Dienas ziņas

Dziesmu un deju svētku goda virsvadītājai Elgai Drullei – 90

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Produkti ar kukaiņu proteīnu vairs nav tāla nākotne

Tukuma uzņēmēja attīsta šokolādes konfekšu ražošanu ar kukaiņu proteīnu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kukaiņu proteīna izmantošana ierastajos pārtikas produktos pagaidām vēl nav mūsu ikdiena, tomēr zinātnieki uzsver, ka tas ir tikai dažu gadu jautājums. Attīstīt pārtikas ražošanu ar kukaiņu proteīna piedevām sākusi arī jaunā uzņēmēja no Tukuma. Kā pirmās tapušas šokolādes konfektes.

Pēc ANO paspārnē esošas lauksaimnieku organizācijas aplēsēm kukaiņus pārtikā izmanto aptuveni divi miljardi iedzīvotāju. Latvijā pārtika ar kukaiņu proteīna pulveri vismaz pagaidām ir eksotika. Tomēr mēģinājumi jau ir. Edīte Ligere, kuras dzīvē kukaiņi ienākuši no 2017. gada, izveidojusi zīmolu "Carlos Bugs", lai attīstītu ēdamo kukaiņu cilvēku pārtikas industriju. Kā pirmās tapušas šokolādes konfektes ar augļu pildījumu, kurām pievienoti 7% miltu melnuļu kāpuru pulvera.

"Balstoties uz dažādiem pētījumiem un analīzēm, ir viens kukainis apstiprināts kā drošs ēšanai – tas ir miltu melnuļa kāpurs. Šādas konfektes ir īpašas ar to, ka tās ir vērtīgās konfektes. Tur nav pievienots papildu cukurs. Tur ir cukurs no šokolādes un augļiem, un papildus vēl dažādas citas uzturvērtības, ko dod proteīna pulveris," stāstīja SIA "Karliz" īpašniece Ligere.

Viena no Latvijā pirmajām kukaiņu pārtikas produktu pētniecēm Ilga Gedrovica stāstīja, ka interese par jaunās pārtikas ražošanu esot, tomēr process esot ilgs un sarežģīts.

"Pirmkārt, audzēt kukaiņus Latvijā nav atļauts. Tur ir jāiziet prasības, un Eiropas Savienībā (ES) vēl nav definētas līdz galam visas [prasības]. Tie, kuri mēģina [kukaiņu proteīnu] integrēt pārtikā, Eiropā tādi produkti, protams, ir no atsevišķām audzētavām, kuras ir ieguvušas pagaidu atļauju," stāstīja Gedrovica.

Patlaban audzēt kukaiņus, no kuriem tiek iegūts proteīna pulveris, varot tikai dažās valstīs, kur kukaiņu audzētavas darbojas uz pagaidu noteikumiem, kas būšot spēkā piecus gadus.

Abas kukaiņu pētnieces gan uzsvēra, ka tā ir iespēja uzņēmējiem vismaz izmēģināt jaunās pārtikas ražošanu un iepazīstināt cilvēkus ar to.

"Man personīgi tie neaizvieto neko. Tas ir papildinājums. Mana vīzija ir, ka kukaiņi ir blakus gaļai, blakus piena produktiem, zivīm. Veģetārie, un arī ir vegāni, kuri lieto kukaiņu produktu, tie saucās ento vegāni," norādīja Ligere.

Pašreiz visi pētījumi un izmēģinājumi gan esot tikai ar produktiem, kas tiek termiski apstrādāti.

"Miltu izstrādājumi, makaroni, cepumi, maize, karameles, kur ir konservējošas vielas. Tas ir pamats, ar ko sākt, bet teikt, ka mēs tagad ķersimies pie piena produktiem vai tādiem, kur ir skābums augsts, – tur ir vajadzīgi vēl rūpīgi pētījumi papildus," piebilda Gedrovica.

Pagaidu atļauja kukaiņu audzēšanai Eiropas Savienībā darbosies līdz 2025. gadam. Jau tagad tiekot strādāts pie noteikumu pilnveides un jaunu pārtikā izmantojamo kukaiņu reģistrācijas. Šodien jau pavisam droši varot teikt, ka līdz brīdim, kad produkti ar kukaiņu piedevu nonāks lielveikalos un uz mūsu galda, paies vien daži gadi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti