Ukraiņu investori vēl meklē vietu olu ražotnei; Jaunsātos iedzīvotāji atbalstoši

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ukrainas uzņēmums “Ovostar Union” joprojām meklē vietu, kur Latvijā būvēt vērienīgu olu ražotni. Pirmdien ietekmes uz vidi sākotnējās apspriešanas vienlaikus notika Ogres novada Madlienā un Tukuma novada Jaunsātos. Vairums uzrunāto Jaunsātu iedzīvotāju ražotnes būvniecību atbalsta, bet novada domes opozīcijas deputāti uz vērienīgajiem plāniem raugās ar aizdomām.  

Izstrādātos grants karjerus Jaunsātu pagastā ukraiņu investoru pārstāvis SIA “Gallusman” noskatījis kā vietu, kur būvēt 27 putnu novietnes, deviņus graudu torņus, kā arī barības cehu ar graudu pirmapstrādi un noliktavu. Izvērtēta tiekot arī iespēja būvēt biogāzes staciju.

Ražotnē paredzētas aptuveni 150 darbavietas, un tas ir iemesls, kāpēc ietekmes uz vidi sākotnējā sabiedriskā apspriešanā vairums uzrunāto iedzīvotāju ideju atbalsta.

“Darbavietas mums katrā gadījuma vajag Jaunsātos. Lielākā daļa parasto cilvēku, es domāju, ir par. Tas būtu ļoti daudz Jaunsātiem, es domāju, 100% būtu nodrošināti ar darbu, un vēl pāri paliktu,” sprieda Jaunsātu iedzīvotājs Ainārs.

Tiešās ietekmes zonā līdzās 90 hektāru lielajam karjeram atrodas 20 īpašumi. To saimnieki gan bažījās par smakām, ko varētu radīt gan novietņu vēdināšana, gan milzīgais putnu mēslu apjoms, kas pie maksimālās noslodzes plānots 260 000 tonnu gadā.

Uzņēmējs stāsta, ka strādāšot bezatkritumu tehnoloģijā un mēsli netikšot uzkrāti.

“Mēs šobrīd arī Ukrainā investējam naudu, lai šos mēslus no fermas uzreiz izžāvētu un granulētu. Šo iekārtu, kas veidos granulētus mēslus, uzstādīsim šeit pat uz vietas, bet saražotais mēslojums, mēs gaidām, ka varētu būt eksportspējīgs,” stāstīja SIA “Gallusman” valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs.

Savu dalību izsolē par zemes gabala iegādi uzņēmums gan atsaucis. Iemesls -  publiskajā telpā izskanējušas aizdomas, ka karjerā joprojām ir pieejami smilts un grants krājumi, kas uzņēmējus interesējot vairāk nekā olu ražotne.

“Kad es skatos uz šo karjeru, kurā it kā ir grants, es skatos, ka man tur vajadzēs vest klāt granti, lai kaut ko izdarītu, jo tur ir bedre pašreiz,” sacīja Arnis Veinbergs.

Tukuma novada domes opozīcijas deputāte Daiga Reča  (“No sirds Latvijai”) uzsvēra, ka viņa grib būt pārliecināta, “ka ar projektu viss ir kārtībā un tas ir īsts”.

Nodomu līgums par zemes iegādi parakstīts arī Ogres novadā, kur pirmdien arī notika sabiedriskā apspriešana. Joprojām atmesta neesot arī cerība ražotni būvēt Valkā, un tiekot izskatīti arī citi varianti.

Lēmumu, kurā novadā investēt apmēram 85 miljonus eiro, uzņēmēji pieņemšot, kad ietekmes uz vidi novērtējumā būšot zināmi arī ekspertu slēdzieni. Ražotnes būvniecību plānots uzsākt 2019. gada 1. jūnijā.

KONTEKSTS:

Ukrainas investoru uzņēmums “Ovostar” iepriekš bija plānojis olu ražošanas cehu būvēt Valkas novadā. Izrādījās, ka sākotnēji piemeklētā vieta uz pašvaldības zemes rūpnīcai tomēr neder, jo līdz ar vēju nepatīkamā smaka būtu traucējusi vietējiem iedzīvotajiem. Ņemot vērā prasības pēc attīstītas infrastruktūras, putnu fermai tika piemeklēta cita vieta novadā, uz valsts zemes. Pret to kategoriski iebilda zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un Zemnieku savienība).

Vēlāk izskanēja ziņas, ka ukraiņu uzņēmēji plāno olu rūpnīcu 11 kilometrus no Tukuma, Jaunsātu karjerā uz pašvaldības zemes.

Savukārt septembrī Ogres novada pašvaldības deputāti ārkārtas sēdē atbalstījuši ukraiņu investoru ieceri veidot olu ražotni ar trīs līdz sešiem miljoniem dējējvistu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti