Ukraina pārtrauc iepirkt Krievijas gāzi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ukrainas un Krievijas gāzes kompānijām sarunu laikā Vīnē nav izdevies vienoties par turpmākajām dabasgāzes piegādēm. Tieši tāpēc Ukraina no trešdienas, 1.jūlija, aptur gāzes iepirkšanu no Krievijas kompānijas „Gazprom”. Vienlaikus gan tiek apgalvots, ka dabasgāzes piegādes Eiropas patērētājiem netiks traucētas.

Šī gada aprīlī Krievijas gāzes kompānija “Gazprom” paziņoja, ka turpmāk jebkādi lēmumi par iespējamām atlaidēm Ukrainai piegādātajai gāzei tiks pieņemti ik ceturksni, savukārt mehānismu atlaižu aprēķināšanai noteiks situācija attiecīgajā brīdī. Tobrīd tika nolemts, ka šī gada otrajam ceturksnim gāzes cena Ukrainai būs nedaudz vairāk nekā 247 ASV dolāri par tūkstoš kubikmetriem.

Ukrainas puse bija cerējusi, ka nākamajam ceturksnim izdosies vienoties par zemāku tarifu, taču Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs pirms pāris dienām paziņoja, ka faktiski cena arī turpmāk paliks esošajā līmenī. Jebkurā gadījumā Krievijas puse uzskata, ka atlaides tāpat ir pietiekami lielas, lai sniegtu ievērojamu atbalstu Ukrainas ekonomikai.

Otrdien Austrijas galvaspilsētā Vīnē notika Krievijas un Ukrainas naftas kompāniju “Gazprom” un “Naftogaz Ukraini” pārstāvju, kā arī Eiropas Komisijas pārstāvju tikšanās par gāzes piegāžu turpmākajiem tarifiem. Tā kā Ukrainas puse nebija apmierināta ar Krievijas piedāvāto gāzes cenu, nekādu vienošanos pagaidām nav izdevies panākt, tieši tāpēc no trešdienas Ukraina pārtrauc dabasgāzes iepirkšanu no Krievijas.

“Naftogaz” paziņojumā norādīts, ka viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem iepirkumu atjaunošanai ir pagaidu pozīcijas saskaņošana jautājumā par strīdīgajiem punktiem “Naftogaz” un “Gazprom” līgumā par piegādēm līdz nākamā gada pirmā ceturkšņa beigām. Tas ļautu nodrošināties, ka gāzes piegādes Eiropas patērētājiem ziemas sezonā netiks pārtrauktas. Krievijas puse šādam piedāvājumam gan pašlaik neesot piekritusi.

No savas puses Eiropas Komisijas viceprezidents Marošs Ševkovičs norādījis, ka trīspusējo konsultāciju laikā puses ir atbalstījušas galvenos pamatprincipus, kas nepieciešami nepārtrauktām un stabilām gāzes piegādēm caur Ukrainu uz Eiropas Savienību, taču šie principi vēl jāiekļauj reālos darba dokumentos. Komisārs arī atzīst, ka daudzos jautājumos Ukrainas un Krievijas pozīcijas ir ļoti tālas. Pēc Ševkoviča vārdiem, priekšā vēl ir visa vasara, lai panāktu galīgo vienošanos par gāzes piegādēm nākamajā ziemas sezonā.

Tikmēr Krievija jau Ukrainas lēmumu pārtraukt dabasgāzes iepirkšanu nosaukusi par politisku.

Kā paziņojis Aleksandrs Novaks, ukraiņu pusei nav pamata pārtraukt iepirkumus, jo piedāvātā cena un atlaides ir absolūti konkurētspējīgas. Tieši tāpēc tā vien liekoties, ka aiz šī lēmuma stāv politiski motīvi. Krievijas mediji arī ziņo, ka Ukrainas galvenais mērķis esot bijis panākt, lai no Eiropas Komisijas puses tiktu saņemta finansiāla palīdzība Ukrainas pazemes gāzes krātuvju piepildīšanai. Taču nekas cits, izņemot Eiropas Komisijas solījumus, neesot saņemts, iespējams tāpēc, ka Ukraina neesot bijusi spējīga sniegt nekādas garantijas par saņemtā finansējuma lietderīgu izlietošanu.

Kā pagājušajā nedēļā paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, ar tik lielu naftas cenu kritumu kā pašlaik, Krievija vairs nākotnē nevarēs nodrošināt Ukrainai tik lielas atlaides, kā līdz šim. Putins uzsvēris, ka vienlaicīgi gāzes cenai Ukrainai nevajadzētu būt augstākai nekā tās kaimiņvalstīm, piemēram, Polijai. Tāpat Vladimirs Putins ir uzdevis kompānijai „Gazprom” uzsākt sarunas ar Ukrainu par gāzes tranzītu pēc 2019.gada, jo iepriekš gan paša "Gazprom", gan Enerģētikas ministrijas pārstāvji izteikušies, ka tranzīta līgums pēc 2019.gada, visticamāk, netiks pagarināts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti