UR reģistrē izmaiņas «Olainfarm» lielākā īpašnieka «Olmafarm» valdē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No zāļu ražotāja "Olainfarm" lielākā īpašnieka SIA "Olmafarm" valdes oficiāli atcelta Milana Beļeviča, bet viņas vietā iecelts Pēteris Rubenis, aģentūru LETA informēja Uzņēmumu reģistra (UR) pārstāve Dace Zandfelde.

Viņa skaidroja, ka UR ar Konsultatīvās padomes atbalstu veidojis jaunu tiesību normu piemērošanas praksi. Konsultatīvās padomes sēde notika 3.jūlijā, un tās darba kārtībā bija jautājums par līdzmantinieku vairākuma, kurš pārvalda nedalītajā mantojumā ietilpstošās SIA pamatkapitāla daļas, tiesībām iecelt nedalītā mantojuma mantinieku kopīgo pārstāvi. Tiesību eksperti diskutēja par komerctiesību mijiedarbību ar citām tiesību normām, tostarp mantojuma tiesībām.

Sēdē vairākums ekspertu pauduši viedokli, ka SIA pamatkapitāla daļu kopīpašnieku kopīgais pārstāvis ieceļams nevis ar līdzmantinieku vairākuma lēmumu, bet tikai ar visu līdzmantinieku piekrišanu jeb visiem līdzmantiniekiem vienojoties.

UR iepriekš saņēma divus atšķirīgus pieteikumus - vienā pieteikumā līdzmantinieku vairākums vēlējās reģistrēt izmaiņas SIA statūtos un dalībnieku reģistrā, ieceļot līdzmantinieku kopīgo pārstāvi, bet otrā pieteikumā - cits līdzmantinieku vairākums vēlējās reģistrēt izmaiņas SIA valdes sastāvā. Pēc Zandfeldes paustā, saņemot pieteikumus, UR radās šaubas, vai gadījumā, ja ticis iecelts līdzmantinieku kopīgais pārstāvis, līdzmantinieku vairākums joprojām būtu tiesīgs pieņemt līdzmantinieku vairākuma lēmumus.

Uzklausot sēdē paustos ekspertu viedokļus, UR pieņēma divus lēmumus "Olmafarm" lietā saistībā ar iesniegtajiem pieteikumiem. Attiecībā uz pirmo pieteikumu par kopīgā pārstāvja iecelšanu UR valsts notārs pieņēma lēmumu nereģistrēt pieteiktās izmaiņas par kopīgā pārstāvja iecelšanu, jo šajā gadījumā SIA kopīgo pārstāvi līdzmantinieki varētu iecelt, nevis balstoties uz vairākuma lēmumu, kā norādīts pieteikumā, bet tikai visiem līdzmantiniekiem vienojoties. Secīgi saistībā ar otro pieteikumu par valdes maiņu UR valsts notārs pieņēmis lēmumu reģistrēt jauno valdi.

UR vērsa uzmanību, ka arī iepriekšējā reizē UR lēmums par valdes maiņu "Olmafarm" tapa, konsultējoties ar Konsultatīvo padomi.

Attiecīgi toreiz pieteiktās izmaiņas valdē UR tika reģistrētas vēlāk, nevis vienas dienas laikā, kā tas iepriekš izskanējis publiskajā telpā.

Iestādē arī informēja, ka ar divām šīm sēdēm, kurās tiesību ekspertu izteiktie viedokļi materializējušies UR lēmumos "Olmafarm" lietā, UR veido jaunu praksi situācijām, kad, nomirstot SIA īpašniekam, atklājas viņa mantojums, un mantinieki, līdz mantojuma reālajai sadalei, pārvalda kapitāla daļas nevis kā dalībnieki, bet kā mantojuma masas līdzmantinieki ar citu tiesisko regulējumu, tostarp atšķirīgām tiesībām rīkoties ar mantojuma masā ietilpstošajām SIA kapitāldaļām.

Zandfelde piebilda, ka agrāk UR prakse bija reģistrēt tikai SIA īpašnieku lēmumus jau pēc mantojuma sadales. Savukārt ar "Olmafarm" gadījumu UR lēmis agrāko praksi mainīt un tiesību normas skatīt plašākā tvērumā, apzinoties, ka pretējā gadījumā uzņēmuma nākotne ir apdraudēta, SIA līdzmantiniekiem paliekot bez tiesībām pieņemt lēmumus līdz mantojuma reālajai sadalei.

Tikmēr Beļeviča aģentūrai LETA uzsvēra, ka, viņasprāt, UR lēmums ir prettiesisks, tāpēc tas tiks pārsūdzēts. "Uzskatu, ka šajā situācijā līdz ar visu trīs mantinieču ierakstīšanu "Olmafarm" dalībnieku reģistra nodalījumā, tas ir kopīpašums, līdz ar to kopīgs pārstāvis būtu ieceļams ar visu mantinieču 100% piekrišanu, kā to paredz Komerclikuma 157.pants," sacīja Beļeviča.

UR līdz 14.jūlijam bija pagarinājis termiņu, līdz kuram jāpieņem lēmums par to, vai reģistrēt izmaiņas "Olmafarm" valdē, atceļot Beļeviču un viņas vietā ieceļot Rubeni.

Aģentūras LETA rīcībā esošais "Olmafarm" divu līdzmantinieču lēmums, kas pieņemts 13.jūnijā, liecina, ka Beļeviča zaudējusi līdzmantinieku vairākuma uzticību, tāpēc ir atcelta no valdes locekles amata.

Beļeviča "Olmafarm" valdē tika iecelta 2019.gada janvāra sākumā.

Vienlaikus Beļevičas paziņojumā medijiem norāda, ka viņa ir "Olmafarm" vienīgā valdes locekle un paziņojumi publiskajā telpā par it kā notikušu valdes maiņu ir nepatiesi.

"Līdzmantinieču - Irinas Maliginas un Nikas Saveļjevas - it kā pieņemtie lēmumi par manu kā "Olmafarm" valdes locekles atcelšanu nav tiesiski, jo saskaņā ar Komerclikumu līdz ar līdzmantinieču ierakstīšanu dalībnieku reģistrā lēmumi par izmaiņām uzņēmuma valdē visām trim līdzmantiniecēm ir jāpieņem kopīgi," uzsver Beļeviča.

"Olainfarm" reģistrēta 1991.gada jūnijā, un tās pamatkapitāls ir 19,719 miljoni eiro. Kompānijas lielākais akcionārs ir SIA "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti