Ukrainas kara seku ietekmētajiem uzņēmumiem Latvijā būs jauna garantiju programma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valdība apstiprināja jaunu atbalsta programmu uzņēmējiem, lai mazinātu Krievijas militārās agresijas pret Ukrainu radītās sekas uz Latvijas ekonomiku. Savukārt esošajā garantiju programmā paplašināts saņēmēju loks un piešķirts papildu finansējums, lai nodrošinātu programmas nepārtrauktību un finansējuma pieejamību saimnieciskās darbības veicējiem.

Jauna garantiju programma

Garantijas būs pieejamas visām saimnieciskās darbības veicēju kategorijām (sīkie, mazie, vidējie, lielie saimnieciskās darbības veicēji), kā arī attieksies uz lauksaimniecības, zvejniecības un akvakultūras nozaru saimnieciskās darbības veicējiem. Vienlaikus noteiktas vairākas neatbalstāmās nozares, piemēram, tabakas izstrādājumu ražošana un tirdzniecība, finanšu un apdrošināšanas darbība u.c.

Maksimālā garantiju summa vienam komersantam būs līdz 10 miljoniem eiro. Garantijas summa tiks noteikta, ievērojot vienu no šiem rādītājiem:

  • 15% no saimnieciskās darbības veicēja iepriekšējo trīs noslēgto finanšu gadu vidējā apgrozījuma vai;
  • 50% no saimnieciskās darbības veicēja kopējām enerģijas izmaksām 12 mēnešu laikā pirms aizdevuma pieteikuma iesniegšanas dienas.

Garantiju termiņš noteikts līdz sešiem gadiem, ievērojot saimnieciskās darbības veicēja darbību un apgrozāmo līdzekļu aprites ciklu. Šo termiņu varēs pagarināt par vienu gadu.

Atbalsta programmu ieviesīs finanšu institūcija "Altum", un programmas kopējais finansējums ir 22,5 miljoni eiro, kuru ietvaros varēs izsniegt no 350- 400 garantijām. Atbalsts komersantiem tiks sniegts līdz šā gada 31. decembrim.

"Altum” garantijas piešķirs saimnieciskās darbības veicēja investīciju un apgrozāmo līdzekļu finansēšanai, ja vienlaikus izpildīsies šādi kritēriji:

  • atbalsts ir nepieciešams, lai mazinātu negatīvo ietekmi uz saimniecisko darbību, ko ietekmējušas Krievijas militārās agresijas Ukrainā sekas,
  • saimnieciskās darbības veicējs ir ekonomiski dzīvotspējīgs.

Garantiju atbalstu nedrīkstēs apvienot ar vairākiem citiem atbalsta veidiem, kurus sniedz “Altum”. Vienlaikus saimnieciskās darbības veicējs varēs gūt atbalstu no vairākām subsidētām garantijām šo noteikumu ietvaros, kā arī gūt atbalstu no citām atbalsta programmām, ievērojot šīs programmas nosacījumus un finansējuma robežvērtības.

Jaunā garantiju atbalsta programma vēl jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju.

Attiecīgi Ministru kabineta noteikumi stāsies spēkā ar Eiropas Komisijas lēmumu par atbalsta saderību ar Eiropas Savienības iekšējo tirgu.

Pagarina esošo garantiju programmu

Vienlaikus ar grozījumiem garantijām saimnieciskās darbības veicējiem konkurētspējas uzlabošanai valdība precizēja to saņemšanas nosacījumus, paplašināja saņēmēju loku, piešķīra papildu finansējumu 3 miljonu eiro apmērā. Tas darīts, lai nodrošinātu garantiju programmas nepārtrauktību un finansējuma pieejamību saimnieciskās darbības veicējiem.

Šajā programmā precizēta jaundibināta saimnieciskās darbības veicēja definīcija, lai padarītu programmas finansējumu pieejamāku jaundibinātiem saimnieciskās darbības veicējiem, kuriem jau pirmajos trīs gados ir pietiekami veiksmīgi finanšu rādītāji, vai tādiem, kuri ir dibināti mātessabiedrības reorganizācijas rezultātā.

Tāpat paplašināts garantiju saņēmēju loks attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, kuri veiks nekustamā īpašuma (būves) - triju vai vairāku dzīvokļu mājas būvniecību, atjaunošanu vai pārbūvi.

Vienlaikus noteikts, ka garantijas var tikt piešķirtas ne tikai jauniem finanšu pakalpojumiem, bet arī esošām saistībām, kad tiek refinansēts "Altum" aizdevums citā kredītiestādē un tam tiek piesaistīta "Altum" garantija, ievērojot piemērojamā valsts atbalsta nosacījumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti