Panorāma

Resursu trūkuma dēļ apdraudēti pašvaldību referendumi

Panorāma

Panorāma

Pašvaldībām nesokas ar infrastruktūras projektiem uzņēmējiem

Tukši angāri un pamesti laukumi. Pašvaldībām nesokas ar infrastruktūras projektiem uzņēmējiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) gatavo līdz 2028. gadam pagarināt termiņu, kurā pašvaldībām jāatrod uzņēmēji, un savukārt uzņēmējiem jāiegulda un jāalgo darbinieki viņiem pielāgotā infrastruktūrā. Tie ir vairāk nekā 200 projekti, kuros piesaistīts Eiropas Savienības fondu finansējums. Vairāk nekā piecu gadu garumā pašvaldības ir remontējušas ceļus, pārbūvējušas vecu, pamestu ražotņu teritorijas un cēlušas jaunus angārus, bet daudzviet  tie ir tukši. Kā pašvaldības, tā arī uzņēmēji vaino Covid-19 radīto krīzi un karu Ukrainā.

Pērnā gada nogalē Daugavpils dome atteicās no projekta ar četriem miljoniem eiro Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējuma. Pašvaldība par to bija plānojusi būvēt ražošanas ēku pilsētas rūpnieciskajā zonā, ko pēcāk nodot uzņēmējam. Pārdomāt mudināja tas, ka nāca apjausma – noteiktajā termiņā, līdz šī gada beigām, ēku neizdosies uzcelt, un Centrālā finanšu un līgumu aģentūra brīdināja – pašvaldība kļūdījusies, slēdzot līgumu ar nomnieku vēl pirms projekta sākšanās.

"Kratīšanu pie sevis mājās es noteikti nevēlētos attiecībā uz šo aktivitāti," Daugavpils pilsētas pašvaldības sēdē (27.12.2022) sacīja mērs Andrejs Elksniņš ("Saskaņa").

Daugavpils mērs atsaucās uz notikumiem Līvānos, kur Eiropas Prokuratūra izmeklē iespējamo Eiropas Savienības fondu izkrāpšanu. Tā saistīta ar projektiem par ražošanas infrastruktūras izbūvi. Līvānu novada domes priekšsēdētājs stāstīja, ka pašvaldība nav saņēmusi Eiropas Savienības līdzfinansējumu par jau uzceltu angāru un tāpēc šobrīd apstājusies vēl cita, lielāka angāra būvniecība.

"Šāda veida ražotnes vai angāri, fabrikas – viņas būs ļoti nepieciešamas, tiklīdz Ukrainā sāksies investīcijas un beigsies karš. Tad gan Ukrainā, gan šeit būs vajadzīga ražošana, kur uz izķeršanu būs šie objekti,"

teica Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods ("Latvijas attīstībai").

Un tomēr – lai gan jau uzceltajam angāram nomnieks atrasts pirms pusotra gada, ražošana tajā nenotiek. Nomnieks ir uzņēmums "Die Casting", kurš atzīst – nav izdevies iegādāties iekārtas alumīnija formu liešanai. Angārā nepieciešams radīt vismaz 25 darbavietas un tā aprīkošanā ražošanas sākšanai piesaistīt 2 miljonu eiro vērtas investīcijas.

"Pagājušā gada februārī sākās karš, un uz visa tā fona, kas bija arī ar kovidu saistīts, energoresursu izmaksas ļoti sadārdzinājās, bija diezgan sarežģīti atrast investoru.

Pagaidām mums izskatās, ka varētu būt, ka mēs neiekļaujamies šajos termiņos," skaidroja  "Die Casting" valdes locekle Elīna Jansone.

Termiņš visiem šiem projektiem ir šī gada beigas. Ar līdzīgām problēmām kā Līvānos un Daugavpilī saskaras arī citur, taču kopumā šīs pašvaldības nebūt nav tās, kurām veicas vissliktāk. Konstatējot, ka daudzviet ar rādītāju sasniegšanu neiet raiti, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija gatavo grozījumus, lai termiņu pagarinātu.

"Mēs paredzam izmaiņas uz iznākuma rādītāju sasniegšanu, pagarinot to līdz vēlākais 2028. gada beigām. Tas var palīdzēt saprast to tirgus situāciju, kas šobrīd ir nestabila,"

norādīja VARAM Investīciju politikas departamenta vadītāja Svetlana Sergejeva.

Ministrija decembrī pašvaldībām prezentēja datus, kas liecina, ka vissmagāk klājas Talsu novadam, pāris Pierīgas un vairākām Latgales pašvaldībām. Tajās gan skaidro, ka tā gluži nav, par paveikto tās vienkārši vēl nav atskaitījušās. Vienlaikus – Rēzeknē kavējas SPA centra būvniecība, Augšdaugavas novada Ilūkstē tukšs stāv nosasfaltēts placis, Aglonā radošo industriju centrā jārada 21 darbavieta, bet pagaidām tur saimnieko pašnodarbinātie un "Latvijas pasts". Visur tur tagad cer – termiņu pagarinās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti