 līdz 700 eiro, pastāstīja Jaunzeme, gan atgādinot, ka pabalsti bija par nepilnu mēnesi, jo pārkārēja situācija tika izsludināta no 9.novembra.

Dīkstāves atbalstam un algu subsīdijai var pieteikties, aizpildot iesnieguma formu VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Par uzņēmuma darbiniekiem pieteikumu iesniedz darba devējs, bet atbalstu uz savu kontu saņem darbinieks.

Atbalstam par novembri varēja pieteikties līdz 15. decembrim, par decembri – līdz 15. janvārim, bet par janvāri – līdz 15. februārim.

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, kuras laikā bija stingrāki ierobežojumi. Par spīti tam,  saslimstība ar Covid-19 nebeidza pieaugt.

Valdība 1. decembrī lēma pagarināt ārkārtējo situāciju līdz 11. janvārim. Ierobežojumi ir tikpat stingri kā pavasarī –  jāievēro “2+2”  princips. Tas nozīmē, ka tikties drīkst tikai divi cilvēki no dažādām mājsaimniecībām, ievērojot divu metru distanci.

Latvijas uzņēmējiem pašreizējās ārkārtējās situācijas laikā ir trīs atbalsta veidi – dīkstāves pabalsti, subsidētās darbavietas un vienreizējā subsīdija apgrozāmajiem līdzekļiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti