Ungārija apņēmības pilna nepieļaut ES fondu līdzekļu izmaksāšanas aizturi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropas Komisija (EK) ir piedāvājusi apturēt 7,5 miljardu eiro lielā Eiropas Savienības (ES) finansējuma izmaksāšanu Ungārijai, bažījoties par tiesiskuma situāciju valstī, tomēr Ungārija ir apņēmības pilna šādu scenāriju nepieļaut. Tāpat Polija jau ir paziņojusi, ka tā šādu iniciatīvu neatbalstīs. Vienlaikus EK norādījusi, ka ir iespējams panākt kompromisu, lai Budapeštai paredzēto finansējumu izdotos saglabāt. Arī Ungārija jau šajā nedēļā ir paredzējusi pieņemt vairākus nozīmīgus likumus, kas Briseles bažas varētu mazināt. 

Diskusijas par tiesiskuma ievērošanu Ungārijā turpinās jau gadiem ilgi. Ungārijas valdība un tās premjerministrs Viktos Orbāns tiek apsūdzēti tieslietu sistēmas ietekmēšanā, mediju vides kontrolēšanā, kā arī masveidīgā korupcijā. Šī gada aprīlī EK pirmo reizi iedarbināja jauno mehānismu, kas ļautu aizturēt Eiropas finansējumu, ja ir novērojamas sistemātiskas tiesiskuma pārkāpšanas problēmas. Vēršoties pret Ungāriju, īpašs uzsvars tika likts uz publiskajiem iepirkumiem un nepilnībām korupcijas izmeklēšanā. 

Vien dažas dienas pēc tam, kad Eiropas Parlaments savā ziņojumā atzina Ungāriju par nepilnvērtīgu demokrātiju, svētdien Brisele jau tā saasinātajā strīdā ar Budapeštu ir spērusi kārtējo soli uz priekšu. EK ir rekomendējusi uz laiku aizturēt daļu no Ungārijai paredzētā Eiropas fondu finansējuma. 

Kā norādīja ES budžeta komisārs Johanness Hāns, situācija Ungārijā joprojām apdraud visas ES budžetu: "Eiropas Komisija secina, ka risks Eiropas Savienības budžetam joprojām saglabājas, un mēs nevaram teikt, ka tas ir pienācīgi aizsargāts. Tāpēc komisija rekomendē apturēt 65% no trijās kohēzijas programmās paredzētā finansējuma. Kopējā summa ir aptuveni 7,5 miljardi eiro. Tā ir aptuveni trešā daļa no visa Ungārijas kohēzijas portfeļa. Mēs esam ņēmuši vērā arī Ungārijas iesniegtos piedāvājumus situācijas uzlabošanai. Komisija uzraudzīs Ungārijas solījumu līdz 19. novembrim sniegt atskaiti par šo uzdevumu izpildi. Tad mēs situāciju izvērtēsim vēlreiz un rīkosimies atbilstoši."

ES padomei ir mēnesis, lai šos komisijas piedāvājumus apstiprinātu ar kvalificēto balsu vairākumu, paredzot iespēju, ka šo termiņu varētu pagarināt par diviem mēnešiem.

Viena no Ungārijas tuvākajām sabiedrotajām, Polija, kas savulaik arī izpelnījusies kritiku par tiesiskuma jautājumiem, jau ir paziņojusi, ka pretosies jebkādiem EK mēģinājumiem apturēt fondu naudas izmaksu dalībvalstīm.

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis ir paudis cerību, ka Ungārijas valdības reformu piedāvājums galu galā tomēr novedīs pie konflikta atrisinājuma. 

Kā norādījuši politikas komentētāji, krītoties Ungārijas nacionālās valūtas forinta vērtībai un pieaugot inflācijai, Ungārijas ekonomika saskaras ar aizvien jauniem izaicinājumiem, tāpēc Budapeštas vadības nostāja pret Briseles prasībām ir kļuvusi nedaudz pielaidīgāka. Kā ir atzinusi Ungārijas tieslietu ministre Judīte Varga, Ungārijai ir jāizdara savi mājasdarbi, taču notiek kustība pareizajā virzienā. 

Reaģējot uz EK paziņojumu, arī Ungārijas valdības pārstāvis sarunās ar ES Tibors Navračičs ir apsolījis, ka tiks darīts viss iespējamais, lai piekļuve fondiem tiktu atjaunota:

"Gadījumā, ja Ungārijas valdība nevēlētos izpildīt tās saistības, kuras tā pati ir uzņēmusies, tiktu piemērotas finansiālās sankcijas. Taču Ungārijas valdībai nav nekāda iemesla savas saistības nepildīt. Mēs savus solījumus pildām. Tādēļ šī Eiropas Komisijas ierosinājuma daļa par sankcijām mums ir otršķirīga. Jau sākot ar šo nedēļu, sarunas par Kohēzijas un Atjaunošanas fondu pieejamību varēs ieiet pēdējā fāzē, un jau drīz mēs varēsim parakstīt divus atlikušos dokumentus, kas ļaus mums piekļūt Eiropas Savienības fondiem."

Sagaidāms, ka jau šajā nedēļā Ungārijas parlamentā notiks balsojums par īpaša, neatkarīga pretkorupcijas uzrauga izveidi ar mērķi kontrolēt Eiropas fondu naudas izlietošanu. Tāpat ir paredzēts spert soļus, lai likumdošanas procesu padarītu daudz caurskatāmāku. 

Citās Eiropas valstīs pret Ungārijas valdības solījumiem aicina attiekties piesardzīgi, jo atsevišķu likumu pieņemšana nebūt nenozīmē korupcijas izskaušanu. Turklāt daudzi politiķi aicina pievērst uzmanību arī Ungārijas attiecībām ar Krieviju, kas daudziem joprojām neliekas pieņemamas. Savukārt Ukrainas prezidenta administrācijas padomnieks Mihailo Podoļaks mikroblogošanas vietnē "Twitter" Ungāriju ir nosaucis par Trojas zirgu, kura mērķis ir sagraut ES uz Eiropas nodokļu maksātāju rēķina. Pēc Podoļaka vārdiem nevienam nav noslēpums, ka "Orbāns necieš Ukrainu un viņa sapnis ir izveidot krievu pasauli Eiropā", tieši tāpēc Eiropas Savienībai šādas diversijas apmaksāt nevajadzētu.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti