Panorāma

Rīt sāksies RD ārkārtas vēlēšanu iepriekšbalsošana

Panorāma

Baltkrievijas dienesti kāpina spiedienu pret varas kritiķiem

Viesmīlības nozare baidās palikt bez lietuviešiem

Tūrisma nozare satraukta par iespējamiem ierobežojumiem ceļotājiem no Lietuvas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valdība apspriedīs jautājumu par Lietuvas iespējamu iekļaušanu Covid-19 vairāk skarto valstu sarakstā, bet Latvijas tūrisma nozare ir satraukta par šādu iespēju un uzskata, ka uz Lietuvu vajadzētu attiecināt izņēmuma statusu.

Saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra apkopotajiem datiem kumulatīvais 14 dienu inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju Lietuvā jau sasniedzis 13,7. Tas ir augstākais rādītājs kopš aprīļa.

Latvijā 14 dienu pašizolācija ir jāievēro, iebraucot no valstīm, kurās šāds rādītājs pārsniedz 16. Ja ir vairāk nekā 25 gadījumi – tad valsts skaitās bīstama un iekļaujama “sarkanajā” sarakstā.

Saraksti tiek atjaunoti katras nedēļas beigām. Diemžēl pēdējās nedēļās Eiropas karte kļūst arvien sarkandzeltenāka. Turklāt nu riskanto valstu sarakstam pietuvojusies arī Lietuva.

Ja Lietuva tiks iekļauta tā dēvētajā "dzeltenajā" vai "sarkanajā" valstu sarakstā, tad tas būs spēcīgs sitiens Latvijas tūrisma nozarei, kas šajā vasarā spēja izdzīvot, pateicoties Baltijas valstu ceļotāju aktivitātei.

Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidenta pienākumu izpildītājs Jānis Naglis atzina, ka “tūrisma nozarei tas būs liels sitiens kopumā ņemot, gan pa strādājošajiem, gan Latvijas ekonomikai kopumā”.

Šogad visvairāk tūristu iebraukuši no Lietuvas un tie principā izglābuši visu Kurzemes reģionu, gan lauku viesu namus, gan pilsētas Liepāju un Ventspili. Otrā vietā ir somi. Trešā – igauņi.

Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas prezidente Inga Kavaca uzsvēra, ka Baltijas valstu tūristu aprite šajā vasarā ļoti palīdzēja viesnīcām, restorāniem un lauku mājām ārpus Rīgas.

Inga Kavaca: Par draudiem Latvijas tūrismam
00:00 / 00:46
Lejuplādēt

“Situācija ir tāda, ka ceļotāji no Lietuvas laikam ir lielākais procents Latvijā, otrs lielākais procents ir somi. Ja lietuvieši nedrīkstēs iebraukt Latvijā, tad vietējais tūrisms, kas šovasar labi strādāja, arī ar to beigsies, jo sāksies skola, vietējie iedzīvotāji vairs ceļot nevarēs, jo darbdienās ir skola, un  faktiski apstājas tūrisms Latvijā,”  norādīja Kavaca.

Arī asociācijas “Lauku ceļotājs” vadītāja Asnāte Ziemele uzsver, ka lietuvieši, it īpaši Kurzemē, šajā vasarā ciemojās bieži, un tirgus aizslēgšana pamatīgi ietekmētu nozari. Viņasprāt, ir nepieciešams piemērot izņēmumu jeb atvieglotus nosacījumus.

“Protams, mēs varam savā ziņā priecāties, ka sezona iet uz otru pusi, bet viņi tik un tā brauktu nedēļas nogalē, un mums ir vairāki darba pasākumi, protams, bizness ir kopā ar lietuviešiem un projekti galu galā, un tas viss tiktu apturēts,” norādīja Ziemele.

Asnāte Ziemele: Lietuvai nepieciešams izdarīt izņēmumu
00:00 / 00:51
Lejuplādēt

“Mēs esam pret, un Baltijas sadarbības un vienotības vārdā vajadzētu rast citu risinājumu šiem ierobežojumiem, kā to izdarīja Somija ar Igauniju – Somija dod izņēmuma statusu Igaunijai pat tad, ja pēc Somijas standartiem Igaunija būtu iekļaujama šajā bīstamajā sarakstā. Tāpat mums vajadzētu skatīties uz Baltijas vienotību un izdarīt izņēmumus,” sacīja Ziemele.

Arī Rīgas viesnīcas lielā mērā balstās uz mūsu dienvidu brāļiem. Piemēram, viesnīcā “Bellevue Park Hotel” šosezon pat puse izmitināto viesu ir bijuši lietuvieši. Bez šiem klientiem gan šim, gan citiem viesu izmitinātājiem nāksies lūgt valdības atbalstu.

“Viesnīcai tas būs ļoti liels zaudējums, jo viesi no Lietuvas mums šovasar ir pirmajā vietā, otrajā – viesi no Igaunijas, trešajā – no Somijas. Tā ka tas būs ļoti liels zaudējums,” atzina viesnīcas “Bellevue Park Hotel Riga” pārstāve Baiba Tomase.

“Mēs sagaidām attiecīgi atbalstu, rīcības plānu un visiem kopīgi pie tā ir jāstrādā – nozares un pārstāvjiem no valdības,” pauda Tomase.

Viesmīlības asociācija cer, ka valdība, nosakot ierobežojumus, pret tuvējām kaimiņvalstīm būs saudzīgāka. Kā nekā – tām taču ir liela ietekme uz Latvijas ekonomiku. 

“Varbūt tomēr šajā situācija  iespējams kaut ko darīt, lai tūrisma plūsmu no Lietuvas nepārtrauktu,” sacīja Naglis.

Toties labā ziņa ir tā, ka Igaunijā un Somijā, kas iebraukušo tūristu ziņā ir otrā un trešā vietā, epidemioloģiskā situācija vismaz pagaidām pieturas samērā drošā.

KONTEKSTS:

Lietuvā nedēļas nogalē atjaunota prasība cilvēkiem publiskās vietās nēsāt sejas maskas. Tā iemesls ir Covid-19 inficēšanās gadījumu skaita pieaugums.

Par jaunā koronavīrusa izplatīšanos Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku, Ķīna informēja Pasaules Veselības organizāciju pērnā gada nogalē. Pasaules Veselības organizācija 2020. gada martā paziņoja, ka Covid-19 sasniegusi globālās pandēmijas līmeni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti