Krustpunktā

Krustpunktā Brīvais mikrofons ar uztura speciālisti, blogeri Kseniju Andrijanovu

Krustpunktā

Brīvais mikrofons, 16. marts

Krustpunktā - Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Pinnis

Tūrismā vēlas valsts maksājumus nozares darbiniekiem par dīkstāvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Tūrismā nozarē, kas ārkārtējā situācijā “Covid-19” dēļ piedzīvo būtisku kritumu, valstij būtu jāpiedāvā nozares darbiniekiem dīkstāves maksājums, lai noturētu viņus nozarē, intervijā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” sacīja Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents, viesnīcu operatora "Mogotel" finanšu kontrolieris Jānis Pinnis.

Pinnis pastāstīja, ka pašlaik nozarē situācija eskalējas pa dienām. Uzņēmumi gan cenšas pielāgoties, piemēram, fokusējoties uz vietējo patēriņu un restorāni – pielāgojas ēdināšanas piegādēm. Tas gan nenosegšot visu, kas tiek zaudēts.

Viena no būtiskākajām problēmām ir darbinieki, kurus nozare nevarot atļauties zaudēt, jo viņi ir pieprasīti arī citās valstīs. Kā risinājumu Pinnis redz dīkstāves maksājumu nozares darbiniekiem 75% apmērā no viņu algas. Tas būtu līdzīgs maksājums kā bezdarbnieku pabalsts, kas būtu valsts subsīdija nozarei. Par to esot spriests arī ar Latvijas Darba devēju konfederāciju.

Pašlaik izmitināšanā un ēdināšanā ir 32 000 darbinieki, kā arī tūrisma aģentūrās vēl 2000 darbinieku.

“Ļaužu masa ir liela. Un visus tas skar,” piebilda Pinnis. Vidējā alga izmitināšanas nozarē ir 900 eiro, ēdināšanā – 700 eiro.

Asociācijas vadītājs atzina, ka ārkārtējās situācijas dēļ prognozējama kādu viesnīcu slēgšana vai dīkstāve. Vienlaikus ēkas, kas paredzētas viesnīcu vajadzībām, savas funkcijas nākotnē veiks. Līdz šai situācijai viesu dinamika esot bijusi pārliecinoša, un viņš neredz iemelsu šīm viesnīcām atkal neatvērties nākotnē.

Tāpat tūrisma nozare vēlas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšanu līdz 5% ēdināšanas un viesnīcu pakalpojumiem. Tas būtu svarīgi līdz krīzes seku likvidēšanai, norādīja Pinnis.

KONTEKSTS:

13. martā visā Latvijā spēkā stājas ierobežojumi, kas noteikti ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju. Ārkārtējā situācija valstī izsludināta saistībā ar koronavīrusa izraisītās slimības ''Covid-19'' izplatību un būs spēkā līdz 14. aprīlim ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos. Tāpat Latvija nolēmusi arī uz laiku pārtraukt starptautisko pasažieru pārvadājumus caur lidostu un ostu robežšķērsošanas vietām, kā arī aizliegt visus organizētos pasākumus.

Latvijā "Covid-19" izplatības dēļ vissmagāk skartas ir tūrisma un loģistikas nozaresTūrisma nozarei tiek prognozēts apgrozījuma kritums 90% apmērā.

Jaunais koronavīruss "Covid-19" sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Pasaules Veselības organizācija norāda, ka "Covid-19" sasniedzis globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Eiropā, atcelti masu pasākumi, kā arī slēgtas skolas un citas iestādes, lai ierobežotu "Covid-19" izplatīšanos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti