Ukrainā arestē «Gazprom» aktīvus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ukraina valdība sākusi arestēt Krievijas enerģētikas gigantam “Gaprom” Ukrainā piederošos aktīvus. Kijeva “Gazprom” apsūdz par Stokholmas arbitrāžas tiesas lēmuma nepildīšanu attiecībā uz strīdu par gāzes tranzītu.

Abas puses joprojām nav atrisinājušas nesaskaņas arī par dabasgāzes piegādēm pašai Ukrainai, kas Kijevu pagājušajā nedēļā spieda aicināt iedzīvotājus samazināt gāzes patēriņu.  

Saspīlējums starp Maskavu un Kijevu atkal uzplaiksnīja pēc tam, kad pagājušajā nedēļā Stokholmas arbitrāžas tiesa strīdā starp Ukrainas un Krievijas enerģētikas uzņēmumiem lēma par labu Ukrainai.

Tiesa paziņoja, ka Krievijas gāzes gigantam “Gazprom” jāsamaksā Ukrainas uzņēmumam “Naftogaz” 2,5 miljardi ASV dolāru par saistību nepildīšanu attiecībā uz gāzes tranzīta apjomu.

Kopš Kijevā pie varas nāca proeiropeiski noskaņotā valdība, Ukraina un Krievija izvērsušas tiesu darbus saistībā ar gāzes piegādēm, kuros abu pašu prasības vienai pret otru mērāmas daudzo miljardos dolāru.

Arbitrāžas tiesas lēmums liekas strīdus tomēr nav atrisinājis. Krievu “Gazprom” paziņojis par sprieduma pārsūdzēšanu.

Bet Kijeva, apsūdzot Maskavu par tiesas lēmuma nepildīšanu un monopola stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, paziņojusi, ka sākusi arestēt “Gazprom” aktīvus, kas Krievijas enerģētikas gigantam pieder Ukrainā.

Saskaņā ar Ukrainas valdības paziņojumu, procesu īsteno Tieslietu ministrija. Runa ir par īpašumiem un aktīviem, kas pieder četriem ar “Gazprom” saistītiem uzņēmumiem Ukrainā. Starp tiem krievu enerģētikas giganta tranzīta atzars “Gaztransit” – tās akciju vērtība eiro izteiksmē ir aptuveni 19 miljoni, un šīs akcijas ir jāpārdod atklātā izsolē, teikts Ukrainas valdības paziņojumā.

Ukraina un Krievija 2009.gadā parakstīja divas atsevišķas vienošanās. Vienu par gāzes piegādi Ukrainai, otru par gāzes tranzītu caur Ukrainu uz Eiropas Savienību – strīdus par abām izskatījusi arbitrāžas tiesa.

Krievija gāzes piegādes Ukrainai apturēja 2015.gadā abām pusēm nespējot vienoties par cenu un maksāšanas kārtību. Kijeva gāzi no Krievijas pārtrauca pirkt, tā vietā izvēloties Eiropas piegādātājus.

Piegādēm no Krievijas bija jāatsākas martā. Decembrī arbitrāžas tiesa samazināja cenu, ko no Ukrainas var pieprasīt Krievija, bet arī uzlika par pienākumu Kijevai no Maskavas pirkt konkrētu apjomu gāzes saskaņā ar līgumu.

Tomēr “Gazprom” pagājušajā nedēļā pēkšņi paziņoja, ka gatavojas pārtraukt dabasgāzes piegādes un tranzīta līgumus ar Ukrainu. Ņemot vērā draudošo gāzes deficītu, Ukrainas valdība aicināja slēgt skolas un fabrikas, lai samazinātu gāzes patēriņu. Pāris dienas vēlāk Kijeva paziņoja, ka situācija atrisināta, noslēdzot steidzamu vienošanos ar Polijas valsts naftas un gāzes kompāniju PGNiG.

Vienlaikus Eiropas Savienība piedāvājusi iesaistīties kā vidutājs Maskavas un Kijevas gāzes strīdu atrisināšanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti