Nakts ziņas

Izplata baumas par banku stabilitāti

Nakts ziņas

O. Burova krēsls "Z-torņu" ēnā

Turpina Ekonomisko noziegumu tiesas izveidi

Turpina Ekonomisko noziegumu tiesas izveidi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Arvien taustāmākas aprises sāk iegūt Ekonomisko noziegumu tiesa – finanšu noziegumu, korupcijas un komercstrīdu iztiesāšanai. Valdības sadarbības sanāksmē koalīcijas partneri vienojušies veikt grozījumus likumā, lai turpinātu iecerētās specializētās tiesas izveidi.

Būt vai nebūt specializētai ekonomisko lietu tiesai – galvenās diskusijas par šo jautājumu notika koalīcijas veidošanas laikā. Tā uzsver Saeimas deputāte Juta Strīķe (Jaunā konservatīvā partija (JKP)), norādot, ka šo tiesu izveide ir viena no valdības prioritātēm tieslietu jomā un tās izveide pašlaik norit atbilstoši sastādītajam laika grafikam.

"Kāpēc tas ir ļoti svarīgi? Pirmkārt, ekonomiskajā jomā uzņēmēji daudz ātrāk varēs izšķirt komercstrīdu, un viņi ļoti labi zina, ja viņu komercstrīds tiks izšķirts īsā laika posmā un taisnīgi, tad viņi būs gatavi investēt ekonomikā; ja viņi savukārt apzinās, ka izskatīs lietu pēc diviem, pieciem, sešiem gadiem un tad vēl arī nevarēs paļauties uz to lēmumu, kurš būs pārsūdzams, - tad viņi nemaz neiesaistās Latvijas ekonomikā," pauda Strīķe.

Viens no galvenajiem argumentiem – ekonomisko noziegumu un korupcijas lietas ir sarežģītas, prasa īpašas zināšanas. Tāpēc plānots specializētajā tiesā nodarbināt konkursa kārtībā izvēlētus īpaši apmācītus tiesnešus. Pret šādas tiesas izveidi iepriekš iebildusi Tieslietu padome.

"Mūsu tieslietu ministrs sāks īstenot to, ko mēs esam politiski lēmuši, ka valstī ir jāizveido ekonomiskās tiesas, lai veicinātu finanšu noziegumu apkarošanu. Tas ir nozīmīgs solis, rītdien, es prognozēju, valdība to pieņems, virzīs tālāk uz Seimu skatīšanai," saka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība").

Šādas tiesas izveidei nepieciešams aptuveni viens miljons eiro. JKP deputāti norāda, ka līdzekļi galvenokārt tikšot atrasti Tieslietu ministrijas esošā finansējuma ietvaros.

KONTEKSTS:

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija) uzskata, ka pašlaik tiesas, īpaši rajonu tiesas, netiek galā ar finanšu un ekonomisko noziegumu iztiesāšanu. Tāpēc rosināts veidot specializētās tiesas, kas fokusētos uz ekonomisko un finanšu noziegumu izskatīšanu. Ministra pieļauj, ka šādas tiesas Latvijā būtu iespējams izveidot divu gadu laikā.

Atbalstu šādai iecerei pauda Valsts prezidents Egils Levits. Savukārt Tiesnešu biedrības vadītājs Juris Siliņš izteicās, ka šādu specializētu tiesu izveidošana būtu piemērota lielākām valstīm

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti