Ūdens līmeņa pazemināšana Daugavā negatīvi ietekmēs ūdens tūrisma biznesu Koknesē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Tūrisma sezona Latvijā ir īsa, un līdz šim vasara bijusi visai vēsa un lietaina. Uzņēmējiem, protams, jārēķinās ar laika apstākļiem, bet tiem, kas nodarbojas ar ūdenstūrismu Daugavā, arī ar hidroelektrostaciju darbību. "Latvenergo" mēdz periodiski palielināt vai samazināt Daugavas ūdens līmeni, bet šogad sakarā ar Pļaviņu HES dambja remontdarbiem ūdens līmenis Daugavā tiks pazemināts no jūlija vidus līdz pat augusta beigām. Kā tas ietekmēs mazos uzņēmējus, kas nodarbojas ar ūdens tūrismu vai kuru viesu mājas atrodas Daugavas krastā?

Ūdens līmeņa pazemināšana Daugavā negatīvi ietekmēs ūdens tūrisma biznesu Koknesē
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Līga Zaula saimnieko viesu mājā „Kūpiņsalas” netālu no Likteņdārza, Daugavas ielokā. Vispirms uzbūvējuši pirti un svinību telpu, vēlāk viesu māju, kur daudzi grib svinēt kāzas. Līga stāsta – ja pusotru mēnesi pazeminās ūdens līmeni Daugavā, turklāt par pusotru metru, Daugavas krasts pie viesu mājas pārvērtīsies dubļu zampā un kāzu svinēšanu nāksies atcelt.

„Katru sezonu ir tā, ka tiek samazināts ūdens līmenis, bet tas tiek samazināts uz pāris dienām, un atkal ūdens atgriežas, un cilvēki var izmantot kuģīša pakalpojumus un arī mūsu airu laivas un doties izbraukumos pa Daugavu. Tad, kad pazemina par metru, jau mēs jūtam, bet piebraukt pie mums var. Tagad šī ūdens pazemināšana, mums nebūs vispār absolūti nekādas piekļuves Daugavai. Mums būs 250 metru dūņaina, tukša upe ar dubļu gultni, ar interesantu smaku no tās. Mēs šobrīd gribam saņemt tādu galējo atbildi no "Latvenergo", mēs gribam, lai viņi mūs sadzird. Lai šie darbi tiktu arī uz nākamajām sezonām plānoti ļoti laicīgi, ātrāk, arī respektējot mūs,” uzsver Līga Zaula. 

"Latvenergo" HES tehniskais direktors Andris Zēģele skaidro – ja nebūtu HES, tad izmaiņas Daugavas ūdens līmenī būtu daudz biežākas. Viņš skaidro, ka remontdarbi Pļaviņu HES ir jāveic, kamēr ūdens līmenis ir viszemākais, būvdarbi plānoti vairākus gadus un tos atcelt nevar.

„Šogad mēs veiksim Pļaviņu HES augšas bjefa balstu un atbalstsienu betona virsmu atjaunošanas darbus. Īstenībā viņi jau šobrīd norit, bet ir arī šī te ūdenslīmeņa mainīgā zonā, kurai nepieciešama ūdens līmeņa pazemināšana. Šogad būs aptuveni pusotrs mēnesis, kad būs pazemināts ūdenskrātuves līmenis. Pirms tam ir bijis būvprojekts izstrādāts, mums ir iepirkuma procedūras, lai atlasītu būvprojekta autoru, ekspertu, pašus būvdarbu veicējus. Diemžēl šīs te aktīvās būvniecības sezonā, un kur ir vislabvēlīgākie apstākļi ar vismazākajiem riskiem, ir vasaras periods. Šo te ūdenskrātuves līmeni izmanto arī "Latvijas Valsts ceļi", kas uz autoceļa A6 veiks Pērses tilta balstu un uzbēruma atjaunošanas darbus. Mēs, protams, skatīsimies nākotnē, izvērtēsim, varbūt var kaut ko mazliet pabīdīt, bet šogad diemžēl mēs neko nevaram vairs mainīt, jo mums viss ir saplānots. Ir uzņēmēji, kuri ir mobilizējuši savus spēkus, un gan mums, gan "Latvijas Valsts ceļiem" šie darbi notiks,” stāsta Andris Zēģele.

Aizkraukles novada Kokneses pārvaldes vadītājs Ilmārs Klaužs stāsta, ka "Latvenergo" plānotie remontdarbi šovasar ietekmēs daudzus mazos uzņēmējus, tai skaitā kuģīšu īpašniekus. Savukārt tūristus ietekmēs krastu stāvums.

„Brīvdienās mums kursē trīs vai četri kuģīši nepārtraukti. Šajā gadījumā vai vispār viņi varēs pie tām dažām piestātnēm piebraukt, kuras ir uz dziļākām vietām. Un otrs, ka cilvēki gados pa tādu 45 grādu slīpumu jau vairs nevar uzkāpt, un pie tam vēl kādu laiku smirdēs,” spriež Ilmārs Klaužs.

Ilmārs Klaužs stāsta, ka šovasar Koknesē tika pabeigta kuģīšu piestātnes būve.

„Mēs realizējam daļu no Latvijas–Lietuvas pārrobežu projekta. Tā ir laivu piestātne, liela, 240 kvadrātmetri un tūlīt būs nodota ekspluatācijā, novada svētkos būs laivu un kuģu parāde, to mēs vēl paspēsim. Bet pēc tam izskatās, ka tā karāsies gaisā. Pagājušajā gadā, kad bija pandēmija, viss bija ciet, kad neviens nevarēja nekur braukāt, tad neko nevajadzēja remontēt, bet šogad pēkšņi vajag, kad ir vislielākais tūristu pieplūdums, noslodze šiem kuģīšiem, viesu namiem, kāzas. Rēķinājušies, ka ar kuģīti piebrauks jaunais pāris, izkāps skaisti un viesus sagaidīs, tieši tajā laikā vajag remontu. Es nesaprotu, varbūt septembrī tomēr tas betons arī sacietē. Laikam no monopolista domāšanas grūti aiziet,” saka Ilmārs Klaužs.

Remontdarbi Pļaviņu HES plānoti no 14. jūlija līdz 20. augustam. Ūdens līmeņa pazemināšana Daugavā ietekmēs ap 20 mazo tūrisma uzņēmēju darbu ne tikai Koknesē, bet arī Secē, Staburagā un citviet. Uzņēmēji jau vērsušies Ekonomikas ministrijā par iespēju saņemt kompensāciju par negūtiem ienākumiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti