Tūristi par Covid-19 dēļ nenotikušu ceļojumu varēs saņemt naudu vai vaučeru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Tūrisma operatori par nenotikušu ceļojumu naudas atmaksas vietā klientiem varēs izsniegt apliecinājumu jeb vaučeru, kuru ceļotājs varēs izmantot cita ceļojuma iegādei pie konkrētā tūrisma operatora par to summu, kuru ceļotājs ir samaksājis. Vienlaikus ceļotājam par nenotikušo ceļojumu būs arī iespēja saņemt pilnu samaksātās naudas atmaksu.

To paredz Saeimā piektdien, 5. jūnijā, pieņemtais Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likums, informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Tūrisma operatora izsniegti apliecinājumi būs derīgi līdz pat 12 mēnešiem no ārkārtējās situācijas valstī atcelšanas dienas. Savukārt, ja ceļotājs neizmantos apliecinājumu tā derīguma termiņā, 14 dienu laikā pēc termiņa beigām viņš varēs saņemt pilnu samaksātās naudas atmaksu. 

Ceļotājs varēs izmantot izsniegto apliecinājumu vienam vai vairākiem ceļojumiem, kā arī nodot to citai personai vai personām, par to iepriekš vienojoties ar tūrisma operatoru.

Vienlaikus ceļotājs un tūrisma operators varēs vienoties arī par īsāku apliecinājuma izmantošanas termiņu vai arī par citu alternatīvu risinājumu, tai skaitā naudas atmaksu. Likums paredz atļaut ceļotājam un tūrisma operatoram abpusēji vienoties arī par naudas atmaksas termiņu vai izvēlēties tomēr tūlītēju naudas atmaksu. Tas nozīmē, ka ceļotājam tiek saglabāta izvēles brīvība pieņemt apliecinājumu vai saņemt naudas atmaksu. Gadījumā, ja puses nespēs panākt vienošanos par citu atmaksas termiņu, ceļotājam pienākas visas naudas atmaksa atbilstoši spēkā esošajam regulējumam. 

Apliecinājumu varēs izdot tikai tāds tūrisma operators, kurš ir saņēmis speciālo atļauju jeb licenci un kuram ir spēkā esošs nodrošinājums.

Līdz ar to apliecinājums tiek garantēts ar apdrošinātāja izdotu apdrošināšanas polisi vai kredītiestādes izdotu garantiju – nodrošinājumu atbilstoši nodrošinājumā paredzētajam saistību apjomam, skaidroja EM.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs ("KPV LV") aicināja gan ceļotājus, gan tūrisma operatorus būt saprotošiem, savstarpēji vienoties par iespējami labākajiem risinājumiem – patērētājiem pieņemt apliecinājumus, tādā veidā atbalstot nozari, savukārt ceļojumu organizatoriem respektēt patērētājus, kuriem, iespējams, nenotikušā ceļojuma dēļ zaudētie līdzekļi ir šobrīd kritiski nepieciešami.

Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktore Baiba Vītoliņa: "Šajā normatīvajā regulējumā ir labi sabalansētas patērētāja iespējas izvēlēties un saņemt labu alternatīvu risinājumu garantēta vaučera veidā, tajā pašā laikā tiks dotas iespējas izdzīvot komplekso tūrisma pakalpojumu sniedzējiem šajā dziļās krīzes brīdī. Ja mēs kā patērētāji vēlamies ceļot arī turpmāk, ir svarīgi, lai šie tirgus spēlētāji turpina darboties."

EM norādīja, ka līdzīga prakse apliecinājumu jeb vaučeru izsniegšanai novērota arī citviet Eiropā. Šādu sistēmu ir ieviesušas tādas valstis kā Beļģija, Horvātija, Francija, Grieķija, Itālija, Malta, Nīderlande, Polija, Norvēģija, Spānija u.c. Līdzīgu risinājumu ieviesušas arī Latvijas kaimiņvalstis – Lietuva un Igaunija.

Atbilstoši Eiropas Savienības direktīvā noteiktajam atceltu ceļojumu gadījumos tūrisma operatoriem ir jāatdod ceļotājiem iemaksātā nauda. Saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības centra sniegto informāciju tūrisma operatoru uzņemtās saistības pret ceļotājiem šobrīd sasniedz 18 miljonus eiro.


KONTEKSTS

Tūrisma nozari arī Latvijā būtiski ietekmējusi Covid-19 infekcijas izplatība, kuras ierobežošanai Latvijā 12. martā izsludināja ārkārtējo situāciju un tika noteikti aizliegumi, tostarp attiecībā uz pulcēšanos un pasažieru pārvadājumiem. Vēlāk ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9. jūnijam, un mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi.

Koalīcijas partiju politiķi 18. maijā vienojās izveidot mehānismu tūrisma nozares atbalstam Covid-19 krīzes pārvarēšanai, un EM piedāvāja atbalstu darbības atsākšanai uzņēmējam par katru nodarbināto 30% apmērā no bruto darba algas izmitināšanas, sabiedriskās ēdināšanas, tūrisma operatoru, tūrisma objektu un pasākumu organizēšanas uzņēmumiem.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti