Ukrainas «PrivatBank» grasās pārdot Latvijas «PrivatBank» akciju paketi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ukrainas "PrivatBank" grasās pārdot tai Latvijā piederošo AS "PrivatBank" akciju paketi. Tālab bankas uzraudzības padome saskaņojusi līguma slēgšanu ar vienu no vadošajām Ukrainas kompānijām, lai sāktu meklēt potenciālo akciju pircēju, liecina paziņojums Ukrainas "PrivatBank" mājaslapā.

Ukrainas "PrivatBank" cer, ka finanšu kompānijas piesaiste veicinās ātru sarunu procesu ar potenciālajiem investoriem un ļaus izvairīties no interešu konflikta ar citām kompānijām, kas pārstāv citu banku īpašnieku intereses.

Pašlaik Ukrainas "PrivatBank" pieder 46,5% Latvijas AS "PrivatBank" akciju.

Šis paziņojums nācis klajā dienā, kad Kijevā risinājās dinamiski notikumi saistībā ar valsts finanšu ministra prasību ģenerālprokuroram atkāpties no amata. Šāda prasība izteikta pēc izskanējušajiem apgalvojumiem, ka prokuratūra kavējusi izmeklēšanu lietā par Ukrainas "Privatbank", ko valsts pērn nacionalizēja, ziņo Eng.lsm.lv.

Tikmēr Londonas tiesa iesaldējusi aktīvus, kas pieder iepriekšējiem bankas īpašniekiem Ihoram Kolomoiskim un Genādijam Bogoļubovam. Bankas jaunie īpašnieki viņus vaino masīvā krāpšanā laikā, kad Ukrainas "PrivatBank" bija viņu kontrolē.

Jau ziņots, ka Ukrainas "PrivatBank" ir lielākais Latvijā strādājošās AS "PrivatBank" akcionārs. Ukrainas "PrivatBank" pieder Ukrainas valstij - banku Ukrainas valdība nacionalizēja 2016.gada decembrī. Banka iepriekš piederēja oligarhiem Kolomoiskim un Bogoļubovam.

Saskaņā ar Latvijas Komercbanku asociācijas datiem AS "PrivatBank" pēc aktīvu apmēra 2017.gada jūnija beigās bija 14. lielākā banka Latvijā. Bankas aktīvi 2017.gada 30.septembrī bija 238,912 miljonu eiro apmērā, kas bija par 15,7% jeb 44,601 miljonu eiro mazāk nekā 2016.gada beigās, kad "PrivatBank" aktīvi bija 283,513 miljoni eiro, vēstīja LETA.

Latvijas "PrivatBank" šogad deviņos mēnešos strādāja ar zaudējumiem 1,905 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš. Savukārt "PrivatBank" grupas zaudējumi bija 1,844 miljoni eiro pretstatā peļņai pērn deviņos mēnešos. 

Bankas grupā ietilpst "PrivatBank", "PrivatConsulting", nekustamo īpašumu uzņēmums "Amber Real", kā arī "PrivatInvestment". 

AS "PrivatBank" un vēl divu citu Latvijas banku vārds plaši izskanēja 2015. gada pirmajā pusē saistībā ar miljarda eiro zādzību no Moldovas bankām. Pārbaudi sāka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), kas 2015. gada beigās uzdeva bankai atsaukt valdi un piemēroja divu miljonu eiro sodu. Vēlāk strīdā panākts izlīgums.

Savukārt šā gada vidū Latvijas "PrivatBank" un vēl divas citas bankas sodītas par to, ka daži to klienti laika posmā no 2009. līdz 2015. gadam, izmantojot ārzonas teritorijās reģistrētus uzņēmumus un sarežģītas darījumu ķēdes, no saviem kontiem veica pārskaitījumus, lai apietu pret Ziemeļkoreju noteikto starptautisko sankciju prasības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti