Pusdiena

Tviterī dezinformē par bēgļu pastrādātu laupīšanu Muceniekos

Pusdiena

Lietuvā svinīgi atklāj jaunās elektropārvades līnijas uz Zviedriju un Poliju

No 1.februāra TAVA funkcijas pildīs LIAA Tūrisma departaments

Tūrisma nozare saredz ieguvumus no jomas pārrauga maiņas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No nākamā gada 1.februārā Tūrisma attīstības valsts aģentūru (TAVA) varētu likvidēt, un tad tās funkcijas pārņemtu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). Šādu lēmumu jau pieņēmusi līdzšinējā valdība, un grozījumi likumā vēl jāapstiprina Saeimai. 

Lai gan tūrisma nozare sākotnēji iebildusi pret šādu ieceri, nu tā panākusi kompromisu un saredz arī potenciālus ieguvumus no apvienošanās.

TAVA jau gandrīz gadu nav direktora. Vienreiz rīkotā konkursā vadītāju atrast neizdevās, un ekonomikas ministre šovasar aicināja veidot darba grupu, lai turpmāk salīdzinoši nelielās tūrisma aģentūras funkcijas varētu pārņemt administratīvi lielākā LIAA. Oktobrī šādu ieceri atbalstīja līdzšinējā valdība, un grozījumi likumā vēl jāapstiprina Saeimai.

"Mēs, protams, sākumā protestējām un negribējām, lai tas notiek, jo, protams, tūrisma industrijas attīstība ir lielas industrijas attīstība un visi projekti, un budžets, protams, ir jākontrolē un jāsaplāno tā, lai pēc iespējas tas būtu rezultatīvs ieguldījums," stāsta Baltijā lielākās tūrisma aģentūras „Estravel Latvia” direktore Anta Jokste. 

Vairākus mēnešu garās sarunās atbildīgā ministrija pamatojusi, ka TAVA likvidācija un Tūrisma departamenta veidošana Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā esot nepieciešama, lai spētu īstenot efektīvu tūrisma politiku, turklāt apvienošanās veicināšot tūrisma pakalpojumu konkurētspēju.

"Šī ir atsevišķa struktūrvienība, kas strādā ar tūrisma jomu. Tas, kas vēl tiek nodrošināts, ka tiek saglabāta valsts budžetā atsevišķa budžeta programma attiecībā uz tūrismu. Tiek veidota pie LIAA Konsultatīvā padome, kurā darbojas tūrisma nozares pārstāvji," stāsta Ekonomikas ministrijas Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktors Kristaps Soms. 

Savu cilvēku un atsevišķas budžeta programmas saglabāšana, tāpat Konsultatīvās padomes turpmākais darbs bija trīs būtiskākie TAVA nosacījumi, vienojoties par kompromisu, saka Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas prezidente Kitija Tigule.

"Mums ļoti svarīgi ir šo pēctecību saglabāt, svarīgi saglabāt šo darba struktūru, lai mēs kā nozare varam iesaistīties lēmumu pieņemšanā, lai mēs kā nozare varam izteikt savu viedokli un lai mēs kā nozare zinām skaidri, uz kurieni mēs kā valsts virzām tūrisma mārketingu," klāsta Tigule.

LIAA darbinieki palīdzēšot veiksmīgāk apgūt Eiropas fondu naudu, un turpmāk darbinieki aģentūras 20 ārvalstu filiālēs ikdienā nodarbosies ne vien ar eksporta un investīciju jautājumiem, bet arī ar tūrismu.

"Kā nozare mēs nekad neesam bijuši pret apvienošanos, ja mēs kā tūrisma nozare redzam skaidrus ieguvumus. Skaidrs, ka LIAA ir lielāki cilvēkresursi un LIAA ir lielāka pieredze, teiksim, to pašu konkursu organizēšanā un Eiropas naudas apguvē. Tur mēs varētu iegūt uz cilvēkresursiem, jo mūsu noteikums ir tāds, ka TAVA darbinieki saglabā savas vietas un mēs viņus varam vairāk atbrīvot viņu tiešajiem pienākumiem, kas šajā gadījumā ir tūrisma mārketings,"  teica Tigule.

Likuma grozījumus steidzamības kārtā otrajā lasījumā Saeima skatīs sēdē šoceturtdien, 17.decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti