Panorāma

Cer vienoties par Krievijas naftas embargo

Panorāma

Panorāma

Apsver Ukrainas graudu izvešanu caur Baltkrieviju uz Latviju

Ukrainas graudus varētu eksportēt caur Baltkrieviju un Latvijas ostām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropas Savienības līderu sanāksmes kuluāros tiek apsvērta ideja, kā nodrošināt Ukrainas graudu eksportu, kas pašlaik ir ļoti apgrūtināts, jo Krievija bloķē Melnās jūras ostas.

Priekšlikums paredz, ka graudus no Ukrainas varētu eksportēt pa dzelzceļu nevis no Ukrainas uz Poliju (abām valstīm ir atšķirīgs sliežu platums un tāpēc plūsmas kapacitāte ir ierobežota), bet no Ukrainas caur Baltkrieviju uz Lietuvas un Latvijas ostām. Mums sliežu platums sakrīt un Latvijas ostas ar to tiktu galā.

Taču šāds scenārijs būtu iespējams tikai ar Baltkrievijas piekrišanu. Jāņem vērā, ka Baltkrievijas vadoņa Aleksandra Lukašenko režīms ir ļoti atkarīgs no Krievijas atbalsta, un Maskava, visticamāk, liktu šķēršļus šāda plāna īstenošanai. Jārēķinās arī ar to, ka pret Baltkrieviju, tāpat kā pret Krieviju, ir noteiktas Eiropas Savienības sankcijas.

“Tā būtu viena ļoti nopietna diskusija – ja gribētu panākt, ka šīs kravas caur Baltkrieviju plūst uz Latvijas ostām, kas fiziski to eksporta darbu varētu veikt,” stāsta Latvijas premjers Krišjānis Kariņš.

“Kas ir tas, ko Baltkrievija prasītu pretī un vai mēs – Latvija, Baltija, Eiropa – tam vispār varētu piekrist? Šīs sarunas ir tikai kuluāru līmenī, bet ja nonāktu līdz tam – tā būtu ļoti smaga dilemma.”

Eiropa pašlaik cenšas palīdzēt Ukrainai rast citus pārvadājumu veidus graudu eksportam, taču tas nav vienkārši. Pašlaik vienīgais risinājums ir no Ukrainas pa dzelzceļu uz Rumānijas ostu, bet to apgrūtina atšķirīgais dzelzceļa sliežu platums. 

Pēdējo nedēļu laikā starptautiskā sabiedrība aicinājusi Krieviju atļaut Ukrainas graudu eksportu.  Pašlaik eksports nav iespējams, jo Krievijas karaflote bloķē Ukrainas Melnās jūras ostas.

Krievijas armijas veiktā Ukrainas ostu blokāde neļauj eksportēt kviešus, kukurūzu un augu eļļas, tādējādi paaugstinot pārtikas cenas pasaules tirgū. Tas rada bada risku nabadzīgāko valstu iedzīvotājiem. 

Kopš februāra Krievija ir bloķējusi Ukrainas ostas, neļaujot izvest aptuveni 24 miljonus tonnu kviešu un kukurūzas.

Tiek uzskatīts, ka tā Kremlis vēlas izdarīt spiedienu uz Rietumiem, radot badu un jaunus migrācijas viļņus no Āfrikas.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs iepriekš pavēstīja, ka graudu eksports no Ukrainas varēs atsākties, ja tiks atceltas sankcijas pret Krieviju. Krievija atļaus iziet no Ukrainas ostām kuģiem ar pārtikas produktiem un mēslojumu, lai mazinātu draudošo pārtikas krīzi pasaulē, bet tikai ar nosacījumu, ka Rietumi atcels sankcijas.

Ukraina apsūdzējusi Krieviju šantāžā un mudinājusi Rietumus neatcelt sankcijas, kamēr Krievija turpina karu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti