Ukrainas bēgļiem darbu piedāvā licencēto firmu sarakstā neatrodams darbinieku nomas uzņēmums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pavasarī "Facebook" Ukrainas bēgļu grupā parādījās sludinājumi, ka viens no lielākajiem saplākšņu ražotājiem – Rīgas rūpnīca "Kronospan" – aicina darbā ukraiņu bēgļus. Rūpnīcā paziņoja, ka nav šādu sludinājumu izvietojuši, bet Rus.LSM.lv noskaidroja, ka darbu piedāvā starpniekuzņēmums, kurš rūpnīcai iznomā darbaspēku, lai gan licencēto darbaspēka nodrošināšanas pakalpojumu uzņēmumu sarakstā šī firma nav atrodama. Gan firma, gan rūpnīca no plašākiem komentāriem par situāciju atteicās.

Kurš patiesībā piedāvā darbu bēgļiem?

Sociālajā tīklā "Facebook" grupā "Ukraiņi Rīgā (Latvijā)" aprīļa nogalē tika publicēts sludinājums, ka "Kronospan" meklē darbiniekus – operatoriem piedāvāts atalgojums 5 eiro stundā bruto, teritorijas uzkopējam – 3,3 eiro stundā, iekrāvēja vadītājam – 7 eiro, tāpat meklēti mehāniķi, santehniķi un elektriķi, kuriem algu solīja norādīt pārrunu laikā. Darbiniekiem solīts oficiālais līgums, speciālais apģērbs, apmaksāti sabiedriskā transporta izdevumi.

Darba inspekcijas sagatavotie materiāli par nodarbinātību ukraiņu bēgļiem pieejami šeit 3 valodās.

Taču sludinājumu ievietoja nevis rūpnīca, bet gan privātpersona Anastasija Šuļženko, kura neatbildēja grupas dalībniekiem, vai viņa pati strādā "Kronospan", bet uz dažu lietotāju šaubām par norādīto algu atbilstību rūpnīcas atalgojuma līmenim vien pauda, ka algas tagad tur ir tieši tādas.

Tikmēr "Kronospan" oficiāli publicētie sludinājumi interneta portālos liecina, ka piedāvātās algas ir lielākas, piemēram, iekrāvēja vadītājam maija vidū piedāvāta alga 1700–1900 eiro bruto un ikmēneša bonusi. Strādājot par 7 eiro stundā standarta 8 stundu maiņu, maijā viņa alga būtu tikai 1176 eiro.  

Rūpnīcas juriste Tatjana Blumfelde, pēc Rus.LSM.lv lūguma izpētot šo sludinājumu,

paziņoja, ka tas nav rūpnīcas paziņojums, un ar visiem jautājumiem ieteica vērsties pie tā autores, no plašākiem komentāriem atsakoties.

Arī "Kronospan" personāldaļas speciāliste Svetlana Maskalenoka atbildēja, ka uzņēmums nepublicē darba sludinājumus "Facebook" tīklā un nezina, kurš to dara, turklāt vienas no norādītajām vakancēm – apkopējas – uzņēmumā vispār nav, rūpnīca pērk šos pakalpojumus no citas firmas.

Viņa gan pieļāva, ka tā varētu būt cita kompānija, kura meklē cilvēkus ar mērķi pēc tam slēgt līgumu ar rūpnīcu par "pakalpojumiem par iekārtošanu darbā".

Meklējam darbu. Zvaniet Maksimam, sakiet – no Antona

Portāls Rus.LSM,lv piezvanīja pa sludinājumā norādīto tālruni, un pēc laika no tā atzvanīja vīrietis, kurš stadijās priekšā kā Antons. Rus.LSM.lv autors, tēlojot ieinteresētu personu, apvaicājās par santehniķa vakanci. Antons skaidroja, ka darba specifika ir viss, kas saistīts ar ražošanu, bet par algu viņš neko pateikt nevarot, jāzvana Maksimam, kurš esot "vadītājs par "Kronospan"".  

Sazvanītais Maksims savukārt detalizēti skaidroja, kā iekārtoti ražošanas procesi un kas tieši ir darbinieka pienākumos.

Taču pēc jautājuma, vai viņš pats strādā rūpnīcā, vīrieša atbildes kļuva nekonkrētas – "nu, rūpnīcā, jā, tur strādā cilvēki, un mēs bieži tur esam klāt".  

Kad Rus.LSM.lv autors atklāja, ka ir žurnālists, un lūdza izskaidrot situāciju, atklājās, ka Maksims nav krāpnieks, bet pārstāv starpniekuzņēmumu "BCS", kurš algo cilvēkus un iznomā viņus rūpnīcai "Kronospan".

"BCS" mājaslapā norādīts, ka uzņēmums sniedz uzkopšanas un pārvadāšanas pakalpojumus, klientu rindās arī "Kronospan", tirdzniecības centri, valsts iestādes, piemēram, Latvijas Banka un Valsts ieņēmumu dienests, un citi.

Maksims skaidroja, ka ''BCS'' ir rūpnīcas "Kronospan" apakšuzņēmums, kurš pārņem no kompānijas lielu darba daļu un atbild par tā izpildi, "mēs sniedzam pakalpojumus – vedam tur cilvēkus uz darbu, uz operatoru vakancēm, teritorijas uzkopšanu, palešu iepakošanu, tie pilnībā ir mūsu darbinieki, mums tur ir savi pienākumi, atbildības līmenis".

Maksims arī stāstīja, ka rūpnīcu neinformēja par sludinājuma izvietošanu "Facebook", jo viņu uzdevums ir vienkārši nodrošināt cilvēkus, kuri izdarītu darbu. Vai atšķiras algas ''BCS'' un tiešajiem rūpnīcas darbiniekiem, Maksims nezinot: "Mēs nezinām, cik "Kronospan" maksā saviem cilvēkiem, tā ir konfidenciālā informācija, kuru mums neatklāj."

Bet sludinājumos ''BCS'' raksta, ka darbinieki ir nepieciešami rūpnīcā vai ziedu veikalā, nevis starpnieku firmā, atzina Maksims. Ar "Kronospan" viņi sadarbojoties jau sen, bet precīzu termiņu viņš nosaukt nespēja.

"Kronospan" personāldaļas pārstāve Maskalenoka apstiprināja sadarbību ar ''BCS'', taču par atšķirību atalgojumā rūpnīcas un starpniekfirmas darbiniekiem teicās nezinām

un sākotnēji nesaredzēja problēmu, ka darbiniekus aicina strādāt uz rūpnīcu, bet darbadevējs īstenībā ir cita firma. Uz norādi, ka bēgļi var nesaprast latviski noformētu līgumu, viņa neko neatbildēja.  

Ko saka likums?

Darbinieku iznomāšana citam uzņēmumam Latvijā ir pilnīgi legāls bizness, ko oficiāli sauc par darbaspēka nodrošināšanas pakalpojumu. Lai sniegtu šo pakalpojumu, jābūt licencei, portālam Rus.LSM.lv norādīja Nodarbinātības valsts aģentūrā, kur šīs licences izsniedz.  Taču licencēto uzņēmumu sarakstā kompāniju ''BCS'' portāls  Rus.LSM.lv neatrada.

Ne ''BCS'', ne "Kronospan" neatbildēja uz portāla jautājumiem par licences esamību.  

Savukārt Valsts darba inspekcijā paskaidroja, ka saskaņā ar likumu darba sludinājumos jānorāda darbadevējs (šajā gadījumā, pēc Maksima vārdiem, – ''BCS'') vai arī personāla atlases kompānija, kura darbojas darba devēja uzdevumā.  

Savukārt, ja darbinieks ir ārzemnieks, kurš nepārvalda valsts valodu pietiekamā līmenī, darbadevējam rakstiski darbinieks jāinformē viņam saprotamā valodā par darba līguma nosacījumiem, norādīja inspekcijā. Kopumā inspekcijā neuzskata, ka darbinieku nomas nozare ir kāda īpaša riska zona.

Līdz jūnija sākumam inspekcijā nav saņemtas sūdzības saistībā ar Ukrainas bēgļu nodarbināšanu.  Arī Valsts policijā nav saņemti signāli par krāpšanos ar Ukrainas bēgļu nodarbināšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti