Ukrainiete Rīgā nodibinājusi starptautisku uzņēmēju klubu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šī gada janvārī Latvijā bija nodarbināti 7392 Ukrainas valsts piederīgie, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati. Algotu darbu ukraiņi visbiežāk uzsāk sabiedriskajā ēdināšanā – restorānos vai mobilās ēdināšanas uzņēmumos, bet kā saimnieciskās darbības veicēji Ukrainas iedzīvotāji visbiežāk reģistrējušies kā frizieri un skaistumkopšanas jomas pārstāvji. Taču, piemēram, uzņēmēja Svitlana Epple Latvijā izveidojusi uzņēmēju klubu.

Ukraiņiem Latvijā arī savi biznesi – ukrainiete Svitlana izveidojusi uzņēmēju klubu
00:00 / 03:56
Lejuplādēt

VID pārstāve Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa stāstīja, ka lielākā daļa Ukrainas valsts piederīgo, kas Krievijas uzsāktā kara dēļ nonākuši Latvijā, šeit strādā algotu darbu.

"Populārākās nozares joprojām ir restorāni, mobilie ēdināšanas pakalpojumi, mazumtirdzniecība, būvniecība, viesnīcas, kravu pārvadājumi, arī slimnīcas. Savukārt savu saimniecisko darbību Latvijā patlaban ir reģistrējuši 295 personas. Šeit vispopulārākā nozare ir frizieru un skaistumkopšanas pakalpojumi, kurā strādā 143 cilvēki, mazāks cilvēku skaits ir izvēlējies pasta un kurjeru darbību, mežizstrādi, mežkopību, citas mežsaimniecības darbības un fiziskās labsajūtas uzlabošanas pakalpojumus," klāstīja VID pārstāve.

Katrs Ukrainas valsts piederīgais, uzsākot algotu darbu vai saimniecisko darbību Latvijā, saņem pabalstu vienas minimālās algas apmērā.

Uzņēmēja Svitlana Epple uz Latviju atbrauca pirms pusotra gada, kad vēl nebija sācies Krievijas iebrukums Ukrainā. Kijivā viņa strādāja dažādos uzņēmumos vadošos amatos mārketinga jomā un Rīgā ieradās pēc darba devēja uzaicinājuma. Svitlana šeit apprecējās un saprata, ka ļoti pietrūkst domubiedru un biznesa kontaktu.

"Kluba un biedrības projekts kā iepazīšanās platforma radās, teikšu tā, vienkārši manas depresijas dēļ. Man pašai bija grūti dzīvot bez kontaktiem ar cilvēkiem, un vēlāk sapratu, ka ir liels pieprasījums pēc uzņēmēju tīklošanās. Šobrīd lieli pasākumi Baltijā notiek reti, bet iepazīšanās cilvēkiem ir ļoti nepieciešama. Pēdējie divi gadi visiem bija smagi – kovids, daudzi ierobežojumi, ne visas iestādes sāka strādāt, un šobrīd cilvēki ļoti grib satikties," stāstīja Svitlana.

Sākumā sievietes vienkārši satikās un parunājās, bet, kad domubiedru pulciņš izauga līdz 30 dalībniecēm, Svitlana nodibināja sieviešu uzņēmēju klubu. Tagad satikšanās notiek regulāri un kluba biedres maksā arī noteiktu dalības maksu.

"Tagad tikšanās notiek speciāli aprīkotās konferenču zālēs, kur mēs varam iepazīties, apmainīties ar vizītkartēm un izstāstīt, kādus pakalpojumus kura piedāvā. Uzstājas lektori, dažādi zīmoli piedāvā savu produkciju. Ukraiņu uzņēmēju nav daudz, bet ir. Visbiežāk tās, kuras šeit atrodas kara dēļ un sāk šeit attīstīt savu biznesu. Piemēram, Ukrainā meitenei bija apģērbu veikalu tīkls, bet tagad viņa gatavojas attīstīt pārdošanu šeit. Citai meitenei bija tūrisma aģentūra. Viņa tagad interesējas, kā attīstīt šo biznesu šeit, un manā klubā viņa var satikt juristu un grāmatvedi, kas var palīdzēt finanšu un citos jautājumos," norādīja Svitlana.

Jautāta, ar ko atšķiras uzņēmējdarbības vide Latvijā un Ukrainā, Svitlana stāstīja, ka vispirms jau atšķiras iedzīvotāju mentalitāte.

"Es visu mūžu esmu strādājusi mārketingā, un tas ir tāds diezgan agresīvs un progresīvs sektors. Jābūt kreatīvam, jāapgūst kaut kas jauns. Kad atbraucu šeit, sapratu, ka daudz kas no tā, kas strādāja Kijivā, šeit nestrādā. Te bizness strādā daudz mierīgākos apstākļos. Mēs bijām pieraduši Ukrainā, ka valsts ir liela un konkurence stipra, un biznesam jādomā novatoriski risinājumi, lai noturētos virs ūdens. Bet šeit iedzīvotājiem vispirms ir ģimenes vērtības, katrs sargā savu privāto telpu, un tas ir labi, bet mārketingā radās problēmas, jo daudzas lietas te nav aktuālas. Visi pēdējie notikumi – kovids un karš piespiež biznesu vairāk izmantot digitalizāciju, un visi saprot, ka on-line pārdošana ir svarīga," sacīja Svitlana.

Svitlana Epple stāstīja, ka viņa vadītā sieviešu uzņēmēju kluba darbā jau iesaistījušās arī uzņēmējas no Viļņas un Kauņas un viņas mērķis ir kluba darbību attīstīt arī starptautiskā mērogā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti