Panorāma

Ko secināt pēc Trampa un Putina tikšanās?

Panorāma

Ansi Ataolu Bērziņu patur apcietinājumā

ES un Ķīnas samits

Tusks ES un Ķīnas samitā: Vēl ir laiks izvairīties no konflikta un haosa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pirmdien, 16.jūlija, Pekinā notiekošajā Eiropas Savienības (ES) un Ķīnas samitā Eiropadomes prezidents Donalds Tusks aicināja nepieļaut konfliktu un haosu, bet kopīgiem spēkiem arī reformēt Pasaules Tirdzniecības organizāciju.

Lai gan šis ir jau 20. ES un Ķīnas samits, bet šoreiz tas tiešām notiek laikā, kad tradicionālās politiskās alianses mainās – to atzina arī Eiropas pārstāvji. Ķīna un ES  abas šobrīd ir ievilktas tirdzniecības karā ar ASV pēc tam, kad ASV noteica ievedmuitas tarifus importētājam tēraudam un alumīnijam, ko gan ES, gan Ķīna uzskata par nepamatotiem.

Uzrunājot Ķīnas vadību pirmdien, 16.jūlijā, Pekinā  Eiropadomes prezidents Donalds Tusks brīdināja nepieļaut tirdzniecības karu pārvēršanos karstos konfliktos. Šie vārdi ir ļoti skaidri mērķēti uz ASV un tās prezidentu Donaldu Trampu. 

“Pasaules arhitektūra mainās mūsu acu priekšā,” – tā izteicās Eiropadomes prezidents Donalds Tusks, uzrunājot Ķīnas valdību Pekinā. “Un mūsu atbildība ir, lai šīs pārmaiņa būtu uz labu”.

“Tāpēc es aicinu mūs, ķīniešu namatēvus, kā arī prezidentu Trampu un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu kopīgi sākt procesu, lai pamatīgi reformētu Pasaules Tirdzniecības organizāciju,” pauda Eiropadomes prezidents.  

“Vēl ir laiks izvairīties no konflikta un haosa,” sacīja Tusks.

Tas, ko abas puses vēlas, – sākt Pasaules Tirdzniecības organizācijas modernizāciju, kas ir ceļš, lai veicinātu Trampa ienīsto multilaterālismsu. Abas puses ir apstiprinājušas gatavības aktīvi pildīt Parīzes klimata nolīgumā paredzēto, no kura ASV izstājās, un arī apstiprināja savu atbalstu Irānas kodolprogrammai, no kuras arī ASV ir izstājušās.

Vērtējot tīri no politiskās retorikas viedokļa, attiecības starp ES un Ķīnu ir labākas nekā starp ES un ASV. Ķīna ir Eiropas otrs lielākais tirdzniecības partneris – apgrozījums ir apmēram pusotrs miljards eiro dienā.

Bet šīs nav vieglas attiecības - Eiropa sūdzas par ķīniešu biznesa negodīgu  praksi. Ķīnas investīcijas Eiropā pieaugušas par 76%, kas daudzus Eiropā uztrauc, it īpaši, ja runa ir par nacionāli stratēģiski svarīgām nozarēm un uzņēmumiem. Bet jāpiemin, ka ES pārstāvji arī šodien aicināja Ķīnu vairāk atvērt savu ekonomiku.

KONTEKSTS:

ASV un Ķīna izvērsušas "tirdzniecības karu", ieviešot papildu muitas nodevas importētajām precēm.

Pekinas amatpersonas arvien aktīvāk cenšas iegūt Eiropas Savienības atbalstu tirdzniecības alianses veidošanā pret Vašingtonu. Savukārt ASV prezidents Donalds Tramps ir noraidījis iespēju ciešāk sadarboties ar Eiropu ar mērķi pretoties Ķīnas ietekmei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti