Tukuma novada dome tomēr lauž vienošanos ar «Gallusman» par olu ražotnes izveidi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ceturtdien Tukuma novada dome pēc diskusijām tomēr lēmusi lauzt nodomu vienošanos ar SIA "Gallusman" par olu ražotnes izveidi.

Vienošanās ar uzņēmumu noslēgta 2018. gada jūlijā. Jautājums par dokumenta laušanu domē skatīts jau 2019. gadā, taču toreiz tas neguvis atbalstu. Tagad, domē mainoties varai, lēmums atbalstīts.

Vienošanās tostarp paredzēja, ka pašvaldība apņemas atsavināt nekustamo īpašumu par labu ukraiņu investoru "OvoStar Union" pārstāvošajam uzņēmumam "Gallusman" vai noslēgt apbūves tiesību līgumu. Taču, līdzīgi kā 2019. gadā, secināts, ka šis punkts neatbilst Publiskās personas mantas atsavināšanas likuma un Ministru kabineta Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumu normām, jo pašvaldībai piederošais nekustamais īpašums var tikt atsavināts tikai izsolē, kā arī apbūves tiesību nodibināšanai jārīko izsole.

Domes sēdē vairāki deputāti, tostarp Mārtiņš Limanskis ("Tukuma pilsētai un novadam"), kurš domē iekļuvis, mandātu noliekot demisionējušajam mēram Ērikam Lukmanam ("Tukuma pilsētai un novadam"), aicināja vienošanos nelauzt, paužot neapmierinātību arī par steigu, kādā lēmumu plānots skatīt. Limanska priekšlikums bija arī izskatīt jautājumu komitejās un lemt par to februāra domes sēdē, taču tas netika atbalstīts.

Domes priekšsēdētājs Normunds Rečs (Nacionālā apvienība) skaidroja, ka steidzamība saistīta arī ar budžetu, jo, nelaužot līgumu, pašvaldībai būtu jāparedz līdzekļi ģeoloģiskās izpētes veikšanai rūpnīcai paredzētajā zemesgabalā, jo pašvaldībai nav zināms, cik daudz derīgo izrakteņu iespējams iegūt īpašumā.

Deputāti, kas vienošanās laušanu atbalstīja, komentēja, ka tik ilgā laikā kopš ieceres prezentācijas "Gallusman" pārstāvji domē bijuši tikai vienu reizi, turklāt tagad aktīvi notiek darbs ar Ogres novada pašvaldību par rūpnīcas attīstību tās teritorijā.

Turklāt nav arī zināms, vai tiešām tiks nodrošinātas visas apsolītās darbavietas, jo darbs rūpnīcā būs automatizēts un "katrai vistai olu lasītājs nav vajadzīgs".

Pērn Tukuma novada dome pēc garām diskusijām tomēr nolēma nelauzt nodomu vienošanos ar "Gallusman" par olu ražotnes izveidi. Uz domes sēdi sagatavotais lēmumprojekts paredzēja, ka vienošanās vairāku iemeslu dēļ būtu laužama, bet pēc ilgām diskusijām, pieciem deputātiem balsojot "par" vienošanās laušanu, pieciem "pret" un diviem atturoties, lēmums tomēr netika pieņemts. 

KONTEKSTS:

"Ovostar Union" ir apstiprinājis plānus izveidot Latvijā jaunu olu produkcijas ražotni. Ražotnes atrašanās vietai izskatīti vairāki varianti - Valkas, Tukuma, Ogres novadi.

Taču vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce ("Attīstībai/Par!") apturēja Ogres novada domes pieņemto lokālplānojumu zemesgabaliem Ogres novada Madlienas pagastā, kur tika apsvērtas iespējas veidot olu un olu produktu ražotni.  

Ministrs skaidroja, ka attiecīgais lēmums pieņemts, jo lokālplānojuma pārsūdzēšanas termiņa laikā saņemti vairāki iesniegumi ar lūgumu apturēt Ogres domes pieņemtos saistošos noteikumus, tāpēc sākta pārbaude, kurā konstatēti vairāku likumu un citu normatīvu pārkāpumi.

Savukārt šomēnes Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija uzdeva veidot darba grupu, lai pēc iespējas īsākā laikā atrisinātu problēmas ar iecerēto olu ražotni Ogres novadā. Komisija nolēma, ka darba grupā jāiekļauj pa vienam vai diviem pārstāvjiem no Ekonomikas ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Ogres novada pašvaldības un Ārvalstu investoru padomes Latvijā.  

Tāpat komisija uzdeva darba grupai februāra laikā nonākt pie kāda risinājuma un marta sākumā ziņot komisijai par sasniegto.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti