Dienas ziņas

Peldbaseina būvniecību Bauskā vajā neveiksmes

Dienas ziņas

Modernizē siltuma un ūdens kontroli

Ugālē maina apkures piegādātāju

Ugālē pārtrauc siltuma piegādātāja monopolu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau vairākus gadus apkures sezonas laikā Ugāles iedzīvotāji bijuši sava veida ķīlnieku lomā, jo bija izveidojies monopols. Vienīgās katlumājas īpašnieks - uzņēmums ''Bio Energi'' - varēja diktēt savus līguma un tarifa nosacījumus. Ugāles pagasta pārvaldei nebija citas izejas kā jebkurus nosacījumus pieņemt un domāt par savas katlumājas būvniecību. Pašlaik būvniecība rit pilnā sparā, un jau februārī ugālnieki gaida apkures tarifa izmaiņas.

Līdzšinējais līgums starp SIA „Bio Energi” un pašvaldības SIA „Ugāles nami” beigsies pēc šīs apkures sezonas beigām. Līgums nav izdevīgs, jo nācās maksāt arī par neiztērēto kilovatstundu normu. Turklāt esošajā katlu mājā ir tikai viens apkures katls. Tā avārijas gadījumā visa Ugāle paliktu bez siltuma. Jaunajā katlu mājā būs divi, ar šķeldu kurināmi katli. „Principā visus šos gadus esam nolikti nosacīti neizdevīgā situācijā, jo monopolists ir viens, viņš diktē savus noteikumus. Es negribu teikt, ka viņš nepilda savas līgumsaistības, siltums tiek nodrošināts, bet viens monopolists ir viens monopolists,” saka SIA „Ugāles nami” vadītājs Juris Bērziņš.

Taču arī ugāliešu ieceri uzbūvēt pašvaldībai piederošu katlu māju nevedās ilgāku laiku, ko amatpersonas skaidro ar sarežģīto un laikietilpīgo Eiropas struktūrfondu finansējuma piesaistes procedūrām un prasībām. Jau pērnruden bija iecere uzbūvēt katlumāju, lai turpmāk pašvaldība varētu nodrošināt apkuri. Tomēr neilgi pirms apkures sezonas sākuma katlumājas būvniecība vēl nebija pat sākusies, jo bija pārtraukts iepirkums un ieilga saskaņošanas process ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru. Šobrīd visi ar finansējuma saistītie jautājumi ir atrisināti, arī būvniecība jau rit pilnā sparā.

“Pēc grafika visi darbi notiek. Mums jau gandrīz pilnībā ir pabeigts nulles cikls, siltumtrasē darbi jau iet uz beigām. Visa ēka 80% būs gatava līdz Jaunajam gadam,” klāsta AS "Komforts" atbildīgā būvdarbu vadītāja Jeļena Marciaļina.

“Ļoti būtisiki ir, lai mēs vēl šajā apkures sezonā vēl paspētu katlu mājas visas iekārtas izmēģināt, ieregulēt. Palaist šo katlu māju, un tad nākamsezonu sāktu tikai ar vienu

katlu māju,” piebilst Bērziņš. Viņš sola, ka neatkarība no privātā apkures pakalpojuma sniedzēja ļaus samazināt apkures rēķinus.

Iedzīvotāji gan par to šaubās. “Nezinu. Domāju, ka nē. Būs jāatdod līdzekļi, kas ieguldīti katlu mājā,” saka Ludmila. Viņai piekrīt Aija Strazdiņa. “Es domāju, ka būs tāpat. Vienīgi pašvaldība varēs pati regulēt tās izmaksas. Šobrīd tā nevar to darīt,” saka Strazdiņa.

Tikai Raitis – vēl viens vietējais – ir optimistiskāk noskaņots. „Ļoti. Siltums būs daudzreiz labāks,” viņš pauž pārliecību.

Ugāles pagasta pārvaldē skaidro, ka pēc šīs apkures sezonas līdzšinējais pakalpojuma sniedzējs savu darbību nepārtraukšot, jo pašvaldība nav vienīgais uzņēmuma klients.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti