Turnā līdz ar kamīnmalku ražos taras dēļus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Darba vietas laukos ir viena no galvenajām aktualitātēm. To trūkumu, kā būtiskāko iemeslu savai izvēlei  uzsver aizbraucēji uz ārzemēm un arī jaunieši, dodot priekšroku pilsētām. Solījumi darba vietu izveidē ir arī galvenais trumpis  politiķu pirmsvēlēšanu diskusijās un solījumos.

Bet kāpēc tomēr ir tik maz uzņēmēju, kas izvēlas savas ražotnes veidot laukos? Un iemesli te ir vairāki. Ar tiem nācies saskarties arī kokapstrādes uzņēmuma „Enrial Timber” saimniekiem, kuru kamīnmalkas ražotne jau vairākus gadus veiksmīgi strādā  Ērģemes pagasta Turnā. Šonedēļ  atklāts arī otrs šī uzņēmuma cehs – taras dēļu ražotne.

Atklājot jauno taras dēļu ražotni, protams, no vietējo cilvēku puses izskan atzinīgi vārdi un tas ir saprotami, jo, kā atzīst Ērģemes pagasta pārvaldes vadītājs Jānis Krams, lauki nebūt netiek lutināti ar šādiem ražošanas kompleksiem:

„Tas ir diezgan liels retums, ka laukos tiek veidots tāds uzņēmums – parasti tas top pilsētas tuvumā, un te pilsēta nemaz nav tik tuvu.”

Uzņēmējs Māris Simanovičs stāsta, ka sākotnēji izvēle par labu laukiem ir bijusi saistīta ar personīgiem motīviem:

„Te ir ģimenes saknes. Šeit dzīvoja mani vecvecāki, pirms četriem gadiem nolēmu, ka te varētu kaut ko darīt. Pirmā bija kamīnmalkas ražotne.”

Jaunajā ražotnē, piesaistot investorus un arī bankas kredītu, investēts gandrīz miljons eiro. Šobrīd kokapstrādes kompleksā nodarbināti ap trīsdesmit strādnieku, bet direktors Ģirts Jerfans sola, ka darba vietu drīzumā būs vairāk.

„Pagaidām strādnieku pietiek, bet tuvākajā laikā sāks tūkt, jo strādāsim vairākās maiņās, un strādnieki būs vajadzīgi. Iekārtas ir modernas, ar kompjūteriem, vajag jauniešus ar galvu, kas grib uz kaut ko tiekties.

Kvalificēts darba spēks, pareizāk sakot, tā trūkums, tad ir viena no galvenajām problēmām, ar ko nākas uzņēmējiem saskarties, attīstot ražošanu laukos. Šādā uzņēmumā, kur darbojas modernas kokapstrādes  līnijas, nepieciešami tik tiešām zinoši cilvēki, bet, kā stāsta Māris Simonovičs, tos apmācīt lielākoties nākas pašu spēkiem:

„Problēmai ir divas daļas. Viena tā, ka jaunieši sāk mācīties Pierīgā un, protams, ka tur ir citi algu līmeņi un iespējas atrast darbu. Otrs – mēs esam spiesti strādāt ar to darbaspēku, kas ir šeit uz vietas, kas iemācījušies arodu caur pieredzi. Tas arī ir mūsu kontingents, kas ieinteresēts apgūt arodu un sasniegt zināmu kvalifikāciju.”

Vēl viena problēma, ar kuru nereti uzņēmējiem nākas saskarties, veidojot jaunas ražotnes laukos, ir infrastruktūra.

„Ir elektrības trūkums, elektrības jaudu nepietiekamība – lietas, ar ko šeit saskārāmies, un virkni jautājumu izdevās risināt, pateicoties pašvaldībai, arī paši būvējam šo vajadzīgo infrastruktūru,” skaidro Simanovičs.

Valkas novada pašvaldībā savukārt vērtē, ka nav daudz to sviru, kā var palīdzēt uzņēmējiem. Domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis atzīst, ka pamatā tā ir attieksme - informācijas sniegšana par iespējām fondu apguvē un arī palīdzība dažādu dokumentu un formalitāšu kārtošanā. Taču būtu vēlams arī valsts atbalsts, piemēram, ceļu sakārtošanā.

Turnā izveidotais  kokapstrādes komplekss ir devums arī Latvijas ekonomikai kopumā, jo produkcija nepaliek tikai Latvijas tirgū, to eksportē uz vairākām Eiropas un Skandināvijas valstīm.

SIA “Enrial Timber” spēj pārstrādāt ap 1500 kubikmetrus apaļkoka, no kā tiek ražoti taras dēļi, bet 800 kubikmetri apaļkoka tiek pārstrādāti kamīnmalkā māsas uzņēmumā.

SIA “Enrial Timber” ir jaunais SIA “Garciema Pērle” nosaukums. Uzņēmums dibināts 2010.gadā un sākotnēji nodarbojies ar viesu nama pakalpojumiem Garciemā, Carnikavas novadā. Ar Lauku atbalsta dienesta programmas palīdzību “Atblasts uzņēmuma radīšanai un attīstībai” ieviests projekts “Taras brusu ražotnes izveide Valkas novadā”, piesaistot publisko finansējumu 139 400 eiro apmērā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti