Turcija dubultos tarifus ASV produktiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pēc straujā Turcijas liras vērtības krituma tās kurss trešdien, 15.augustā, pieaudzis, mazinot spriedzi pasaules akciju tirgos. Tikmēr Turcijas valdība nolēmusi dubultot muitas tarifus vairāku ASV produktu importam.  

ĪSUMĀ:
 

  • Liras kurss pēc krituma nedaudz pieaudzis.
  • Erdogana atbalstītāji maina dolārus pret lirām.
  • Turcijas valdība nolēma dubultot muitas tarifus ASV produktiem – rīsiem, alkoholam, tabakai, kosmētikai, auto.
  • Krīzi Turcijā izraisīja ASV sankcijas.

Turcijas amatpersonas arī paziņojušas, ka Katara investēs Turcijā 15 miljardus dolāru. Šāds Kataras solis varētu stabilizēt liras vērtību.

Valūtu tirgus analītiķi pauž, ka Turcijas lirai beidzot izdevies gūt nelielu atbalstu pēc divu dienu intensīvas pārdošanas, kas izraisīja zināmu paniku visos tirgos. Liras kurss kāpis pēc Turcijas Centrālās bankas solījuma nepieciešamības gadījumā nodrošināt likviditāti bankām.

Situācija saglabājas sarežģīta, taču daudzi Turcijas iedzīvotāji steidz samainīt dolārus pret lirām, paužot atbalstu prezidentam Redžepam Tajipam Erdoganam.

“Es nosodu ikvienu, kurš sēj ekonomisko karu pret Turciju. Tieši tādēļ es samainīju dolārus pret lirām. Šeit ir arī mātes sakrātie dolāri. Viņa teica – dēls, es tos glabāju nebaltai dienai, taču tagad, lūdzu, samaini tos pret lirām, lai atbalstītu Turciju un mūsu prezidentu!” medijiem stāstīja Turcijas iedzīvotājs Jusufs Ataks.

Trešdien Turcijas valdība nolēma, ka tiks palielināti muitas tarifi vairāku ASV produktu importam, šādi reaģējot uz Vašingtonas pagājušajā nedēļā noteiktajām sankcijām. Valstij piederošā ziņu aģentūra “Anadolu” ziņo, ka valdība dubultos pašreizējos tarifus.

Tādējādi tiks paaugstināti muitas tarifi ASV rīsu importam, stipro alkoholisko dzērienu importa tarifi tiks paaugstināti līdz 140%.

Ievērojams tarifu paaugstinājums būs arī lapu tabakai, kosmētikas produktiem, kā arī automobiļiem.

Viens no iemesliem Turcijas ekonomiskajā krīzē ir ASV mācītāja Endrū Bransona turēšana apcietinājumā, kā dēļ ASV noteica sankcijas pret diviem Turcijas ministriem.

“Bransona turēšana apcietinājumā nodara lielu kaitējumu Turcijas ekonomikai. Turcija ir iesaistīta ekonomiskās sadursmēs, kuras tā nevar uzvarēt, jo Turcijai jau tā ārējais parāds ir ļoti liels. Krīze tuvojās jau iepriekš, taču sankcijas saistībā ar Bransonu paātrināja procesu,” norāda Vācijas Starptautiskā un Drošības institūta eksperts Ginters Coiferts.

KONTEKSTS:

Bransons Turcijā apsūdzēts par spiegošanu un saistību ar terorismu, kā arī saistību ar trimdā dzīvojošo musulmaņu sludinātāju Fetullu Gilenu, ko Turcija apsūdz 2016.gada neveiksmīgā apvērsuma mēģinājumā.  

Nesaskaņas starp Vašingtonu un Ankaru saasinājušas ekonomiskās problēmas, kas izraisījušas Turcijas liras kursa lejupslīdi. Attiecības vēl vairāk saasināja ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums divkāršot muitas tarifus tērauda un alumīnija importam no Turcijas.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti