Tūrisma nozares krīze pasaules ekonomikai varētu nodarīt 3,3 triljonu eiro zaudējumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ekonomiskais trieciens tūrisma nozarei, ko izraisījusi Covid-19 pandēmija, kopumā varētu sasniegt četrus triljonus ASV dolāru (3,3 triljonus eiro). Tā liecina jaunākais Pasaules Tūrisma organizācijas un ANO Tirdzniecības un attīstības konferences ziņojums.

Viens no secinājumiem liecina, ka ievērojamus ekonomiskos zaudējumus rada vakcinācijas programmu trūkums attīstības valstīs, kur ienākumi no tūrisma ir īpaši būtiski. Bez plašas vakcinācijas programmas miljoniem cilvēku nav iespējas atsākt darbu un līdz ar to gūt ienākumus.

Pandēmijas dēļ pērn gandrīz pilnībā tika apturēti starptautiskie gaisa ceļojumi, izraisot vairāk nekā divarpus triljonus eiro zaudējumu tūrisma nozarei un ar to saistītajiem sektoriem. Līdzīgi zaudējumi var rasties arī šogad, bet tas būs atkarīgs no Covid-19 vakcīnu sadales.

Pasaules Tūrisma organizācija norāda, ka zaudējumi ekonomikai ir vairākas reizes lielāki par tiešajiem zaudējumiem, ko Covid-19 pandēmijas dēļ cietusi tūrisma nozare.

Piemēram, Turcijā starptautiskais tūrisms nodrošina 5% no iekšzemes kopprodukta, bet 2020. gadā starptautisko tūristu skaits sarucis par 69%.

Tiešie zaudējumi tūrisma nozarei bija 33 miljardi dolāru, bet tūrisma krīze atsaucās arī uz citām nozarēm: pārtikas un dzērienu piegādi, transportu, mazumtirdzniecību un sakariem. Tādējādi kopējie zaudējumi ekonomikai sasniedza 93 miljardus dolāru jeb 9% no iekšzemes kopprodukta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti