Panorāma

E. Pulkinens: Obligātais dienests – valstu dzīvības apdrošināšana

Panorāma

Panorāma

Ukrainas zemnieki neziņā par nākotni

Ukrainas zemnieki neziņā par iespējām pārdot nokulto ražu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Krievijas sāktā kara plosītajā Ukrainā pašlaik ir karstākais ražas laiks. Taču to pavada dziļa neziņa, vai būs, kur likt nokultos graudus. Kara dēļ iesprostotās labības tonnas Ukrainas ostas atstāj lēni, un arvien nav zināms, vai visu izdosies izvest.

Saules sasildīti labības lauki. Stipras un nobriedušas vārpas. Augusts – karstākais ražas laiks Ukrainā.

Kijivas apgabalā Boriss dienu un nakti kuļ labību. Tālāk no frontes lauksaimniekus vēl neapdraud ienaidnieka lādiņi.

"Mums vienmēr vajag maizi. Bez tās cilvēkiem nav nekā. Tā ir pati svarīgākā," sacīja Boriss.

Taču tāpat kā citās jomās neziņa Ukrainā ir arī par to, kas ar nokultajiem graudiem būs tālāk.

"Pagaidām saprotam, ka ar pirmajiem kuģiem tiek sūtīta pagājušā gada raža, kas ir sakrājusies ostās. Un tagad atliek tikai nosūtīt un nogādāt galamērķos. Jaunā raža pagaidām netiek iepirkta. Tā nevienu neinteresē. Cena ir atbilstoši tirgum, bet paša pirkšanas procesa nav," sacīja agronoms Oleksandrs Sivohorlovs.

Zemnieki pauda, ka šobrīd par peļņu vispār nevar būt ne runas. Galvenais ir kaut kā savilkt galus.

"Šajā laikā galvenais mērķis ir nevis nopelnīt, bet gan izdzīvot. Dot darbiniekiem iespēju strādāt un nopelnīt algu. Ir jāmaksā par ūdeni. Ir jāmaksā nodokļi. Pagaidām nerunājam par tehnikas atjaunināšanu, labības audzēšanas uzlabošanu.

Galvenais mērķis ir izturēt gadu, līdz osta tiks atbloķēta un pārtikas tirdzniecības jautājums tiks atrisināts," sacīja Sivohorlovs.

Lielas bažas ir par to, ka līdzekļu trūkuma dēļ daudzi zemnieki nevarēs apsēt laukus, kas būtiski ietekmēs nākamā gada nokūlumu.

Kopš ANO, Turcija, Ukraina un Krievija ir noslēgušas vienošanos, vairāki kuģi ar Ukrainas graudiem ir varējuši pamest Ukrainas ostas. Taču tā pagaidām ir neliela daļa no visa graudu vai citi pārtikas produktu apjoma. Process ir lēns un nav iespējams tādos apjomos kā agrāk.

KONTEKSTS:

Ukrainas lauksaimniecības sektors ir svarīgs labības avots pasaules tirgos, īpaši Tuvajos Austrumos un Āfrikā, kur situācija ap pārtikas nodrošinājumu ir sevišķi saspringta. Taču Krievijas iebrukuma dēļ labības eksports teju apstājies. 

Ukraina un Krievija 22. jūlijā Stambulā parakstīja atsevišķas vienošanās ar Turciju un ANO par graudu eksporta atsākšanu no Melnās jūras ostām. Ar ANO un Turcijas starpniecību panāktās vienošanās paredz izveidot drošus koridorus, pa kuriem Ukrainas kuģi var ienākt un izkļūt no trim Melnās jūras ostām Odesā un tās apkaimē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti